Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen TUYUP (Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi) kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısı 20 Ekim 2014 Pazartesi günü 9:30'da Doubletree by Hilton Hotel Avanos'ta yapılacak. Nevşehir valiliği açıklamasına göre toplantıya Nevşehir, Aksaray, Niğde ve Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürleri, bölgede turizm sektöründe faaliyet gösteren otel ve tesislerin yöneticileri, birlikler, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler ve eğitim kuruluşları katılacak. Katılımcılara "Özel Eğitim Kuponları" uygulaması, çevreye duyarlı turizm işletmelerinin çoğaltılması ve bu alandaki bilinirliğin artırılması için Yeşil Yıldız Belgesi Farkındalık Programı, turizm sektörü işgücü araştırması ve turizm sektörünün hizmetine açılacak online bilgi bankası hakkında bilgiler verilecek.

Proje Hakkında

Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen TUYUP (Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi); Türkiye çapında 4.000'in üzerinde turizm işletmesi, sektör çalışanları, ilgili meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve üniversitelere doğrudan ulaşacak.

Ocak 2014'te başlayan ve 2016 yılının Temmuz ayında tamamlanması planlanan 30 aylık Projede özellikle, Turizm İşletme Belgeli tesislerin ön büro, servis, kat hizmetleri ve mutfak çalışanlarının mesleki, teknik ve yabancı dil becerilerinin ihtiyaçlar ve AB standartları çerçevesinde geliştirilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda;

  • Özel Eğitim Kuponları uygulaması hayata geçiriliyor ve turizm eğitimi kolaylaştırılıyor. Proje dahilindeki eğitimlere katılan ve Mesleki Yeterlilik Sınavına katılmaya hak kazanan çalışanların sınav ücretleri Proje tarafından ödenebilecek. Mesleki Yeterlilik sınavında başarı göstererek belge almaya hak kazanan çalışanlar işverenlerine 12 ay süreyle sigorta indiriminden yararlanma hakkı sağlayabilecek.
  • Çevreye duyarlı turizm işletmelerinin çoğaltılması ve bu alandaki bilinirliğin artırılması için Yeşil Yıldız (Green Star) Belgesi Farkındalık Programı yürütülecek. Bu kapsamda Türkiye genelinde seçilecek 15 iyi uygulama otelinin Yeşil Yıldız Belgesi sahibi olabilmesi için ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek.
  • Geniş çaplı turizm sektörü işgücü araştırması gerçekleştirilecek, turizm eğitimi veren kuruluşların kapasiteleri geliştirilerek işbirlikleri güçlendirilecek.
  • On-line bilgi bankası kurularak sektörün ihtiyacı olan eğitim materyallerine  ve güncel verilere kolay ulaşım imkanı sağlanacak.
  • Türkiye çapında tanıtım toplantıları düzenlenerek sektör temsilcilerine ilgili çalışmalar hakkında detaylı bilgi verilecek.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin mali katkısıyla hayata geçirilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığının faydalanıcısı olduğu Projenin toplam bütçesi 7,5 milyon Euro. Proje kapsamındaki faaliyetler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülüyor. 

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

20 Ekim 2014 • 09:30 • Doubletree by Hilton Hotel Avanos

09:30 - 10:00    Kayıt

10:00 - 10:15    Açılış Konuşmaları

10:15 - 10:30    TUYUP Projesi Genel Tanıtımı

10:30-  11:15     Kupon Sistemi

11:15 - 11:30     Turizm Sektörü İş Gücü Piyasası Anket Çalışması

11:30-  11:45     Kahve Arası

11:45 - 12:00    Yeşil Yıldız Sisteminin Tanıtımı

12:00 - 12:45    Uzman Konuşmacı

12:45 - 13:30    Öğle Yemeği

13:30 - 14:30    Katılımcılarla "Work-Shop" Çalışması: "Turizmde İşgücünün

Mevcut Durumu ve Beklentiler "

14:30 -15:00     Soru - Cevap - Öneriler

15:00               Kapanış