1964 yılında ziyarete açılan Kaymaklı yeraltı şehri ve 1965´de ziyarete açılan Derinkuyu yeraltı şehri bölgenin en çok ziyaret edilen yeraltı şehirleri arasında. 
Son zamanlarda adını daha sık duymaya başladığımız Özkonak yeraltı şehri daha küçük boyutlarda olmasına karşın bazı özellikleri açısından diğer şehirlerden ayrılıyor. 
Özkonak yer altı şehrini diğerlerinden ayıran birinci özellik katlar arasında iletişim amacıyla 5-8 cm. çapında, uzun bacalar veya delikler yapılmış olması. 
Diğer bir farklı özellik ise kapılarda göze çarpıyor. Derinkuyu ve Kaymaklı´da kapılar sürgü taşı denen dev yuvarlak taşlarla kapatılırken Özkonak´ta ise farklı olarak bir de düşmana taş, ok, mızrak atmak veya kızgın yağ dökebilmek amacıyla özel delikler de açılmış. 
Avanos'a 14 km. uzaklıktaki Özkonak Kasabası'nda bulanan yer altı şehri, İdiş Dağı'nın kuzey yamaçlarında volkanik, granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu bir yerde yapılmış.
Yer altı şehri henüz tam olarak temizlenmemiş olup temizlendiği kadarıyla geniş alanlara yayılan galeriler birbirlerine tünellerle bağlanmış. 
Nisan-Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
Nisan-Ekim
Yaz Kapanış Saati: 19:00
Kasım-Mart
Kış Açılış Saati: 08:00
Kasım-Mart
Kış Kapanış Saati: 17:00
Tatil Günü: Yok
Giriş Ücreti: 10 TL
Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.