NEVŞEHİR(MHA) Kapadokya bölgesinde yaklaşık 400 kilise ve şapel, geçmişte ibadet ve barınma merkezi olarak kullanıldığı bilinen 200'e yakın yeraltı şehri bulunuyor.

Kilise ve şapel, yer altı şehirlerinin birçoğu, Kapadokya Kültür Envanteri kapsamında 71 Arkeolojik, 12 Kentsel, 9 Doğal olmak üzere 92 sit alanı içinde yer alıyor.

Yer altı şehirlerinden ise Derinkuyu, Kaymaklı, Mazı, Özkonak ve Tatlarin, Özlüce ve Göynük yeraltı şehirleri turizme açık. Bölgede aynı zamanda 206 Anıt ve 631 Sivil Mimarlık örneği bulunuyor.

Peribacaları, yeraltı şehirleri, kiliseler, ören yerleriyle yılda ortalama 2 milyon turist tarafından ziyaret edilen bölge, hisarlar, kaleler, Avanos Sarıhan Kervansarayı, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Hacıbektaş Külliyesi, Gülşehir Karavezir Külliyesi gibi Türk-İslam eserleri, Osmanlı ve Selçuklu Dönemi yapıları ile de ülke turizminde önemli yer tutuyor. Bölgede, peribacaları, kilise ve şapellerin yoğunlukta olduğu, 1985 yılında UNESCO tarafından bütünüyle Dünya Kültür Mirası kapsamına dahil edilen Nevşehir'in merkeze bağlı Göreme beldesi, turistlerin en çok ilgi gösterdiği turistik merkezler arasında ilk sırada bulunuyor.