Nevşehir'in Ürgüp'ün Cemil (Calela) Köyü kilisesi göreceli olarak oldukça yakın tarihte 1882 yılında yapılmıştır. Üç apsisi vardır. İki taraflı üçer sütun üzerine oturtulmuş kiremitle örtülmüş bir beşik çatıya sahiptir. Kilisenin freskoları  oldukça tahrip edilmiş durumdadır. Vadi tarafına yapılmış çan kulesi ise gayet sağlam olarak ayaktadır. Kayaya oyulmuş eski şapel de kilisenin yanında görülebilir. Kapıda bir kitabe ve kitabenin iki yanında altlarında 1908 ve 1914 tarihleri yazılmış iki tablo yer alır.

Fener Rum Patriği Bartholomeos 15 yıldır Kapadokya'daki değişik kiliselerde gerçekleştirdiği geleneksel bahar ayinini  2014 yılında Cemil Kilisesinde yapmıştır.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Cemil Köyünde bir kaya oyma içerisinde bulunan bu yazı Karamanlıca olmayıp Yunancadır. 1908 yılına ait ve o dönemin Rumları tarafından 2. meşrutiyetin Anayasası selamlanıyor.

İlk dört satırın açılımı şöyle:

Çok yaşa sultanım, Çok yaşa Anayasamız, Çok yaşa Antlaşmamız, Çok yaşasın Sinaseis liler(Sinasoslular olabilir. Altındaki yazılar ise bunu yazdıranların isimleri.


Yukarıdan aşağıya Sinasos'luların ad ve soyadları: Prodromos Vayanis
Minas P. Stavropulos
Stefanos Miselimopulos
Mihail İ. Grigoriadis
Nikolaos Hacıanastasiu
Vasilios Hacıpandeli
Prodromos İ. Hacıiosif
Spiridon M. Hacıiliadis
Adam K. Kairis
Müzikçiler
Klarnet Theod. Kemancı Takas ve Defci Fotika(Defçi Fotikas) 23 Ağustos 1908''


Manşetteki resimde Cemil Kilisesi'ne karşıdan bakış... Bina 130 yaşını aşmasına karşın son derece sağlam görünüyor...

Fotoğraf: Mehmet Düzgün