Türkiye’nin en önemli turistik merkezlerinden Kapadokya’da yapılacak şeyler; konuklarına oldukça zengin seçenekler sunuyor. Klasik bir Kapadokya Turu da yapsanız, kendi kendinize bölgeyi de gezseniz ne kadar süreniz varsa o kadar faaliyetiniz var diyebiliriz. Kapadokya Gezi Rehberimizin gez, gör, öğren, yaşa kısımlarının bu bölümünde Kapadokya Balon Turu, ATV safari, çanak yapımı, kaplıcalar, yer altı mağaraları ziyaretleri gibi temel aktiviteler ve Kapadokya’da ne yenir sorusunun da cevabı olan özel birkaç sofra ve eğlence deneyimine yer vereceğiz.

Peribacalarını izleme ve vadi gezileri

Tabii ki Kapadokya’nın bir numaralı aktivitesi bölgenin muhteşem coğrafi yapısı ve doğal ‘yapıları’ arasında kaybolmak. Fiziki bir kaybolma imkanı çok kolay değil, her yer birbirine bağlı ve aslında çok küçük bir alan, ancak düşünce seviyesinde kendinizi kaybetmemek için hiçbir bahaneniz yok. Peri bacalarını herhangi bir insan evladı tasarlasaydı bu kadar güzel olmazdı o yüzden doğaya saygı duyup, onun bu sonsuz nimeti karşısında derin düşüncelere dalma ve cezbedici bir keyif yaşama fırsatını değerlendirin. Elbette her açının fotoğrafını çekeceksiniz ancak arada kadrajı indirip rüzgarı dinlemek de pek keyifli.

Kapadokya Balon Turları

Hem Türkiye’nin tüm tanıtım filmlerinde yer alması, hem de bölgenin önemli bir aktivitesi olması nedeniyle, ne yazık ki bazen de kazalarıyla Peri Bacaları balon gezisi Kapadokya’da çok meşhur. Muhteşem bir silüeti ve doğanın tüm güzelliğini gök yüzünden görmek kadar, turistik olarak deveden balona terfi edişimiz açısından da hoş bir aktivite. Kapadokya‘da balon turu fiyatları firmaya ve pakete göre değişmekle beraber 150 TL’den başlar 400 TL’ye kadar yükselir. Esktra paketler ve özel konsept uçuşlarda 1000 TL’ye kadar ulaşır. (Düğün, doğum günü, balonda evlenme teklifi v.s.)

Kapadokya’da ATV Turu

Yeni dönemin meşhur aktivitelerinden ATV hem doğada dağlarda taşlarda bir tur için, hem de birbirine çok yakın ancak ulaşım imkanı kısıtlı birçok yeri hızla gezebilmek için şahane bir ulaşım aracı. Saatlik kiralamalar kadar günlük kiralama da yapılabilir, bu durumda kendi ulaşım aracınız olarak da kullanabilirsiniz.

Avanos’ta Çanak Yapımı

Yine en meşhur aktivitelerimizden toprak çanak çömlek yapımı özellikle Avanos bölgesi’nde meşhur bir aktivite. Profesyonel ellerin ürünlerinin satışlarının yapıldığı dükkanların birçoğunda amatörce toprakla ve çamurla oynama keyfini yaşayabilirsiniz. Genelde 5 – 10 TL gibi sembolik bir bedel karşılığında eğlenmenize, toprağın güzelliğine erişmeye ve ama saçma ama süper ellerinizle yaptığınız ürünü satın almanıza verilen bu imkanı kaçırmayın ve sehpanın önüne koyulun ilk fırsatta.

Ürgüp Şarap Tadımı

Ürgüp, Avanos v.s. adı altında minimize etsek de bölgenin müthiş iklimi verimli üzüm bağları ve tarihsel bir bilgi birikimi ile şarapçılıkla birleşmiş. Civarda irili ufaklı birçok tesis ve birkaç büyük fabrika bulunuyor ve hepsi satış sahasında yasalarımız dahilinde tadım yaptırıyor. Mutlaka ülkemizin güzel üzümlerinden üretilen Nevşehir şaraplarını tadabilir ve satın alabilirsiniz. Biz marka/mekan vermeyelim. Bir turizm klasiği olan peri bacası şişesinden de alıp, içmemecesine saklayabilirsiniz.

Nevşehir Kozaklı Kaplıcaları

Avanos‘a 70 – 75 km. mesafedeki Kozaklı’da 20’den fazla tesis her bütçeye uygun olarak bölgenin şifa deposu kaplıcalarını halka ulaştırıyor. Kozaklı kaplıcalarına ulaşım oldukça kolay. Ankara-Kayseri karayolu üzerinde yer alan Kozaklı’ya hususi araçla 1 saat civarına gidilebildiği gibi, otobüs ve minibüs seferleriyle her saat başı Nevşehir ve Kayseri’den gidilebilir.

Kapadokya’da Türk Gecesi

Genel olarak biz bu işi en ince tabirle ‘bayık’ buluruz. Özellikle sahil bölgelerimizdeki animasyonlar veya ekstra pahalı etkinlikler çerçevesinde bu işin çok başarısız örneklerini izlemiş olduğumuzdan olsa gerek. AncakKapadokya bu konuda fena olmayan birkaç sunuma sahip ve oldukça meşhur. Ülkemizin temel birkaç lezzeti, oldukça vasat ancak ‘işini yapan’ bir sunum eşliğinde ve her yöreden folklorik danslar ve birkaç özel yerel ambiyans karşısında sunuluyor. Kaçırmayın demeyiz ancak fırsat olur da bütçeniz uygunsa ense arkası etmeyin.

Kapadokya Yemekleri ve Nevşehir Lezzet Deneyimleri

İki önemli noktaya değineceğiz. Eylül başı gibi bölgenin meşhur kabak çekirdeğinin hasatı var, dolayısıyla yeni mahsul kabap çekirdekleri tezgahta yerini alıyor. 4 mevsim mutlaka tadın ve alışveriş yapın der, bölgenin önemli ritüellerinden testi kebabına geçeriz. Nevşehir’in toprak çanaklarından yapılan testinin içinde kapalı bir şekilde pişirilen testi kebabı muhteşem lezzeti kadar masada kırılan kapağının ritüeli ile hem yerli hem yabancı turistleri cezbediyor. Kebabın yanında şahane salatalar ve mezeler de bölgenin üstün yemek sunumu içinde kendine yer buluyor. Paraya kıyın ve doya doya yiyin deriz.

PEKİ NASIL, NE ZAMAN?

Tüm bunları yapmak için tek gereklilik Kapadokya’ya gitmek. Öncesinde detaylı bilgiler edinmek ve gitmişken hakkını vermek için güncel Kapadokya Gezi Rehberimiz sizi bekliyor.



Kaynak: http://kesfetsene.com/kapadokyada-yapilacak-aktiviteler/
Haber: Hürrriyet