NEVŞEHİR(MHA) Ülkemizin doğal yeryüzü oluşumu, kayadan oyma kiliseleri, yer altı şehirleri, Peribacaları ile ünlü kültür turizm merkezi Kapadokya bölgesinde bu yıl turist sayısının 3 Milyonu bulması bekleniyor.

2013 Yılında 2.7 Milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin merkezi Nevşehir’deki turistik merkezlerin bu yılın sonuna kadar 3 Milyon turist tarafından ziyaret edilmesi bölgenin ülkemiz genelindeki önemini de artıracak.

Bölgede yılın geride kalan 10 aylık bölümünde en çok ziyaret edilen mekanlar arasında Göreme Açık Hava Müzesi, Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Derinkuyu Yeraltı Şehri ilk sıralarda yer aldı.

Dört mevsim ayrı güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeken Kapadokya bölgesini en çok Asya ülkelerinden gelen turist ziyaret ediyor.  Kapadokya bölgesini en çok Japon, Kore, Hindistan ve Brezilyalı vatandaşlar tercih ediyor.

Kapadokya bölgesinde Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere Zelve, Açıksaray ve Mustafapaşa Ören Yeri, Nevşehir, Ürgüp ve Hacıbektaş Veli müzeleri, Çavuşin, Gülşehir St. Jean, Mustafapaşa Constantin-Eleni, Karanlık, Tokalı ve El Nazar kiliseleri ile Özkonak, Tatlarin, Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık bulunduruluyor. 

Kapadokya bölgesi 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölge. Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir. Coğrafi olaylar Peribacalarını oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımış. Tarih boyunca ticaret kolonilerini barındıran ve ülkeler arasında ticari ve sosyal bir köprü kuran Kapadokya, İpek Yolu'nun da önemli kavşaklarından biri. Kapadokya'daki değişik ve ilginç biçimli kayaların formasyonlarının bacaları andırmasına halk bir ad yakıştırarak "Peri bacaları'' demiş. Bölge günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ-Zelve belli başlı görülmesi gereken yerlerdir. Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler.
Bu evler on dokuzuncu yüzyılda yamaçlara ya kayaların ya da kesme taştan inşa edilmişlerdir. Bölgenin tek mimarı malzemesi olan taş yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleşerek çok dayanıklı bir yapı malzemesine dönüşmekte.
Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyılın sonları, 18. yüzyılda yapılmış küçük yapılar. İslam resim sanatını göstermek açısından önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmiş. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçılar tarafından zengin bezemeler, kitabeler ile süslenmişler. Bölge şarapçılık ve üzüm yetiştiriciliği ile de ünlü. Kapadokya'yı eskiden ev olarak kullanıyorlardı. Bu yüzden şimdi kalıntılar çıkartılıyor. Bunlar tarihi eser olarak koruma altına alınıyor.