Toplantıya TYD Başkanı Murat Ersoy, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Eski Bakanlar; Alev Çoşkun, Bülent Akarcalı, Abdulkadir Ateş, İstanbul Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Eski Müsteşar Koral Göymen'in yanısıra TYD Eski Başkanları Murat Dedeman, Oktay Varlıer katıldı. Oya Narin, Erol Aksoy, Nihat Boytüzün, Kasım Zoto, Recai Çakır, Savaş Gürsel gibi TYD üyeleri de toplantıya katılan diğer isimler oldu.

Murat Ersoy: "Turizmin kanunla kurulmuş bir birliğe ihtiyaç var" dedi.

"Türkiye turizminin kalbini görüyoruz"
Toplantının açılış konuşmasını TYD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Turgut Gür yaptı. Türkiye turizminde 1960'lı yıllardan bu yana bu işin başında olan isimlerin bu geceki toplantıya katıldığını belirten TYD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Turgut Gür, "Bugün burada onlarla beraber Türkiye turizminin kalbini görüyoruz" dedi. 

Kongre turizmi
Barlas Küntay'a teşekkür ederek sözlerine başlayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise Turizm eski Bakanı Abdulkadir Ateş ile bakan olduğu dönemde yaptıkları uyumlu çalışmalardan söz etti. Kongre turizminde Türkiye'nin kat ettiği yoldan bahseden Ulusoy, "Bugün Türkiye 500 kişilik kongrelerde birinci sırada. Ege'nin en büyük yatırımını yaptık. Marmaris'te 900 kişilik bir kongre merkezi hayata geçti. 5 tane cumhurbaşkanı, 8 tane başbakanla çalıştım. Murat Dedeman kardeşim hiçbir zaman bizi yanlız bırakmadı. Tüm dostlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Kapadokya'da kongre
Toplantıda söz alan Murat Dedeman de "Başaran Ulusoy olmasaydı kongre turizmi İstanbul'da bu kadar gelişmezdi" dedi. Dedeman, "Kapadokya'ya da kendisinin bir kongre merkezi yapmasını istiyoruz" dedi.

"Ülkemizde turizm hızla gelişiyor"
TYD Başkanı Murat Ersoy da toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Turizme 1984 yılında rehber olarak başladığını belirten Ersoy, "30 yılda hacmin ne kadar büyüdüğünü, teknoloji ile beraber ticaretin ne kadar ilerlediğini görüyoruz. Yılda 4 bin odalardan bugün haftada 20 bin odalara çıktık. İnternetin gelişmesi ile dünya hızla büyüdü ve seyahat bir ihtiyaca dönüştü. Eskiden yılda 3-4 kez uçağa binerken şimdi günde 3-4 defa uçağa bindiğimiz oluyor. Ülkemizde turizm hızla gelişiyor" dedi. 

"Bürokrasi alının kararları uygulamaya geçiremedi"
Ersoy konuşmasına şöyle devam etti: "Dünyanın her yerinde ana sıkıntı işsizlik. Genç nüfusa istihdam yaratılması gerekiyor. Buna en hızlı çözüm ise turizm. Bu alanda Türkiye çok önemli. Artık çok hızlı karar almak zorundasınız. Bu yaz bu sorunu yaşadık. Rusya'daki krizden turizmimiz etkilendi. Burada Turizm Bakanı ve Başbakan hızlı karar aldı. Uçaklara destek verildi ve devlet garantisi ile finansman çıkarıldı. Çok hızlı karar alındı ama bürokrasi alınan kararı uygulamaya geçiremedi ve hala bu krediler kullanılabilmiş değil. 

"Özel sektörün devlete yol göstermesi gerekiyor"
Bu bize artık hızlı karar alınması gerektiğini gösterdi. Eğer hızlı karar alamazsak bütün ekonomi bundan etkileniyor. O yüzden artık dernekler bazında sesimizi duyurmaya çalışmanın faydası yok. Kanunla kurulmuş bir birlik olarak sektörde yer almamız gerekiyor. Özel sektör hızla karar alıp devlete yol göstermesi gerekiyor.

"Kanunla kurulmuş bir birliğe ihtiyacımız var"
Rusya pazarında olanlar beklendiği kadar dramatik olmadı. Her şey çok hızlı gelişiyor. Belki yarın daha farklı gelişmeler olacak. Sektörün esnek olması gerekiyor. Ülke sezonu uzatarak aynı blançoları yakalayabilir. Bunun yolu hızlı karar almaktan geçiyor. Biz devletten bu yetkiyi istiyoruz. Tek bir ses olarak hareket edersek hızlı karar alıp olumsuzlukları lehimize çevirebileceğiz. O nedenle kanunla kurulmuş bir birliğe ihtiyaç var. Bunu başarırsak yabancı yatırımcılarında korkmadan geldiği bir ülke haline geleceğiz.

"Devletten öncü olmasını istiyoruz"
Bizim turizm yatırımcısı olarak devletten bir talebimiz yok. Devletten öncü olup bizi tek bir çatı altında bir araya getirmesini istiyoruz. Bu gerçekleşirse devlet 1 koyuyorsa biz 10 koymaya hazırız. Bu yapılırsa gerisini özel sektör kendisi yapacak. Kanunla oluşturulmuş bir zeminde bir araya gelmek istiyoruz.

12 ay tarifeli sefer
Biz bu sene farklılaşacağımızı söyledik. 'Kısmetimizi kendimiz hazırlayacağız' dedik. Bizim yatırımlarımızın olduğu bölgelere dünyanın dört bir yanından 12 ay tarifeli seferler yapacağız. TYD yatırımcısı olan üyelerimiz bu seferlerden gelecek hacmi görecekler. Birinin sizin adınıza karar vermesini bekliyor olmayacaksınız. Bunu siz yaparsanız devletin de çizilen alanı görmesini sağlıyorsunuz. Bu birliğin tek başına karar alarak devleti yönlendirebilecek noktaya gelmesi gerekiyor. Başkanlık dönemimde amacım bu sistemi çalışır olarak bir sonraki döneme devretmek."

"Turizmi temsil edecek çatı kuruluşu yok"
Toplantıda konuşan Eski Bakan Bülent Akarcalı ise şunları söyledi: "Turizm sektörünü güçlü bir şekilde temsil eden bir çatı kuruluşu yok. Çok ciddi lobisiyle baskı yapabilecek bir çatı henüz mevcut değil. Bu bir vakıf olabilir. Buna ben şiddetle ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Basın en büyük reklamı turizm sektöründen alıyor. Basınla da oturulup bu konu konuşulup yönlendirme yapması sağlanabilir. Ankara bürokrasi kanalıyla turizmden kan emme amacında. Turizm sektörünün üzerine gittikçe gereksiz mueyyideler geliyor. Bu sektör para kazansın ki daha güçlü olsun ve daha özgürleşsin." (Turizmdebusabah.com)