NEVŞEHİR(MHA) Osmanlı, erken Cumhuriyet ve bölgede yaşayan Rum azınlığın 19. yüzyılda ortaya koyduğu tarihi yapılarıyla dikkatleri üzerinde toplayan Kapadokya bölgesi, bu değerlerin butik otel olarak turizme kazandırılması ile birlikte tarihi dokunun en gerçekçi korunduğu dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biri haline geliyor.

1990'lı yıllarda merkez ilçeye bağlı Uçhisar beldesinde Alman bir ailenin bölgeye yerleşmesi ve bunun ardından Fransız uyruklu turistlerin eski yapıları satın alması ile başlayan bölgedeki butik otel geleneği hızla yaygınlaşıyor.

Bölgenin önemli turistik merkezlerinden biri olan Uçhisar’ın Belediye Başkanı Osman Süslü, belde de 1995’li yıllarda başlayan eski yapıların butik otel başta olmak üzere restaurant gibi turistik mekanlar haline dönüşmesi ile birlikte, yıkılmakta olan tarihi dokunun taze bir kana kavuştuğunu belirtti.

Bölgede 400 e yakın küçük ve büyük eski yapının 2000'li yılların başında Türk turizmcilerinin de bu alanda kendilerini göstermesi ile daha sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılabilir hale getirildiğini vurgulayan Süslü, böylelikle hem tarihi dokuların yıkılıp tarihe karışmaktan kurtarıldığını, hem de turizm sektöründe etkin kullanımı ile birlikte bölgenin en modern ve en pahalı konaklama ünitelerine kavuşulduğunu kaydetti.

Bölgedeki turistik konaklama tesislerinde bir gecelik ücretin 100 - 300 TL arasında değişmesine karşın, butik otellerdeki fiyatlar 300 - 1000 Euro arasında değişiyor.

Halen merkez ilçeye bağlı Göreme ve Uçhisar beldeleri ile Avanos ilçesinin Çavuşin köyü, Ürgüp ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Ortahisar ve Mustafapaşa beldeleri ile Ayvalı köyünde 50’yi aşkın butik otel bölge turizmine katkı sağlıyor.