NEVŞEHİR(MHA) Kapadokya bölgesinde her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği peribacalarının maketleri de ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumu sırasında, vadi yamaçlarına inen sel suları ile rüzgarın, Erciyes ve Hasandağı gibi bölgedeki volkanik dağların patlaması ve bölgede oluşan tüfleri aşındırmasıyla oluşan peribacalarının gerçeği kadar maketleri de turistlerin ilgi odağı.

Bölgeye gerek yurt içinden, gerekse de yurt dışından gelen turistler bölgenin önemli turizm merkezleri olan Avanos, Ürgüp, Göreme ve Uçhisar'da bulunan atölyelerde yapılan maket peribacalarını Kapadokya hatırası olarak alıyor. Avanos ilçesinde çanak ustası Şaban Topuz atölyesinde alçı, tüf kaya ve çamurdan yapılan peribacası maketlerini 10 yıldır turistlere sattığını ifade etti.

Gece lambası, kalemlik, duvar süsü gibi değişik kullanım amaçlı yapılan peribacası maketlerinin ebatlarına göre 5 ila 50 TL arasında alıcı bulduğunu kaydeden Topuz, büyük ebatlardaki maketleri yapmasının bir gününü aldığını söyledi.