Nevşehir Rehberler Odası'nın Başkanı Sami Yılmaz, sıkı denetimler sonucunda bölgede kaçak çalışan yerli rehber kalmadığını ancak sayısını bilemedikleri kadar yabancı uyruklu kişinin kaçak rehberlik yaptığını söyledi. Bunların hem maddi kayba sebep olduğunu hem de Türkiye hakkında kara propaganda yaptığını söyledi. Kaçak rehberlik yapmanın veya turizm acentelerinin kaçak rehber çalıştırmasının cezai yaptırımları olduğunu hatırlattı.

Oda Başkanı Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti: “Bölgemizde yerli kaçak rehber kalmadı. Geçtiğimiz yılarda yaptığımız denetimler, son iki yılda meyvesini vermeye başladı. Artık bizim bölgemize kaçak, yani rehberi olmayan otobüs giriş yapamaz diyebiliyoruz, çünkü bölgemizdeki denetim ağımız öyle bir oturdu ki her müzenin önünde, kaçak rehber ihbar hattı var. İhbarlar geldiği takdirde, 20 dakika içinde müdahalemizi yapıyoruz. Dolayısıyla bölgenin çok sıkı denetlendiğini gören, kaçak rehber çalıştıran acenteler veya bölgemize gezi düzenleyen kurumlar, geldiklerinde rehberini alıyor. Kaçak rehberlik faaliyetinde Nevşehir Rehberler Odası ve TURSAB denetimlerin tutanağını tutarsa bu mülki amire gönderiliyor, para cezası kesiliyor. Bu para cezası da 560 ile 2 bin kusur lira arasında. Bunun caydırıcı olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla bir yakaladığımızı birkaç sefer daha yakaladıktan sonra ancak caydırıcılık olabiliyor. Oda olarak, kaçak acentecilik faaliyetinden tutanak tutma gibi bir yetkimiz yok. Kaçak acentecilik faaliyetinden tutanak tutabilmemiz için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve TURSAB’ın denetimlerde olması gerekiyor. O zaman para cezası, 2 bin ile 5 bin lira arasına çıkıyor. Bir de İl Turizm Müdürlüğü’nden üç sefer uyarı aldığı takdirde acente belgesi iptal olur.”

Kapadokya’da ikamet edip de çalışma ve oturma izni olmadan kaçak çalışan yabancılara karşı mücadele ettiklerini belirten Yılmaz, “Şimdiye kadar sayısız ihbarlar gelmesine rağmen işlem yaptığımız kaçakların sayısı dört tanedir. Bunlar hakkında tutanaklar tutuldu. Dört tanesini adli makamlara sevk ettik. Bunların sonucunda işlem yapıldı mı? Bildiğim kadarıyla yapılmamış veya, ‘Ben eşimi, dostumu, arkadaşımı gezdiriyorum.’ diye beyanat verince savcılığımız da suç unsuru bulmamış, beraat ettirmiş. Ne bir para cezası, ne de bu kişinin GBT sorgulaması yapılarak, 'Bu kişi kaç yıldır Türkiye’de oturuyor? Ne işle geçimini sağlıyor? Nerede çalışıyor? Eğitim için mi yoksa eş durumundan mı Türkiye’de?' gibi durumları ortaya koyulmuyor. Sayılarını bilmediğim, bölgemizde ikamet eden çok sayıda yabancı kişi, kaçak çalışma yapıyor. Avanos’ta, açık ve net bir şekilde hem ülkemiz hakkında kara propaganda yapan, karalama yapan veya bölücü örgüt sempatizanı olan Almanlar var. Bunlar, gelen yabancı ziyaretçilere hem evlerini kiraya veriyorlar hem tur yapıyorlar. Rehberler Odası olarak, kanunen konu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü ilgilendirdiği için bilgilendirme yazıları gönderdik. Onların gerekli adli mercilere başvurması gerekiyordu. Bildiğim kadarıyla dört yıl önce Almanlarla ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ihbarda bulunduk ama hala bir sonuç çıkmadı. Birileri, menfaatleri doğrultusunda orada yalan yanlış bilgi veriyor olabilir, onlar için şahitlik yapıyor olabilir ama bu insanların internet üzerinde yaptıkları web sayfalarını inceleseler, sosyal medya üzerinde paylaştıklarını irdeleseler, bunların hepsi ortaya çıkacak. Onun için müneccim olmaya gerek yok.” dedi.

cihan