Kapadokya'da, UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü'ne sahip dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar adına açılan galeride dünyanın en büyük el işi çini balığı 425 bin liralık fiyatıyla sergileniyor. Nevşehir'de bir villa alınabilecek fiyatıyla dikkat çeken çini balığın bir metrelik boyuyla dünyanın en büyüğü olduğu, dünya üzerinde de 5 adet bulunduğu belirtildi.

Kapadokya bölgesinin en fazla turist çeken yeri olarak bilinen Nevşehir'in Göreme beldesinde açılan Sıtkı Sanat Galerisi'nde çini ürünlerin yanında Osmanlı fermanları, Devrek bastonları, bitki yaprağı oyma sanatı eserleri ve takılar da sergileniyor. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı ve UNESCO Çini Sanatçısı Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar yaptığı açıklamada, galeride UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödüllü sanatçıların yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarının eserlerinden oluşan eserler sergileniyor. Çininin yanı sıra terracotta takılar, bitki yaprağı oyma sanatı, eski ahşap ayakkabı kalıpları üzerine yapılmış yağlı boya eserler ile Kapadokya bölgesinin yanardağı tüfleri ve kayrak taşının öğütülmesiyle elde edilen kırmızı seramikler bulunuyor. Olçar, bunların yanı sıra çiniden yapılma sefer tasları, çini lazımlıklar, dünyada ender olan çini tespih ve şu anda bir metrelik boyuyla en büyük çini balığın da bulunduğunu ifade etti. 

Babası Sıtkı Olçar'ın 2008 yılında UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü'ne layık görüldüğünü ifade eden Nida Olçar, "Babam 2010 yılında vefat etti. Genelde erkek erkil bir iş olan çiniciliği babadan kıza olarak devam ettiriyorum. Babamın ismi de bu şekilde yaşıyor." dedi. Burada sergilenen balığın mozaik olarak tasarlandığını, işlemesinin yaklaşık 6 ay sürdüğünü ve fırına verilen 100 adet balıktan çıkan 2 tanesinden biri olduğunu kaydeden Olçar, "Balığı Kütahya'da yaptık. Çinide büyük parça eser almak çok zordur. Büyük eserler fırından genelde patlayarak veya kırılarak çıkar. Bu balıktan dünya üzerinde 5 adet bulunuyor. Biri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda sergileniyor. Altından olanı Katarlı bir Arap şeyhinde bulunuyor. Biri burada, biri de Kütahya'da. Fiyatı 425 bin liradır. Buradaki balık dünyadaki en büyük çini balıktır." diye konuştu.


CİHAN