Peri bacaları ve yeraltı şehirleriyle ünlü Kapadokya, dünyanın nadir güzelliklerine sahip bölgelerinden. Güzel atlar diyarı olarak da adlandırılan, peribacalarıyla ünlü bölge, gelişen turizm çeşitliliğiyle de pek çok etkinliği bir arada sunuyor.

unutulmaz kılmaya yetecek pek çok aktiviteyi bünyesinde barındırıyor Kapadokya. Peribacaları arasında gezinti, balonla büyüleyici bir yolculuk, ATV ve 4x4 jeep'lerle yapılan keşifler, yer altı mağaraları ve Bizans kiliseleri, şarap tadımları, çanak yapımı, Kızılırmak üzerinde gondol keyfi, jet bot ile adrenalin turu ve Kızılırmak kıyısında denize dair muhteşem lezzetleri tadacağınız bir mola... Zelve Vadisi'nde mapping show, bölgenin tek çamur banyosu Katpatuka ve hayallerinizden bile fazlası... Tüm bunlar Kapadokya'nın büyülü ve gizemli topraklarında sizi bekliyor...

Kuşbakışı Kapadokya
Bölgeyi havadan keşfetmenin en güzel yolu bir gelenek haline gelen balon turları. Turlar onlarca firmanın profesyonel ekip ve ekipmanlarıyla gerçek bir rüyaya dönüşüyor. Sabah saat 05.00 sıralarında güneşin doğuşuyla başlayan bu rüya, balonların havalanmasıyla gerçek oluyor.

ATV ve 4x4'lerle keşif
Maceraseverler ve adrenalin tutkunları, ATV'ler ve 4x4 jeep'lerle yapılan turlarla, yürüyerek ulaşılamayan noktalarda yeni keşiflere çıkıyor. Katılımcıların direksiyonun başına oturduğu ATV'ler ve profesyonellerin kullandığı 4x4 jeep'lerle yapılan turlar, katılımcılara heyecan ve adrenalin dolu anlar yaşatıyor.

Toprak sanatı
Kapadokya, Anadolu motiflerinin seramik dünyasına yansımasında önemli bir nokta. Toprağa şekil vermek, ilk çağlardan bugüne cazibesini yitirmemiş. Bu kültürü gelecek kuşaklara taşıyan en önemli merkezlerden biri olan Kapadokya Seramik'te bir sanat eserinin ortaya çıkışına tanık olabilir ya da kendi yeteneğinizi keşfedebilirsiniz.

Taşın her formu
Taşın hayat bulduğu bir yer aslında Kapadokya. Taşın her formunu, birer mücevher olarak işlenmiş hallerini ve hikayelerini dinleyeceğiniz yer Blue Art.

Lavanta kokuları
Sıra yorgunluk atmada... Kapadokya Hill Hotel & Spa SPA'da mis kokulu lavantalar eşliğinde, kişiye özel uygulamalarla günün yorgunluğundan sıyrılıp, bir sonraki güne hazırlanmak mümkün. Kapadokya Hill Hotel & SPA, tam bir sakinleşme ve yenilenme vahası olarak misafirlerini ağırlıyor. Otelin havuzu, Türk hamamı veya saunası da var.

Sıra eğlencede
Kapadokya'nın gündüzü kadar gecesi de çok keyifli. Kaya içine oyulmuş orijinal mimarisiyle misafirlerini ağırlayan Evranos, yöreye özgü testi kebabı başta olmak üzere zengin bir menü sunuyor. Kapadokya'daki eğlence merkezleri arasında haklı bir ünü bulunan Evranos, turistlerin ilk adreslerinden biri. Yemek servisiyle birlikte başlayan eğlence Türk kültürünün her türlü izlerini taşıyor.

Tüm hikaye gözlerinizin önünde
1985'ten bu yana, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Kapadokya'nın doğasını ve tarihini yine bu eşsiz bölgede, muhteşem bir ses ve ışık şovu eşliğinde izlemek mümkün. Kapadokya bölgesinde peribacalarının en yoğun olduğu bölge olan Zelve'de 3D Mapping teknolojisi ile hazırlanan gösteri konuklarını dünyanın oluşumundan günümüze kadar uzanan bir yolculuğa çıkartıyor. Doğal dokuya uygun hazırlanan içerik, film ve animasyonların, dokuya tam olarak oturtulmasıyla gerçekleşen şov, Türkiye'de bir ilk olarak sergileniyor.

Profesyonel dansçıların sunduğu ve semazenlerin şovuyla başlayan eğlence Türk folklorüne ait neredeyse her yörenin danslarıyla gece yarısına kadar devam ediyor. Finaldeki dansöz turistlerin de dahil olduğu şovla eğlenceyi doruğa çıkartıyor. Prokopi'DE DJ VAR Kapadokya gece hayatında farklılık arayanlar için de Ürgüp'te bulunan Prokopi bölgenin en önemli adresi olarak hizmet veriyor. Cuma ve cumartesi geceleri açık olan Prokopi, DJ performansı eşliğinde konuklarını ağırlıyor. Özgün dekorasyonu, müzik seçimleri ve sürprizleriyle eğlenceyi garantiliyor. Kapadokya'da sizi şaşırtacak bir eğlenceye hazır olun...

Çamur banyosu
Kaya oluşumları ve turizm çeşitliliğiyle dünyanın en etkileyici bölgelerinden biri olan Kapadokya, ana tanrıça Kybele'den günümüze uzanan çamuru ile de hem güzellik hem de şifa veriyor. Türkiye'nin ilk mağara çamur banyosu olan Katpatuka, Kapadokya'nın sağlık turizmi ile anılmasına katkı sağlıyor. Bölgenin dokusu ve doğallığı göz önüne alınarak kurulan Katpatuka, geçmişte limon deposu olarak kullanılan mağaraların düzenlenmesiyle ortaya çıkmış.

Avanos Kızılırmak'ta mola
Yorgunluk atıp güzel bir yemek yemenin zamanı geldiğinde Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ın kıyısındaki mekanlar tercih edilebilir. Sur Balık Avanos'ta lezzetli balıklar ve denize dair her türlü lezzet bulunuyor. Tarihi dokuya uygun dış mimarisi ve konforlu iç dekorasyonuyla dikkat çeken Mado Cafe, Türk ve dünya mutfağından özel tatları menüsünde barındırıyor.

Kaya oteller Peribacalarının içine veya kayalar oyularak inşa edilmiş oteller rahatlığı ve doğallığı aynı anda sunuyor. Taşların doğal dokusunun şifa kaynağı olduğu, özellikle solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. En güzel örnekleri; Ürgüp Kayakapı, Mustafapaşa Gül Konakları , Uçhisar Kaya Hotel ve Göreme Mitra , Kelebek ve Miras Hotel'de görebilirsiniz...

Suda hız ve heyecan
Adrenalin tutkunlarının yeni gözdesi jetboat, Kızılırmak'ta güçlü bir motor eşliğinde, muhteşem bir sürüş tecrübesi sunuyor. Kapadokya Jet Boat emniyetiniz için tüm önlemleri alıyor. "Bu kadar adrenalin bana fazla gelir" diyenler için ise Venedik'ten özel olarak getirilen gondollar devreye giriyor. Gondol turundan daha romantik ne olabilir?

BALON TURU
Royal Ballon:Adres: Avcilar Mahallesi, Dutlu Sokak No:9, 50180
Telefon:(0384) 271 3300
Anatolian Balloons - Cappadocia
Turkey Adnan Menderes Cad. No: 34.
Göreme Nevşehir / Türkiye Tel: +90 (384) 271 23 00. Fax: +90 (384) 271 25 88

OUTDOR
Kapadokya Jet Boat: (0384) 511 34 59 Gondol Turu ve Jeep Safari: (0384) 511 34 59

MUTLAKA DENEYİMLEYİN
Zelve Mapping Show (0530) 149 58 13
Katpatuka Çamur Banyosu (0384) 343 33 03
Akhal-teke Horse Riding Center :Adres: Yukarı mah. Gesteriç sok. no:21, 50500 Avanos/Nevşehir
Telefon:(0384) 511 5171​
NEREDE KALINIR ?
Kayakapi Premium Caves - Cappadocia - Urgup - Adres: Kayakapı Mahallesi, Kuşçular Sokak No:43, 50400
Telefon:(0384) 341 8877
Kapadokya Hill Hotel & Spa;Niğde Yolu 3. Km.Göre /Nevşehir
 0384 215 44 55
Nevşehir Dinler Otel :
Adres: Ürgüp Yolu Üzeri 2. Km, 50100 Nevşehir
Telefon:(0384) 213 9968
Ürgüp Dinler Otel :Mehmet Dinler Blv., 50400
Telefon:(0384) 341 3030
Gül Konaklari - Sinasos (Rose Mansions):
Adres: Sümer Caddesi, Mustafapaşa, 50420
Telefon:(0384) 353 5486
Miras Otel :Adres: Gafferli Mah. Unlu Sk. No:22, 50180
Telefon:(0384) 271 3014
Mithra Cave Cappadocia;Aydınlı Mahallesi Akgül Sokak No:10 Göreme, 50180
Telefon:(0384) 271 2295
Argos In Cappadocia;Aşağı Mah. Uçhisar Köyü Kayabaşı Sok. No 23 Uçhisar / Nevşehir

Taşkonaklar Kapadokya;Aşağı Mahalle Mah. Güvercinlik Vadisi Mevkii Uçhisar Köyü Gedik Sok. No 8 Kapadokya - Uçhisar / Nevşehir

KAPADOKYA'DA NE YENİR?
Tadına Bakmadan Dönmeyin: Testi kebabı, çelti kebabı, çömlekte pişirilen etli fasulye, nohutlu yahni, patates çorbası, sütlü çorba, patates ve bulgurla hazırlanan "dıvıl", etli sebze yemeği "çanak", bazlama türü "kömbe", zerdi pilavı, pastırma, sucuk, un, pekmez ve cevizle hazırlanan "bulama", irmik tatlısı.

Kapadokya’nın en güzel manzaralarından birine bakan Lil’a'da, Kapadokya’ya özgü geleneksel lezzetleri ve Türk mutfağının güzel örneklerini bulabilirsiniz.
Uçhisar'daki diğer bir adres ise otantik atmosferiyle dikkat çeken Elai. Türk, İtalyan ve Fransız mutfağından lezzetler sunan restoran Kapadokya'nın gözdelerinden.
Göreme'de yer alan A'la Turca Restaurant'da bölgesel tatlardan dünya mutfağına kadar birçok seçeneği bulabilirsiniz.
Göreme’deki bir diğer lezzet durağı ise Sedef Restaurant. Türk mutfağının leziz örneklerini burada bulabilirsiniz.
Türk ve Osmanlı mutfağından örnekler tatmak için Ürgüp’teki Muti by Prokopia ideal bir restoran.
Ürgüp'te gezerken atıştırmalık bir şeyler yemek isterseniz Ziggy’s Cafe, atıştırmalıkları ve mezeleri ile sizleri bekliyor olacak.
Kapadokya'ya kadar gelmişken dillere destan testi kebabını denemeden evinize dönmemelisiniz. Dimrit Restoran bölgedeki en iyi testi kebabı yapan mekânlardan birisi.



Kaynak: Sabah