Kapadokya bölgesinde kullanılmayan ve zamanla çöken kaya oyma eski evler, restore edilerek otellere dönüştürülmüştü. Bakanlık taslağı bu bölgedeki evleri de kapsayacak...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Nevşehir’deki kaya oteller başta olmak üzere yer altı kaya depolarının güvenliği için önemli bir adım attı. Türkiye’de kayadan oyma yapılara yönelik yasal mevzuat bulunmuyor.

Bu nedenle anılan yapıların çoğu ruhsatsız. Bakanlık, bu yapıların sahip olması gereken yapım kriterlerini belirleyecek. Böylelikle ticari olarak otel ve depo olarak kullanılan kaya odalar, ilk defa yasal statü kazanacak.

Hazırlanan yönetmelik taslağıyla, özellikle doğal yapı turizmi için kullanılan kaya odalar ile yer altı kaya depolarının projelendirme ve ruhsatlandırma işlemleri yapılabilecek.

Bu kaya yapılarının kimisi doğal olarak oluşurken, kimisi de iş makineleri ile oyularak açılıyor. Bu da çökme riski yaratıyor. Düzenleme ile bu yapıların güvenli olarak yapılması için teknik kriterler ortaya konulacak. Böylece, olası çökme riskleri sıfırlanacak. Güvenli konaklama ve depolama imkânı oluşacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağıyla, kaya yapılarda, zemin, jeoloji haritası, kaya kütlesi gibi unsurlara dikkat edilecek. Kayaç kütleleri laboratuvarda incelenecek.

Kaya yapıların taşıyıcı sistemleri incelenecek. Oyma yapıları etkileyen yükler ile açılacağı bölgenin kütle özelliklerine bakılacak. Statik yük hesaplaması yapılacak. Elektrik tesisat projesinin de kuralları belirlenmiş olacak.

Gereken hallerde, kayadan oyma yapılara güçlendirme de yapılabilecek. Bu yapılar beton ile sarılacak. Yeni yönetmelikle gündeme gelecek düzenlemeler sayesinde kayadan oyma yapıların, olası depremleri hafif hasarla atlatması hedefleniyor. Bu yapılar, ruhsat aldıktan sonra da düzenli olarak denetlenecek. Kırık, çatlak incelemesi yapılacak.


Haber: Haber Türk 
Deniz ÇİÇEK/ ANKARA 
http://www.haberturk.com/gundem/haber/1214094-nevsehirde-kayadan-oyma-yapilara-ayar