Kokpit.aero'nun köşe yazarlarından Talip Bölükbaşı'nın hazırladığı Türkiye'de balonculuk yazısının ardından Bilge Ezel'den bir mail aldık. Türkiye'ye ilk sıcak hava balonunu kim getirdi? Pilotları kimdi? 
 
Kapadokya'da ilk balonu kim uçurdu?
 
Balon Pilotu Bilge Ezel, Türkiye'de bu sektörün başlaması için çok ciddi çaba harcayanların başında geliyor. Ezel, ülkemizde balonculuğun başlamasını şöyle anlatıyor:
 
"30/06/2013 tarihinde Sayın Talip Bölükbaşı’nın Kapadokya’da Balonculuk ile ilgili yazısında (http://kokpit.aero/talip-bolukbasi-balon-kapadokya) Türkiye’de balonculuğun başlaması ile ilgili kısımda hatalı bilgi paylaşılmış olduğunu gördük. Türkiye ve Kapadokya’daki Balonculuğun Başlaması ile ilgili gerçek kronoloji şöyledir:
 
1984 yılında Türkiye'de sıcak hava balonculuğu (RAKS) Bilgi Ezel - 1988 yılında Kapadokya'da Balon Turizmini başlatan Ezel Havacılık (Camel Havacılık) Bilgi-Hasan Ezel öncülüğünde başlamıştır.
 
1991 yılında ikinci firma Robinson Otel, 1998'de üçüncü firma olarak da Kapadokya Balon, dördüncü firma/kuruluş olarak da Türk Hava Kurumu başlamıştır.
 
Türkiye’de İlk Sıcak Havalı Balonu o zamanın Kaset firması “RAKS” tarafından 1984'te getirilmiştir. İlk kez RAKS firmasının getirmiş olduğu bu sıcak havalı balonda, Balon Pilotu Serdar KALYONCU öğretmenliğinde, ben Bilge EZEL (Balon Pilot Lisans No:6 Öğretmen Pilot Lisans No:6 )ve 4 arkadaşımız Balon Pilotluğu eğitimini almış ve Balon Pilotluğuna başlamıştır. Diğer 5 pilot arkadaşımız zor ve zahmetli olan Balon Pilotluğunu uzunca yıllarca bırakmış havacılığın diğer alanlarında görev yapmışlardır.
 
THK’nın 1985 - 1986 yılında Balon satın almasıyla, THK da zaman zaman kendi eğitim ve antrenman uçuşları bu pilotlar tarafından THK nezdinde ek bir eğitim faaliyeti olarak sürdürülmüştür.
 
İLK UÇUŞU RAKS YAPTI
 
Raks Balonu ile Reklam ve Sıcak Havalı Balonculuğun tanıtımı amaçlı Türkiye’de 1984 yılından 1987 yılına kadar Tüm Türkiye de sayısız reklam ve tanıtım uçuşları, rekor deneme ve rekor uçuşları yapılmıştır.
 
1987 yılında Kapadokya Balon Turizmi olarak tarafımızca belirlenerek, 1987’de Kapadokya’da ilk Balon uçuşu Bilge EZEL tarafında Akşam saatinde bir “gece uçuş” yapılarak ilgi çekilme ve sansasyon uçuşu ile başlamıştır.
1988 yılında Bilge EZEL ve Hasan EZEL kardeşler olarak; EZEL HAVACILIK Şirketimiz ile CAMEL TOUR (Camel Havacılık) şirketi ile ortak Kapadokya'da balon turizmi başlamıştı.
 
1988'de Ezel Havacılık ve iş ortağımız Camel Havacılık Turizm Şirketi ve kişisel çabalarımız ile dünyadaki tüm ülkelerden belgesel kanallarını Kapadokya'ya davet ederek ücretsiz uçuşlar yaparak, Kapadokya Bölgesi'ni havadan çekimler yapılması ile belgeseller hazırlanmış, tanıtım uçuşları ile ilgi çekilmiş, Kapadokya dünyaya farklı bir mecradan tanıtılarak bölgede balon turizmi başlamıştır.
 
SULTAN SÜLEYMAN BALONU
 
1988 yılına Forbes Magazin sahibi, Amerikalı Milyarder Malcolm Forbes’in KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN BALONU ile Türkiye’de yapacağı Türk Amerikan Dostluk Turu'ndaki resmi araştırmalar neticesinde, profesyonel balon pilotları olarak Bilge EZEL ve Hasan EZEL’i bulmuş ve ekibinde OBSERVER Pilot olarak yer vermiştir. 1988 – 1989 yıllarında Türkiye ve Fransa da Kanuni Sultan Süleyman Balonunu uçurmuştur.
 
Bilge EZEL, yapılan bu Türkiye Turunda Kapadokya’nın da programına dahil edilmesini sağlayarak Dünya Turizm otoritelerinin bölgeye çekilmesini sağlamıştır.
 
1991 yılında Kapadokya da açılan, ROBİNSON Otelinin de balon satın alması ile balon turizmine ikinci firma olarak katılmış, Yine bu şirketin Observer Pilotu olarak Bilge EZEL tarafından uçuşlar sürdürülmesi görevini almıştır.Daha sonraki yıllarda THK’da bu sürede, önce ve sonrasında yetişen yeni pilotları ile zaman zaman yaz sezonunda 1-2 ay Observer Pilot görevlendirerek yer almıştır.
 
İLK DEV BALON
 
1996 Yılında Bilge EZEL ve Hasan EZEL kardeşler olarak 4 balon ile sürdürmüş oldukları Kapadokya da Balon uçuşlarını yaparken yine Türkiye’ye ve Kapadokya Bölge Turizmine İLK 18+1 yolcu kapasiteli, sıcak hava balonu getirmiş ve bu balon ile hizmet vermeye devam etmiştir.
 
1996 yılında THK, Kapadokya da Dünya Hava oyunları hazırlık amaçlı 2 gün süren 15-20 Balonun katıldığı bir Balon Buluşması yapmıştır. 1997 Kapadokya da gerçekleşen Dünya Hava Oyunlarından sonra 1998 yılında Resmi olarak THK Kapadokya’da Balon Turizmine girmiştir. …“
 
*2000 - 2002 yıllarında sonra diğer bir çok firma Kapadokya’da Balon turizmine dahil olmaya başlamıştır."

Ümit Ertosun tarafından 1973 Göreme açık hava müzesi olarak paylaşılmış o fotoğraf
Kaynak: www.kokpit.aero