Bu yıl 25-28 Ekim gününe denk gelen ‘Kurban Bayramı’nın ‘Cumhuriyet Bayramı’nı da içine alarak 10 güne çıkma ihtimali bile Kapadokya’da turizm sektörünü hareketlendirmeye yetti.

 

Kurban Bayramı için erken rezarvasyonlarda yüzde 25 artış yaşanırken,  turizmciler aşırı sıcaklar, sınavlar ve Ramazan ayı nedeniyle sönük geçen sezonu moralle kapatmak istiyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, tatil kararının alınması durumunda geçen yıla oranla tatil rezarvasyonlarının yüzde 40 artabileceğini söyledi.  

 

Ulusoy, tatilin 10 güne çıkarılmasının sektörde moral yaratacağını belirterek, “Türkiye’de tatil artık lüks olmaktan çıktı. Herkesin bir ihtiyacı haline geldi. İnsanlar erken rezarvasyonlarla birlikte tatile geçmiş döneme göre büyük önem veriyorlar. Fakat bu yaz tatiller çeşitli nedenlerle hep bölündü. Ekim’de 10 günlük tatilde büyük bir fırsat oldu” diye konuştu.

 

“Uzun tatil olduğunda trafik kazaları dahi azalır” diyen Ulusoy, şöyle konuştu: “Çünkü insanlar daha rahat program yapacaklar. Zamanları geniş olduğu için koşturma halinde geçen bir tatil olmayacak. Tatil sayısı 9 güne çıkarılırsa 600 bin insanın yurtiçi ve yurtdışında tatile çıkmasını bekliyoruz. Bu 600 milyon TL’lik ekonomi demek. Anadolu’da termal tatillere büyük ilgi olacağını düşünüyoruz. Şu andan itibaren talepler çok iyi. Geçen yıl Kurban Bayramına göre erken rezarvasyonlar yüzde 25 arttı. Tatil kararı önümüzdeki günlerde alınırsa bu rakamın yüzde 40’a varacağını düşünüyoruz.”

 

Ciroyu yüzde 30 arttırır

 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Osman Ayık ise “Uzatma yapılacaksa kararın biran önce verilmesi gerekiyor. Tarih ne kadar önce belirlenirse programla açısından o kadar yararlı olur. Biz sektör olarak hazırlığımızı hep tatil olacakmış gibi yapıyoruz. 10 günlük ciro aylık ciroyu yüzde 30 arttırır” dedi.

Bayram kararı son dakikada açıklanırsa, hem turizmci hem vatandaş kaybedecek

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve TÜRSAB'ın Kurban Bayramı tatilinin 10 güne uzatılması konusundaki önerileri çok ses getirdi. Ancak henüz kesinleşmemesi nedeniyle misafirler tatil planlarını kesinleştiremiyorlar. Karar, Kurban Bayram’ına 1 hafta kala son dakikada açıklanır ise misafirlerimiz, şu anda uyguladığımız %20 - %25'e varan indirimli fiyatları kaçırmak durumunda kalacaklar.

Kurbanlıkta fiyat artışı beklenmiyor

 

KURBANLIK piyasası bu yıl erken hareketlenirken, Trakya Bölgesi’ne kurbanlıklar ithal edilmeye başlandı. Sektör yetkilileri kurbanlık fiyatlarının bu yıl artmayacağı görüşünde. Etçi Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, kurbanlık fiyatlarında geçtiğimiz yıla kıyasla kayda değer bir değişikliğin olmayacağını belirterek, “Kurbanlık üreticileri geçtiğimiz yıl hayvanlarını satamadığı için artık daha temkinli”dedi. Fiyatlarda yüzde 15 düşüş beklediğini söyleyen Ziraat Mühendisi Mustafa Demir ise bu duruma artan girdi maliyetlerinin sebep olacağı görüşünde.