Kapadokya'nın başkenti Nevşehir'de sıkça görülen kaplumbağalar turistlerinde ilgi odağı oluyor.

Kapadokya bölgesinin sevilen saygın turizmcilerinden Asım Durusu, Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Boyalı köyü yol güzergahında karşılaştığı Japon turistleri görünce hemen aracını kenara çekerek yanlarına gitti. Durusu, Japon iki turist ellerinde fotoğraf makinesi kaplumbağaları objektiflerinde kayıt altına alırlarken, onları dikatli gözlerle takip etti.

Daha sonra hemen eline makinesini alan Turizmci Durusu Japonları, Japon turistlerde kaplumbağaların fotoğraflarını çektiler. Durusu yaptığı açıklamasında; "Japon turistlerin kaplumbağaya gösterdikleri ilgi ve sevgileri beni maalesef toplum olarak çoktandır unuttuğumuz hayvan sevgisini hatırlattı. Onlar adına çok mutlu oldum. Bölge insanımıza bir hatırlatmada bulunmak istiyorum; Lütfen İnsan olduğumuzu unutmadan çevremizdeki hayvanları sevmeli ve onları koruma altına almalıyız. Özellikle şu sıcak yaz günlerinde en azından sokak hayvanları için penceremize bahçemize su ve yem bırakalım" dedi. 

Çöpler heryerde ve yine yüz kızartıcı...

Fotoğraf sonrası ; "Hem Asım abisine hemde japon'lara poz vermek, Her tosbağa'ya kısmet olmaz" şeklinde yaptığı esprili yorumunun ardından da şöyle konuştu: " Gördüğünüz Fotoğraf kareme Japon turistlerin ve kaplumbağaların yanında başka görüntülerinde yansıdığını sonradan fark ettim ve içim karardı, moralim bozuldu. Ve bu japonlarda o görüntüleri çektikleri fotoğrafa yansıtmışmıdır acaba diye hem utandım hemde çok üzüldüm. Öyle ya yarın gittikleri ülkelerinde ya bu fotoğrafları arkadaşlarına gösterirlerse bizim için ülkemiz için Kapadokya bölgemiz için neler düşünürlerdi???

Biz olsak neler düşünmezdik ki ? Ne pis olduğumuz kalırdı ne pasaklı... Doğasını sevmeyen korumayan insanları kim severdi ki... Evet merak etmeyin canım resimlere dikkatlice bakın. Yer Kapadokyanın göbeği Ürgüp Boyalı köyü civarı malum bölgemizin her yerinde görmeye alıştığımız türden bir görüntü. Yol kenarında japon turistlerin yanı başında pet şişeşer bira şişeleri yani çöpler...:( 

Türklerde ve Japonlarda Kaplumbağalar...

Nevşehir kapadokya bölgesinde yaz mevsiminde sıkça görmeye alıştığımız sevimli, şirin, zararsız, dünya tatlısı Kaplumbağalar, yöremizde tosbağa olarakta biliniyor... Ne kadar sevimli öyle değil mi? Japon kültüründe kaplumbağaların uzun ömür ve mutluluk getirdiğine inanılıyor.

Evini sırtında taşıyan ve çok uzun ömürlü bir hayvan olması itibariyle Türk inancında kaplumbağa kutsal sayılmıştır.Türkler’de kaplumbağa devletin gücünü ve koruyuculuğu simgelediği gibi aynı zamanda da sonsuzluğun sembolüdür.

Kaplumbağa lahitlerinin üzerine dikilmiş yazıtlar mevcuttur.Göktürk Kitabelerinde, Kültigin Anıtının bu kaplumbağa şeklinde bir taş zemin üzerine oturtturulmasının bir manası vardır. Bundan maksat, “ebed-müddet” idealinin yansıtılmaya çalışılmasıdır. Nasıl ki Ulu Ruh tarafından yaratılan dünya bir kaplumbağanın sırtına yerleştirilmiştir, bu abidenin de kaplumbağanın sırtında kurulan, dünya var oldukça yaşaması ve ebediyete kadar orada kalması fikri işlenmiştir.

İşte Osmanlı döneminde, Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosu.

Japonya'da kaplumbağalar için mini tüneller yapıldı

Japonlar için Kaplumbağalar çok büyük önem taşıyor. Öyleki Orta Çağ'ın ünlü casus ve suikastçıları olarak bilinen ve günümüzde bir çok filmleri çevrilen Ninjaları sembolize eden kaplumbağalar için kurulmuş Japon dernekleri bile mevcut.

Hatta Japonya'da, kaplumbağalar için de güvenlik önlemlerini artıran çalışmalar kapsamında, Kobe şehrinde tren yoluna raylar arasında sıkışmaması için kaplumbağaların geçebileceği mini tüneller inşa edildi. Japonya'da uzun yaşamı simgeleyen kaplumbağalar çok seviliyor.