Nevşehir Kapadokya Bölgesine Jeopark kurulması için ilk adım atıldı.

Nevşehir’in Gülşehir ve Ürgüp ilçelerinde 2014 Yılında gerçekleştirilen TOKİ çalışmaları sırasında çok sayıda fosillerin ortaya çıkması üzerine başlatılan çalışmalar kapsamında Kapadokya bölgesine Jeopark kurulması planlanıyor.

Bu kapsamda 'Kapadokya Jeopark Alanı Bilgilendirme Toplantısı', Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen "Kapadokya Jeopark Projesi" toplantısında şu başlıklar görüşüldü;

*Jeopark yönetim ekibi oluşturulması,

*İlerleyen aşamada Jeopark ofisi kurulmalı,

*Jeoparka ilişkin işleri sahiplenen, fonlayan ve takip eden biri kuruluş olmalı 

Toplantıya İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, ilgili Daire Müdürleri ve Kurum Amirleri katıldı.

2014 Yılında yapılan kazılarda 9 milyon yıl öncesine dayanan pek çok hayvan fosili bulunan ve Türkiye’nin önemli jeosit alanlarında biri olarak gösterilen Nevşehir Kapadokya bölgesinde, üç toynaklı at, gergedan, zürafa, fil ve öküzgillere rastlanmıştı.
 

Jeopark ve jeoturizm nedir?

Jeopark, yer mirası özelliği taşıyan, jeolojik, jeomorfolojik veya paleontolojik değerlerinden ötürü bilimsel, estetik veya eğitsel nitelikleri açısından yerel, ulusal ve/veya uluslararası öneme sahip, yönetimi planlanmış doğa koruma alanlarını ifade ediyor. Yeni bir turizm kavramı olan jeoturizm ise “doğal ortamlara, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumları görüp tanımak için yapılan yolculuklar” olarak tanımlanıyor. Doğa korumacılığı açısından önerilen turizm çeşitlerinden olan jeoturizm, sürdürülebilir yerel kalkınma için de önemli bir kaynak oluşturuyor.   

Türkiye’de henüz iki jeopark bulunuyor. Bunlardan biri, Manisa’da Kula ve Salihli sınırlarında 300 km² büyüklüğündeki bir alanda 2013 yılında kurulan ve UNESCO tarafından sertifikalandırılan “Kula Jeoparkı”. Diğeri ise, Ankara’da Kızılcahamam ile Çamlıdere sınırlarındaki 2000 km² alanda 2000 yılında kurulmuş olan “Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı”.

Ankara Üniversitesi önderliğinde kurulan Jeolojik Mirası Koruma Derneği’nin (JEMİRKO) Türkiye’de kurulmasını önerdiği diğer jeoparklar şunlar:

1) Kapadokya Jeoparkı

2) Tuz Gölü Jeoparkı

3) Karapınar Jeoparkı

4) Mut Jeoparkı

5) Narman Mutluluk Vadisi Jeoparkı

6) Pamukkale Traverten Jeoparkı

7) Van Gölü-Nemrut Jeoparkı