TurizmGüncel'in ''Turizm bölgelerinde sezon nasıl başladı?'' yazı dizisi Kapadokya ile devam ediyor. Dört bölgenin otel birlik başkanları, otel doluluklarının geçen yıla kıyasla daha iyi olduğunu belirtirken, fiyatların düşük olmasından yakınıyor... 

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler;

''DOLULUKLAR GEÇMİŞ DÖNEMLERE KIYASLA ZAYIFTI''

''Kapadokya daha bu kadar popüler olmadan önce turizmi sadece 4 ay ile sınırlı yapmaya çalışan bir bölgeydi. Bu ilkbahar ve sonbahar ayları olan nisan, mayıs, eylül ve ekimdir. Nisan ayı genel olarak bakıldığı zaman geçmiş iyi dönemlere göre daha zayıf fakat ilk 3 aya kıyasla daha iyi geçti. Genelde hafta sonlarında yüksek doluluk yakaladığımız fakat hafta içi olarak çok zayıf geçirdiğimiz bir dönem oldu. TRT’nin düzenlediği "39. 23 Nisan Çocuk Festivali" ise bölgemize belirli bir süre ciddi nefes aldırdı.

''FESTİVALLER YOĞUNLUĞUN AZ OLDUĞU ZAMANLARDA YAPILMALI''

Mayıs ayı da nisan ayından daha farklı gözükmüyor. 19 Mayıs döneminde Cappadox Festivali'nin 3'üncüsü yapılacak. Fakat ben her zaman söylediğim bir şeyi hazır konu açılmışken tekrar edeceğim: Festivaller bölgenin yoğun olan dönemlerinde değil daha müsait olduğu dönemlerde yapılmalı. Festivaller bölgeye bir çekim merkezi olmalı. Festival düzenlendiği için insanlar bölgeye gelmeli. Festivallerin gayesi bölgeye gelen insanlardan faydalanmak olmamalı. Neyse ki festival yetkilileri gelecek yıl için söz verdiler, 'Festival 19 Mayıs döneminde değil haziranda olacak' dediler, bakıp göreceğiz.

''BÖLGEDE FUTBOL TURİZMİ YENİDEN CANLANACAK GİBİ''

Haziran ayı, Ramazan ayı olması sebebiyle iç pazarın da düşmesi ile beraber çok sakin geçecek gibi görülüyor. Bu sakinliğin bertaraf edilmesine yönelik herhangi bir durum da gözükmüyor. Temmuz ve ağustos aylarında ise geçmişte popüler bir bölge olduğumuz fakat bazı bürokrat ve iş adamlarının yanlış yönlendirmesiyle çok ciddi kan kaybettiğimiz futbol turizmi tekrar canlanacak gibi. Bu yönde güzel ama kesin olmayan haberler geliyor. İnşallah gerçekleşir ve bölgemiz bu düşük dönemde geçmiş dönemlerde çok iyi bir şekilde hizmet verdiği bu turizm çeşitliliğinden pay alır. Aynı zamanda Ramazan’ın bitmesi ile beraber gurbetçilerin de bölgeye bir hareket katacağı kesin.

''AMERİKALI VE AVRUPALI TURİST PARMAKLA SAYILACAK KADAR AZ''

2015 ile kıyaslandığında bölgemizde turist profilinde ciddi bir kabuk değişimi var. Artık bölgemizde o alışık olduğumuz Kuzey Amerikalı, Güney Amerikalı ve Avrupalı turistler neredeyse parmakla sayılacak kadar az. Yükselen pazarlar da var elbette. İç pazar bunlardan biri. Zaten bölgemizde şu an yerli turist dışında sadece Çinli ve Tayvanlı turistler var.

''2017, 2016'NIN BİR TIK ÜSTÜNDE OLACAK GİBİ''

2017’yi 2015 ile kıyaslamak hayalcilik olur. Bölgede yüzde 65-70’e yakın ciro kaybı olduğu aşikar. 2017 ise 2016’ya göre hafif bir tık ileride gidiyor, güvenli ülke imajını çizebilirsek ve son bir kaç aydır devam eden sükunet devam ederse 2018 iyi bir yıl olacak gibi duruyor.

''OTELLERİN ÇOĞU FAAL ANCAK MİNİMUM PERSONELLE''

Geçen yıl kapanan ve KYK’ya devredilen 2 otel ve inşaat/renovasyonu devam eden 3 büyük otel dışında bölgede sadece kapalı olan birkaç küçük otel var. Otellerimizin bir çoğu faal, ancak oteller personel noktasında minimum seviyede hareket etmeye, pek çok tesis hafta sonları ekstra personel ile ayakta kalmaya çalışıyor.

''BÖLGEDE FİYAT KIRAN OTELLER VAR''

Özellikle Avanos bölgesinde bulunan bazı otellerin aklıselim fiyat vermemesi sebebiyle, yıldızlı otellerin fiyatları maalesef 2015 yılı ile kıyaslanamayacak seviyede. Küçük otellerde ise fiyat kıran bölgeler elbette var. Mesela Göreme. Fakat diğer bölgeler fiyat kırmaktan ziyade daha çok promosyon vererek misafir çekmeye çalışıyor. Örneğin, 3 gece kal 2 gece öde, yüzde 20 erken rezervasyon indirimi vs. gibi...''


Kaynak: Turizm Güncel
http://turizmguncel.com/haber/kemer-alanya-side-ve-kapadokya'da-2017-sezonu-nasil-basladi-h31539.html