Ekşi, tüm balonların GPS sistemi ile kontrol edildiğini kaydetti.
Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren balon şirketi yöneticileri ile buluşmak üzere Nevşehir’e gelen Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i ziyaret etti.
Yaptığı ziyaretlerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekşi, geçen yıl yaklaşık 400 bin turistin katıldığı balon turlarındaki uçuş güvenliği için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak birtakım yeni tedbirler aldıklarını ifade etti.
Bölgede geçmişte yaşanan balon kazalarının ardından bir temsilcilik açtıklarını ve bununla birlikte uçuşların sürekli denetlendiğini kaydeden Ekşi, bölgede aynı anda belli sayıda balonun havada kalmasına izin verildiğini ve balonların tüm hareketlerinin GPS üzerinden elektronik ortamda kaydedilerek denetlendiğini söyledi. Ekşi, “Sivil havacılık olarak öncelikli olarak uçuş emniyetine bakıyoruz. Elbette bunu yaparken Türkiye’deki diğer bölgelerde de balon uçuşu yapılmasını teşvik ediyoruz. Sektör temsilcileri ile yaptığımız toplantılarda bunu kendilerine ilettik. Kapadokya’da balon uçuşları belli bir alanda yapılıyor. Biz bu alanda daha fazla balonun operasyon yapabilmesi için bir uygulamaya başladık. Bu da oldukça güzel bir netice verdi. Bu uygulama sayesinde aynı anda belli sayıda balon havada olabiliyor. Bu sefer kapasiteyi artırmak için ikinci uçuşları da devreye soktuk. Geliştirilen bir yazılım sayesinde tüm uçuşlar kontrol ediliyor. Önce havalanan tüm balonlar yere indikten sonra diğer balonların kalkışına izin veriliyor. Bu şekilde hem uçuş emniyetini hem de kapasiteyi artırmış oluyoruz. Bir de en önemlisi belki de dünyada ilk defa balonlar GPS ile takip ediliyor. Bir balonun havalanışından inişine kadar tüm hareketleri elektronik olarak kaydediliyor ve ihlalleri inceleniyor. Bu durumun uçuş emniyetini son derece artırdığına inanıyoruz” dedi.
Kapadokya bölgesinin dünyada balon turlarının yapıldığı en gözde merkez olduğunu ve bölgenin artık balon turları ile özdeşleştiğini vurgulayan Ekşi, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için bölgeye balon turlarına katılmak için gelen turistlerin memnuniyetlerinin en üst seviyede olması gerektiğini belirten Ekşi, “Kapadokya dünyada tek. Senede 300 günün üzerinde uçuş yapılabilen bir bölge burası. Artık dünyada Kapadokya ve balon turları özdeşleşmiş durumda. Hem coğrafi şartların balon uçuşlarına uygun olması hem de bu bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerinin bulunması Allah’ın bir lütfü. Bu imkanın balon şirketleri tarafından iyi korunması gerekiyor. Gelen turiste iyi davranılarak turistin memnun edilmesi gerekiyor. Bunun yanında uçuş emniyetinin de en üst düzeyde sağlanması gerekiyor” diye konuştu.