Brezilya’nın en büyük medya kuruluşlarından biri olan Globo televizyonu, Türkiye’de SALVE JORGE (Selam Aziz Jorge) ismindeki yüksek bütçeli dizinin Kapadokya’daki çekimlerini geçtiğimiz haftalarda tamamladı. Brezilya’nın en ünlü dizisi olan Salve Jorge’nin yapımına, Kapadokya’nın yanı sıra İstanbul ve Efes ev sahipliği yaptı.Dizinin çekimleri bittikten sonra Brezilya’ya dönen SALVE JORGE dizi ekibi Türkiye’yi çok beğendiklerini ve Kapadokya’nın cennet gibi bir yer olduğunu vurguladı.

Brezilya dizisinde Türkiye ve Kapadokya...

Dizinin Brezilya da ekranlara gelmesinin ardından Türkiye ve Kapadokya ile tanışan Brezilyalılar akın akın Kapadokya ya gelmeye başladılar.
Yıllar yılı dizilerini izlediğimiz Brezilya, şimdi Türkiye'yi izliyor. Kısa sürede hayranlarını yaratan 'Salve Jorge' adlı dizi Rio-İstanbul-Kapadokya üçgeninde geziyor ve bir anlamda Brezilyalılara Türkiye'yi tanıtıyor.

KAAN KAVUŞAN

Ülkemizde Brezilya dizilerinin fırtına gibi estiği dönem geride kaldıysa da, o dizilerin etkisinin geçip geçmediği çok net değil. Siyasetten spora birçok alandaki sorunları tartışırken hala 'Brezilya dizisine dönmek' kavramını kullanıyoruz. Hayatımızın pek çok alanını bir pembe dizi estetiğiyle algılasak da, artık sıra bizde! 
'Salve Jorge' adlı dizi şu an Brezilya televizyonlarında reyting rekorları kıran bir yapım. Bütçesi oldukça yüksek olan bu dizi, Brezilya'nın en büyük televizyon kanallarından Globo TV'de haftanın altı günü yayınlanıyor. Dizinin bizimle olan alakasıysa Rio-İstanbul-Kapadokya üçgeninde geçiyor olması. Çekimleri mayıs ayının sonunda Kapadokya'da başlayan dizinin bir bölümünün ortalaması 180 bin euro'ya mal oluyormuş. 200 bölüm çekilmesi planlanan dizinin 35 milyon doları aşacak bir masrafın altına girmesi bekleniyor.
İki ayrı aşk hikayesi üzerinden senaryosunu kuran dizide Brezilya'dan Kapadokya'ya gelen Bianca (Cleo Pires) adlı genç kız, Ziya (Domingos Montagner) adlı bir gezi rehberine aşık oluyor ve İstanbul'da iş temasları kuruyor. Diğer hikayedeyse Morena (Nanda Costa) adlı bir başka Brezilyalı, insan kaçakçılığı yüzünden İstanbul'a getiriliyor ve ardından sevgilisi Theo'nun (Rodrigo Lombardi) onu kurtarma çabalarıyla birlikte Kapadokya'nın yolunu tutuyor.

RİO-İSTANBUL-KAPADOKYA
Dizi ismini Kapadokya'da yaşadığı bilinen ve Brezilya'nın koruyucu azizi olarak bilinen Aziz Jorge'den alıyor. Brezilya'nın ünlü yazarlarından Gloria Perez'in eserinden uyarlanmış. Aynı yazarın eserinden uyarlanan 'Hindistan: Bir Aşk Hikayesi' adlı yapım da daha önce Emmy kazanmış. Perez, Aziz Jorge'nin mücadele dolu yaşamı ve iki koldan ilerleyen hikayesi arasında metaforik bir anlatım kurmak istediğini belirtiyor. 
Çoğunluğu Katolik olan Brezilyalılar için Kapadokya'da yaşadığına inanılan ve ilk Hıristiyanların uğradığı zulümlere karşı duran efsanevi kahraman Aziz Jorge'nin günümüzdeki haliyse dizide bir güvenlik görevlisi rolündeki Theo'da hayat buluyor.
Dizi bu iki aşk hikayesinin yanı sıra, Almanya ve İspanya'ya kadar uzanan bir insan kaçakçılığı temasını da arka planına alıyor. Fakat yöneticiler bu konuda, kesinlikle oryantalist bir yaklaşım göstermediklerini, Almanya ve İspanya'nın da bu çembere dahil olduğunu hatırlatarak söylüyorlar.
Aynı zamanda Globo TV yöneticilerinden olan yönetmen Marcos Schechtman bir Brezilya gazetesine verdiği demeçte; 'Türkiye'nin dünya üzerindeki jeopolitik konumuna baktığınızda neden bu kadar büyük bir tarihi imaja öneme sahip olduğunu anlayabiliyorsunuz. Asya, Afrika ve Avupa'nın tam da kesiştiği noktada bulunuyor' diyor.
Yönetmen, Türkiye'nin nasıl gösterildiği hakkındaki soruyaysa; Türkiye'nin imajına çok saygı duyduklarını, demokratik ve laik bir yer olduğunu bildiklerini söyleyerek cevap veriyor. Türkiye'nin dizideki temsili konusundaysa günlük hayatı dikkate aldıklarını belirtiyor.
Dizinin Brezilyalı oyuncuları Türkiye'ye gelmeden önce bir ay eğitim ve oryantasyon süreci geçirmişler, Türk kültürü ve yaşam şartları hakkında bilgilenmişler. Bölge halkının kendilerine duyduğu yoğun ilgi ve yakınlık oyuncuları daha da sevindirmiş.
Dizinin müzikleri arasındaysa Emir'in 'Eline Düştüm', Ceza'nın 'Holocaust' parçaları da kullanılmış. Dizi yayına girmeden önceki fragmanda da Tarkan'ın 'Şımarık'ı...

DİZİ MEKåNLARINA RAĞBET
Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre Brezilya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı son senelerde artma eğiliminde. 2009 yılında yaklaşık 54 bin 574, 2010'da 65 bin 246 ve 2011'deyse 89 bin 442 turist gelmişti. 2012'nin Eylül ayına kadar istatistikleri de 2011'inkine yakın görünüyor. Fakat turizmcilere göre son aylarda bu rakamlar daha da artıyor ve 2011 yılının aşılması çok olası. Brezo Turizm'den Fatih Türkmen, son aylarda gelen birçok Brezilyalı'nın, dizinin özellikle Kapadokya ve İstanbul'daki çekim alanlarını gezmek istediğini belirtiyor.
Twitter hesaplarından birkaç yorum verelim. Rio'da yaşayan Aykut Erenkaya, Brezilya'dan bir fotoğraf paylaşmış. Rio'da bir mağazadaki İstanbul tişörtü. Erenkaya, 'Salve Jorge'den önce bunlar yoktu' diyor tweet'inde. Brezilya Büyükelçimiz Ersin Elçin ise tweet'inde Globo'nun Brezilya'nın en büyük televizyon kanalı olduğunu, 'Salve Jorge' dizisinin Brezilyalılar'ın Türkiye'ye yönelik turistik ve kültürel ilgisini büyük ölçüde artıracağını söylüyor.

OYUNCUSUNDAN MAŞALLAH
Dizinin oyuncularından Sarila'yı canlandıran Betty Gofman ise sık sık tam Türkçe kelimeler yazıyor. Brezilyalıların tweet'lerindeyse 'Maşallah', 'Allah Allah', 'Çok güzel' gibi Türkçe kelimelere rastlamak mümkün.
Dizi vesilesiyle bazı Brezilyalılar, Türkiye adında bir ülkenin varlığını öğrenecek; bilenler de daha yakından tanımayı isteyecek gibi görünüyor. Bazıları da Türkiye'nin bir Arap ülkesi olmadığını fark edecek. Bizlerse diziyi görme şansımız olursa, ülkemizi bir de Brezilyalıların baktığı yerden görme fırsatı elde ederek yeniden düşünme fırsatı bulacağız.

TERÖR VE SAVAŞ VAR SANIYORLARDI...
Shelia Monteiro/İletişim sektöründe çalışıyor (33)-Dizinin hayranı
Dizi yaklaşık bir ay önce başladı ama daha şimdiden çok başarılı oldu. Çünkü çok önemli bir yazarın elinden çıkma. Perez daha önce de 'The Klon-Klon' ve 'Caminho das Indias-Hindistan: Bir Aşk Hikayesi' adlı çok tutulan dizilerin kitaplarının ve senaryolarının yazarı. Ayrıca yazar, yabancı kültürle olan ilgisi ve saygısıyla tanınan biri. Şu ana kadar Türk karakterlerle ilgili hiçbir olumsuz algım olmadı. Bazen kültür farklılarımız hafifçe ve komikçe anlatılıyor. Mesela; Kapadokya'da bekar kadınların çatıya şişe koyma adeti varmış eskiden, köy yaşamı hakkında güzel bir ayrıntıydı. Ben dört kere geldim ülkenize. Bana göre benzer görüntüler var dizide. Gelmeden önce insanlar burka giyiyor sanıyordum. Brezilyalıların daha da farklı algıları var. Ülkenizde terör ve savaş var sanıyorlardı. İyiliği ve güzelliği görebilirler bu diziden. Ayrıca dizide pek çok Türk müziği çalınıyor. Ceza ve Emir diye isimler öğrendik.

KAPADOKYA'DA PORTEKİZCE BİLEN REHBERLERE ZAM!
Fatih Türkmen
Brezo Turizm Görevlisi
Bizim şirketimiz Güney Amerika'yla iş yapıyor. Özellikle de Arjantin ve Brezilya'yla. Şu sıralar Brezilya'dan gelen turistler hep diziden bahsediyor. Orada iyi promosyon yapılmış. Buraya gelen Brezilyalı turistlerin mali durumu da iyi, gelenler piyasayı hareketlendiriyor. Duyduğumuz ve konuştuğumuz kadarıyla eskiden burayı Arap ülkeleri gibi sanıyorlardı. El Turco diye bir deyimleri var. Buna Arap ülkeleri de dahil, çünkü Osmanlı zamanında göç olmuş oraya ve Türk pasaportuyla girmişler. Yani kısacası Mısır veya Fas gibi bir yer bekliyorlar ama gelince şaşırıyorlar, modern buluyorlar. Gelenlerin hemen hemen birçoğu bu diziden duydukları merakla buradalar. Fragmanları yayınlanırken bile gelip dizinin çekildiği mekanları soruyorlardı. Mesela artık Kapadokya'da Portekizce bilen elemanlar artık çok daha yüksek ücret alıyorlar.

EGZOTİK ATMOSFERDEN BÜYÜLENECEKLER
Ersin Erçin  
T.C. Brezilya Büyükelçisi
Türk televizyon dizilerinin dünya çapındaki popülaritesi, bu konuda uzun yıllardır ilk sırada olan Brezilya'yı ikinci konuma itti. Türk dizilerinin Brezilya'da da gösterilmesine yönelik yoğun çabalarım, Brezilyalı TV kanallarınca engellendi. Bunun yerine kendileri, burada da bir marka hâline gelen ülkemizde bir dizi çekim yapmaya karar verdiler.

Kanalın yöneticileri ve senaristi, en başından itibaren bana ve buradaki meslektaşlarıma danıştılar. Büyük bir reklam kampanyasıyla iki hafta önce yayına giren, dizi şimdiden reyting rekorları kırmaya başladı. Brezilya'da her 11 evden 7 sinde Globo izleniyor.

İstanbul, Kapadokya ve Rio'da çekilen dizinin (tele-novela) ilk bölümlerinden başlayarak ülkemizle ilgili çok güzel manzara ve fotoğrafların yer alması, hiç kuskusuz Türkiye'ye yönelik turizmi çok olumlu etkileyecektir. THY'nin Brezilya Müdürü şimdiden Türkiye'ye giden yolcu sayısının arttığını söylüyor.

Öte yandan, dizi filmin ülkemizi oryantalist bir yaklaşımla yansıttığı yönündeki gözlemimi de paylaşmalıyım. Arka fon müziği, Kapalı Çarsı, nargile kahveleri… Ancak bunu kötü değerlendirmiyorum. Çünkü Brezilyalılar, Batılıların aksine Türklere karşı hiçbir önyargı taşımıyorlar. Filmin egzotik atmosferinden büyülenip Türkiye'ye gittiklerinde İstanbul'u zaten görecekler.