Dünyaca ünlü peribacaları ve peyzaja sahip Kapadokya’nın sorunlarına mimarlar neşter atarsa… ne olur?  Kasım ayında Argos in Cappadocia'da düzenlenecek olan üç farklı etkinlikte Kapadokya'nın sorunları ve potansiyelleri masaya yatırılacak.

Argos ve Arkitera işbirliğinde düzenlenen "Bezirhane Buluşmaları", herkesi uçan balonları, eşsiz topografyasıyla kendine aşık eden Kapadokya’ya “balonlardan inerek” bakmaya çağırıyor ve Kapadokya’nın görmezden gelinen, ilgilenilmeyen sorunlarıyla yüzleşmeyi ve keşfedilmeyen potansiyellerini keşfetmeyi amaçlıyor.

Kapadokya’nın Sorunlu Alanlarını Mimarlar Ele Alacak!

Bezirhane Buluşmaları başlığı altında İstanbul, İzmir ve Ankara'dan davetli mimar/tasarımcıların katılımıyla düzenlenecek etkinlikler kapsamında Kapadokya'da yere özgü çözümlerin geliştirileceği atölye çalışmaları yapılacak, turizmin hızına yetişemeyen, yetişmek istemeyen sorunlu alanlar için çözümler aranacak. Katılımcılar özel olarak hazırlanan bir gezi programı dâhilinde Kapadokya'nın sorunlu alanlarında gezecek ve ardından Argos in Cappadocia'da 3 gün boyunca bu alanlar üzerine fikir üretecekler.

Mimarlık konuşmalarını Kapadokya'ya taşıyan Bezirhane Buluşmaları aynı zamanda, katılımcılara Kapadokya için örnek teşkil edebilecek çalışmaları aktaracak üç uluslararası mimar/tasarımcıyı da ağırlayacak. Uluslararası benzer örneklerin deneyimlerinin paylaşılacağı bu sunuşlar herkesin katılımına açık olarak yapılacak. Buluşma tarihleri sırayla;

19 Kasım Cuma Mattia Antonio Acito,

27 Kasım Cuma günü 

Joseph Grima ve Alberto Giardano

Etkinlikleri #bezirhane hastaghi üzerinden takip etmek mümkün.


Joseph Grima

Joseph Grima mimarlık eğitimini Architectural Association, Londra'da tamamladıktan sonra uluslararası mimarlık, sanat ve tasarım platformlarında editör, küratör, yazar ve eleştirmen olarak çalıştı.

2007-2010 yılları arasında New York'ta bulunan 'Storefront for Art and  Architecture' isimli galerinin direktörlüğünü üstlendi. Grima, bağımsız bir küratör ve araştırmacı olarak, Venedik Mimarlık Bienali, Shenzhen/Hong Kong Trienali, Londra'daki Architectural Association ve Pekin'deki Planlama Sergi Salonu gibi mekanlar ve etkinlikler için pek çok yerleştirme tasarladı. Grima'nın, Instant Asia (Skira, 2007) ve Shift: SANAA and the New Museum (Lars Müller, 2008)  isimli kitaplarının yanı sıra AD, Abitare, Domus, Tank, Urban China, Volume ve Il Sole 24 Ore gibi uluslararası gazete ve dergilerde yer alan deneme ve makaleleri bulunuyor. 2012 yılında 1. İstanbul Tasarım Bienali küratörlüğünü yapan Grima 2016 Chicago Architecture Biennial’in küratörlüğünü üstlendi.


Mattia Antonio Acito Kimdir

Mimarlık eğitimini University of Florance’da 1983 yılında tamamladıktan sonra kentsel tasarım, restorasyon ve renovasyon, geçici sergi ve etkinlikler  gibi konularda uzmanlaştı. Doğduğu şehir ve dünya miras listesinde olan Matera’nın koruma alanlarında ve önemli kent meydanlarının yenilenmesi projelerinde çalışmak üzere görevlendirildi. Bu sırada Casa del Pellegrino delle Monacelle, Rupestre Habitat Müzesi(Museo dell’Habitat Rupestre) gibi bir çok restorasyon projesi yapmıştır.

Son yıllarda Matera’daki  Cava della Palomba taş ocağının yeniden kullanılması ve bazı başka projeler sebebiyle, Alberto Giordano ile birlikte ofisi Studio Acito ve Partners’ i kurdu. 

 

 

Alberto Giordano

Kariyerine 1968 yılında Il mattino di Napoli’de gazetecilik yaparak başladı. Mattino ve Giornale Radio gibi kurumlarda yayın yönetmenliği yaptı. 1993 yılında ünlü mimarlık ofisi Renzo Piano Building Workshop’un yöneticiliği görevini üstlendi. Süreç boyunca Berlin, Postdamer Platz’ın yeniden yapılandırılması, Roma Oditoryumu gibi önemli restorasyon odaklı projelerin kordinatörlüğünü üstlendi.

1998 yılından bu yana kültürel ve kentsel alanda yapılan projelere destek vermekte.