Nevşehir ve Kapadokya Bölgesinin en çok okunan gazetesi olarak FİB Haber.Com da yazı yazmanın kendisi için büyük gurur kaynağı olacağını dile getiren Recep Arısoy Özellikle Dünya da bir başka daha Kapadokya yok.bunun için tüm turizmcilerimiz ve yöre halkımız bunun duyarlılığı içerisinde olmaları gerekiyor dedi.

 

Bizde FİB Haber .Com ailesi olarak Yeni Köşe yazarımız Sayın Recep Arısoy’a aramıza hoş geldiniz diyoruz.

Recep Arısoy da, 'FİB Haber Ailesi'ne katıldı...

                                                                  

FİB Haber Ailesi,Turizm sektörünün önemli bir isimin daha katılımıyla, güçlenmeye devam ediyor. 1993 yılından bu yana sektörün çeşitli birim ve kademelerinde başarıyla görev yapan Recep Arısoy da, FİB Haber Ailesi’ne katıldı.

Recep Arısoy Kimdir? 

Sektöre ilk olarak 1993 yılında Kapadokya  L’elysee, Neşe Tour ve Pacha Restaurantı bünyesinde bulunduran Cengiz Han Turizm Şirketi’nde adım atan Recep Arısoy,  iki yıl alt kademede görev aldıktan sonra 1997 yılın da şirkette  işletme müdürlüğü görevine getirildi. 1998 yılında Kapadokya da “DALİDA” restaurantları açtı. 1999 yılında bu yatırımını devreden Arısoy, 2000 yılında İstanbul’da danışmanlık ofisi açarak danışmanlık hizmetleri vermeye başladı. İstanbul’da marka olmuş bir çok firmanın danışmanlık görevlerinde bulundu. Keyveni, Haci Sayid, Seyidoğlu bunlardan birkaçı.

 

2004 yılın da “ Merve”  Üstündağ Şirketi’nin  Mağazalar Koordinatörlüğü’ne getirildi. İlk ödülünü 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden “Sektörde Genç Girişimci Başarılı Yöneticilik” dalında aldı. 2006 yılında Koza Group Hotel’in Pazarlama Direktörlüğü’ne geçti. Uzun süre burada yöneticilik yaptı. Aynı yıl Dünya Tüketiciler Zirvesi 2006’da  Dünya İnsan Hakları Komisyon Kurulu Üyesi ile birlikte “Başarılı Şirket Yönetimi” dalında ödül aldı.

 

2007 yılında “ Tüketiyorum Dergisi” Genel Yayın Koordinatörlüğü için Doğru Adres Yayıncılık’la anlaştı. Koza Group Hotels Pazarlama Direktörlüğü ve Tüketiyorum Dergisi Genel Yayın Koordinatörlüğü görevini  2 yıl birlikte yürüttü. Tüketiyorum Dergisi Genel Yayın Koordinatörlüğü’nü yürüttüğü dönem de T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, TUROB, TÜRSAB ve İl Kültür Turizm Müdürlükleri’nin destekleri ile Ulusal Turizm Zirvesi  “ Türkiye Turizm Cenneti” organizasyonunu gerçekleştirdi. Organizasyon da Otel, Seyahat Acentaları ve Tedarikçi firmalara kalite ödülü verildi.

 

Ulusal Turizm Zirvesi İcra Kurulu Başkanlığı’nda bulundu. Yine 2007 yılında Ürgüp Belediyesi’nden Ulusal ‘Turizmde Başarı’ plaketi aldı. 2007 yılının sonun da Kapadokya’daki yatırımcılara destek ve teşviklerinden dolayı Uluer Havacılık tarafından gümüş balona layık görüldü.  2008 yılında  Hotel Valide’nin Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Aynı yıl Makedonya Kültür Etkinlikleri organizasyonunu ve panelini gerçekleştirdi. Dönemin T.C Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile yine aynı dönemin Makedonya Kültür Bakanı Arif Hikmet Cemali’yi biraraya getirerek ülkelerarası kültürel etkinlikler anlaşmalarına imza attırdı.

 

Bu başarısından dolayı Makedonya Kültür Bakanlığ’ından Uluslararası Turizmde Başarı ödülü aldı. 2008 yılı sonunda Aktürk Hotel Group Hotels Night Koordinatörlüğü görevine geçti, halen bu görevini başarılı bir şekil devam ettiriyor. Sayın Arısoy'a Turizm Aktüel Ailesi olarak, aramıza hoşgeldin diyoruz...(shf)

İşte ayağının tozuyla Yazar Recep Arısoy’un Yeşil Otelcilik Dikkate alınmalı…. ilk köşe yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

 

 

 

Recep Arısoy Köşe Yazısı: Yeşil otelcilik dikkate alınmalı...

2010 Yılında " Turizm Profesyonelleri ve Otelleri" yazı dizimde, Best Western President Hotel Genel Müdürü sevgili Ersin Durgunu konuk etmiş ve "Yeşil Yıldız" projesini gündeme getirmiştim.

 

Aynı yıl "Yeşil Yıldız" projesini köşe yazıma taşıyarak " Yeşil Yıldız Projesi İle Oteller Büyük Tasarruf Yapar" başlıklı köşe yazımı yazmış, projeyi gündemde tutmuştum.

 

Projeyi gündeme getirme ve gündemde tutma çabam karşılık görerek, bazı kurumları harekete geçmişti.

 

Harekete geçen kurumlardan en önemlisi Turistik otelciler, işletmeciler ve yatırımcılar birliği ( TUROB ) oldu.

 

Turistik otelciler, işletmeciler ve yatırımcılar birliğini o yıl basından takip ettiğim kadarıyla, projenin üstünde durdukları ve projeyi sahiplendiklerini görmüş mutlu olmuş sevinmiştim.

 

Aynı yıl basında çokça Turistik otelciler, işletmeciler ve yatırımcılar birliğinin "Yeşil Yıldız" projesi ile alakalı bilgilendirme ve eğitim şeklinde haberlerini okuduğumu hatırlıyorum.

 

Aradan iki yıl geçti, şuan Turistik otelciler, işletmeciler ve yatırımcılar birliğinin "Yeşil Yıldız" projesi ilgili çalışmaları ne kadar ilerlettiklerini çok merak ediyorum.

 

Bu merakımı Turistik otelciler, işletmeciler ve yatırımcılar birliğinin yetkililerini yakın zamanda arayarak gidermeyi düşündüğümü söyleyerek yazımda değinmek istediğim asıl konuya geçmek istiyorum.

 

Bu yazımın ana teması "Yeşil Yıldız" alacak otellerin nasıl bir süreçten geçtiği ve bu süreçte ne gibi çalışma yaptıkları, dikkat edilmesi gerekenler.

 

"Yeşil Yıldız" otelcilikte doğayı korumaya ve sürdürebilir turizme yönelik otel yönetimi uygulamaları, konaklama işletmelerinin hem enerji tasarrufu yapmasına hem de doğaya bırakılan atıkların azamiye indirgenmesinde ciddi anlamda yardımcı olmaktadır.

 

“Yeşil Yıldız” almak isteyen oteller Turizm Bakanlığına resmi olarak bildiriminde bulunduktan sonrası, öncelikle yasal düzenlemelere, çevre ile ilgili mevzuata ve diğer yükümlülüklere uymak zorundalar.

 

Otel yönetimlerinin ilk temel felsefesi sürdürebilinir yaşam tarzı ve turizm için yaşanabilir bir dünyayı gelecek nesillere bırakmak.

 

Oteller yeni yatırım ve projelerinde ya da Restorasyon dönemlerinde bilimsel araştırmalar ile teknolojik gelişmeleri takip ederek çevresel kirlenmeyi önlemek ve çevresel performansı sürekli olarak geliştirmeliler.

 

Otellerin “Yeşil Yıldız” sürecindeki teferruatlarına temas edecek olursak.

 

Otel, Departmanları tüm kaynakları en verimli şekilde kullanmalı ve korumalı.

 

Otel Departmanları çıkan atıkları mümkün olduğunca kaynağından azaltarak, kullanılmış ambalajları ve diğer değerlendirilebilir atıkları çöpten ayırarak temiz bir şekilde toplayarak geri kazanım sağlamalı.

 

Oteller, hizmet süreçlerinde zararlı madde kullanımlarını azaltarak, çevreyi daha az kirletici özelliği olan maddeleri kullanmalı.

 

Otellerin temel amaçları çevreye duyarlılık hedefleri oluşturarak sürekli bunu geliştirmeli ve her yıl bu hedefleri tekrar gözden geçirerek detaylı faaliyet raporları hazırlamalıdır.

 

Oteller, tüm çalışanlarına çevreye duyarlılık konusunda eğitimler vermeli ve üst yönetimlerden en alt birimlere kadar tüm çalışanlara çevreye duyarlılık ve sorumluluk bilinçlerini artırmalı.

 

Otellerde konaklayan turistler (misafirler) çevreye duyarlılık konusunda bilgilendirmeli ve çevreyi koruma faaliyetleri iletilmeli.

 

Oteller tüm çalışmalar için öncelikle Departman müdürleri ve bir çevre mühendisi ile komite kurmalıdır.

 

Bu komiteler ilk olarak bir yıllık plan yaparak faaliyetleri belirlemeli ve faaliyet raporunda yeşil yıldız için yapılacaklara yer vermeliler.

 

Çalışanlara yapılacak faaliyetler hakkında eğitim şeklinde gerekli tüm bilgilendirmeler yapılmalıdır.

 

Otellerin çevre komiteleri her ay düzenli olarak toplantılar yapıp kendi aralarında fikir alışverişinde bulunmalıdırlar.

 

Otellerdeki, çöplerden plastik, karton ve cam ayrıştırılarak bağlı bulundukları Belediyelerin çalışmakta oldukları özel kuruluşlara verilerek geri dönüşümleri sağlanmalı.

 

Oteller dış alanlara cam toplama kumbarası koymalı ve her ay belirli bir oranda yine bu özel kuruluşlara verilerek karşılığında bu özel kuruluştan ücret alarak, bu gelirleri yardıma muhtaç kişilere parasal desteklerde bulunmalı.

 

Oteller, standartlara uymayan yatak, çarşaf, masa, sandalye gibi eşyalar ihtiyacı olan hastanelere ya da yurtlara vermeli.

 

Oteller, katlarda ki ışık kullanımları, rüzgar enerjisi ile beslenecek hale getirilmeli. Güneş enerjisi alt yapısı oluşturmalı.

 

Oteller, Schneider elektrik ve Philips vb. kurumlar ile ortak çalışmalar yapmalı, elektrik teçhizatları tasarruflu ve uzun ömürlü hale getirmeli.

 

Otellerdeki tüm ampuller değiştirilerek tasarruflu ampuller takılmalı. Tüm katlara pil toplama kutuları konulmalı ve bu toplanan piller Belediyelerin anlaşmalı olduğu özel firmalara verilmeli.

 

Tüm odalara maksimum altı litre rezervuar kullanımını sağlayan sistem kurulmalı. Bu sistem sayesinde tuvaletlerde ciddi anlamda su tasarrufu sağlanmalı.

 

Tüm odalara geri dönüşüm kutuları konulmalı ve konuda bilgilendirme formları asılmalı.

 

Odalardaki şampuan, sabun vb. malzemeler geri dönüşüme uygun olanlardan alınmalı. Plastik çamaşır poşetleri, kağıt poşetler olarak değiştirilmeli.

 

“ Yeşil Yıldız” projesine yönelik yapılacak değişikliklere genel baktığınızda bu projenin tamamen tasarrufa yönelik olduğunu görebilirsiniz.

 

Yukarıda yapılması gereken değişikliklerin bazı öne çıkanlarını belirttim. Projenin tümünü ele aldığınızda bundan çok daha fazlasını bulacaksınız kesinlikle.

 

Benim şahsi isteğim bir çevreci olarak, oteller “Yeşil Yıldız” sertifikasını maliyet açısından almasalar dahi, yeşil otelciliği önemseyip ve dikkate alarak yıkarıdaki yazılı kriterleri yerine getirip çevreye duyarlı bir otelci olmalarıdır.

 

Recep Arısoy

Yazar & Turizmde Yön Verenler ( TUR-YÖN ) Başkanı