Kapadokya’da 2014 sezonu nasıl geçiyor, sezondan memnun musunuz?

Hem Miras Otel olarak, hem de bölge olarak sezona çok iyi bir başlangıç yaptık. 2014 yılının ilk üç ayında geçen seneye göre bölgemize gelen ziyaretçi oranında %8 ‘lik bir artış var. Genel olarak 2014 sezonundan memnunuz ancak ilerleyen dönemlerde bu oranın artış göstereceğini ve Kapadokya bölgemizin hak ettiği ilgiyi artarak görmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

Kapadokya Türk Turizminde çok önemli bir destinasyon. Peki, Kapadokya’ya Türkiye’nin tanıtım kampanyalarında yeterince yer veriliyor mu?

Kapadokya, UNESCO’nun Dünya Miras listesinde olan eşi ve benzeri olmayan farklı bir bölge. 2014 Türkiye tanıtım filminde Kapadokya bölgesinden güzel görüntülere yer verilmiş. Bu tarz tanıtımların artmasıyla bölgemize olan ilginin katlanarak artacağı kanaatindeyiz.

Kapadokya Türk turizminin göz bebeği mi, üvey evladı mı?

Kapadokya benzersiz yapısıyla, kendi içindeki ürün çeşitlilikleriyle kültür turizm destinasyonlarının başında gelmekte. Bu çeşitliliğiyle yerli yabancı turistlerimizin ilgisini çekmeyi başarıyor ancak daha fazla ilgi ve desteğe ihtiyacı olan bir bölge diyebiliriz.

Kapadokya bölgesinde sizce çözüm bekleyen sorunlar neler? Siz ne gibi öneriler sunuyorsunuz?

Daha önce de belirttiğimiz gibi Kapadokya UNESCO’nun Dünya Miras listesinde yer alan dünyada bir başka örneği bulunmayan bir güzelliğe sahip.  Bu şansı, bölgemizin doğal güzelliğine aykırı yapılaşmalara izin vererek mahvetmemeliyiz. Bölgemizin yüksek sezon içerisinde günlük nüfusu binleri bulmakta, aynı zamanda bölgemiz istihdam açısında da önemli bir yere sahip. Bu istihdam, turizm yoğunluğu ve turist kapasitesini daha da artırmak için,  ihtiyaç duyulan yeni tesisler için bakanlıkların iyi bir planlama üretmesini ve sadece doğal yapıya uygun planları hayata geçirmesi hem bölgemizin, hem de ülkemizin yararına olacaktır.

Kapadokya’da turizm ürünlerini çeşitlendirmek adına neler yapılabilir?

Zaten Kapadokya bölgemiz gezilecek tarihi yerler, balon turları, Türk hamamı, Türk geceleri,  ATV, at biniciliği, jeep safarileri, çanak yapımı, mağara otelleri ve doğal termal kaplıcalarıyla turizm ürün çeşitliliği olan farklı bir bölge. Önemli olan hizmet kalitesini de hep bir üst çıtaya taşıyarak bu çeşitliliğin sürdürülebilirliğini sağlamak.  Gelen talepler doğrultusunda bu çeşitliliğin zamanla artacağını düşünüyoruz.

Kapadokya turizm kapasitesinin kaçta kaçını kullanıyor?

Şu an yüzde 40’lardayız diyebiliriz ancak Kapadokya daha da fazlasını kullanabilecek bir potansiyele sahip. Turistik tesisler daha fazla misafir ağırlamaya hazır. Tanıtımına daha fazla önem verirsek daha da iyiye gidecektir.

Kapadokya’da turizmciler bölgenin tanıtımı adına üzerine düşeni yapıyor mu, ya da neler yapıyor?

Nevşehir Valiliği, Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) ve Türkiye Küçük Oteller Derneği (TURKODER) olarak yurtiçi ve yurt dışında çalışmalar devam etmekte. Aynı zamanda bölgemizdeki birçok otel ve işletmelerimiz de hem kendi hem de bölgemiz adına tanıtım çalışmalarını sürdürmekte. Fakat daha fazla devlet desteğine ihtiyacımız olduğu da bir gerçek. Son olarak en iyi tanıtımın; Kapadokya bölgesinde konaklayan ve memnun kalan misafirlerimizin tavsiyeleri olduğunu da unutmamak lazım. Bu sebeple bölge insanımıza büyük işler düşmekte. Kaliteli hizmet anlayışı şüphesiz bunda büyük rol oynamakta.

Kaynak:Turizm Aktüel