Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısı ile 2 bin 700 Anzak, kruvaziyer gemisiyle Çanakkale'ye geldi.

Çanakkale'de ki törenler için Avustralya ve Yeni Zelandalıların ilgisi büyük. Kota sınırlaması sebebiyle 25 Nisan'daki Anzak Şafak Ayini'ne katılamayan gruplar, başka tarihlerde gelmeye başladı.

İlk büyük grup bugün geldi. Avustralya'dan 36 gün önce yola çıktıkları kruvaziyer, saat 07.00 sularında Kepez Liman'ına yanaştı. Burada kırmızı halı döşendi ve mehter takımı, "Çanakkale İçinde" türküsünü çaldı. İngilizce, "Kardeş şehre hoşgeldiniz" yazısının altından geçen Anzakları öğrenciler de, "Hoşgeldiniz." diye karşıladı. Çanakkale'yi beğendiklerini belirten Anzak torunları, Gelibolu'nun Avustralya için önemli bir yer olduğunu söyledi.

HEM ANMA HEM TATİL

Kendilerini bekleyen 60 civarında otobüse binerek bugün Truva antik kenti ve Asos'u gezecekler. Yarın da dedelerinin savaştığı Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nu gezdikten sonra İstanbul'a gidecekler. Daha sonra ise Kapadokya Bölgesini gezip Türkiye'den ayrılması bekleniyor.


Çanakkale'deki Anzak törenlerinden sonra Avustralya ve Yeni Zelandalı büyük bir grubun önümüzdeki hafta Kapadokya ya gelmesi bekleniyor.

Tüm yeni sezon hazırlıklarını tamamlayan Kapadokya Turizmcileride önümüzdeki hafta Anzakların bölgemize gelmesiyle 
turizm sezonuna dolu dolu başlamayı umut ediyor.

Anzak nedir ?
Birinci Dünya Savaşı'nda, İngilizlere destek vermek amacıyla oluşturulan birliklere ANZAK (Anzac) adı verilmiştir. Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu anlamına gelen (Avustralia and New Zeland Army Corps) kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltmadır. Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte İngiltere de savaşa girmiş, anavatanın nasıl destekleneceği konusunda Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri de çalışmalara başlamıştır.