11. Kapadokya Geleneksel Yemek Yarışmasına sağlamış olduğu katkılarından dolayı Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) tarafından Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’a ‘Aşçılar Federasyonu Regalyası’ takdim edildi.

 

Kapadokya bölgesinin önemli turizm merkezlerinden biri olan Nevşehir merkeze bağlı Göreme Beldesi’nde Göreme Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali’nin 11’incisi Nevşehir Valiliği himayesinde Nevşehir Üniversitesi, Kapadokya Aşçılar Derneği ve Kapadokya Meslek Yüksek Okulu işbirliği ile gerçekleştirildi.

 

Festivale Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Ak Parti İl Başkanı Kazım Sunar, Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Tatar, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıkgöz, Kapadokya Aşçılar Derneği Başkanı Mehmet Ali Akçay, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen usta aşçıların yanı sıra yoğun bir katılım oldu.

 

Festivale ev sahipliği yapan Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, geleneksel hale getirilen yemek festivali ile Kapadokya bölgesinin geçmişten gelen mutfak kültürünü yaşatmayı ve yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.

 

Yemek kültürünün Türk kültürünün bir parçası olduğunu söyleyen Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, “Türkiye kendisine özgü mutfak kültürüyle dünyanın en saygın kültürlerinden birine sahip. Bizim en büyük zenginliklerimiz arasında yemek kültürümüz gelmekte olup her yöremizin kendine özgü yemeği vardır” dedi. 

 

Düzenlenen bu tür organizasyonlarla geleceğin aşçılarının el becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra kültürümüzün vazgeçilmezleri arasında yer alan yemek kültürünü de tanıma fırsatı bulduklarının altını çizen Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıkgöz ayrıca festivale katkılarından dolayı Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’a teşekkür etti. 

 

Konuşmaların ardından ev hanımlarının yaptıkları ana yemek, çorba ve tatlıların yer aldığı stantları gezen Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve diğer protokol üyeleri daha sonra yarışmaya katılan üniversite öğrencilerinin yer aldığı stantları gezerek kendilerine başarılar dileğinde bulundular.

 

Nevşehir Üniversitesi Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Emrah Keskin ile Nevşehir Üniversitesi Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli Müdürü Ümit Eğribaş’ın  yanı sıra Nevşehir ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden öğretim üyeleri, turizm meslek liseleri ile otellerinde görev yapan aşçılardan oluşan jüri üyeleri hijyen, sunum ve lezzet gibi kriterler çerçevesinde yarışmacıların hazırladıkları yemekleri değerlendirdi. 

 

Değerlendirmeler sonunda dereceye giren yarışmacılara ödülleri Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ve diğer protokol üyeleri tarafından verilirken, yarışmaya üniversiteler kategorisinde katılan Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölüm öğrencileri bir Birincilik, bir de Üçüncülük ödülü  kazanırken yine Nevşehir Üniversitesi Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu Gastronomi Bölümü öğrencileri jüri özel ödülünü kazandı.

 

11. Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali’nde ‘Aşçılar Federasyonu Regalyası’ takdim edilen Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’a  katkılarından dolayı teşekkür eden  Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıkgöz, ‘Aşçılar Federasyonu Regalyası’nı Rektör Prof. Dr. Kılıç’a takdim etti.

 

Daha sonra KAFSİD ve B. Veysel Sarı ile İsmail Başer’in resimlerinin yer aldığı serginin açılışı yaparak sergiyi gezen protokol üyeleri festival yarışmacıları ve katılımcılar ile fotoğraf çektirdiler.

 

11. Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali’ne katılmak üzere Türkiye’nin değişik yerlerinden Nevşehir’e gelen aşçılar Nevşehir Üniversitesi’ne bağlı Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Otelinde misafir edildi.  Aşçılar ayrıca, festival öncesi bilgilendirme toplantılarını da burada gerçekleştirdi.