Peki peri bacaları sadece Kapadokya'da mı vardır? Bir dergide okuduğum Kuladokya yazısından sonra araştırmaya koyuldum. Ve yaptığım araştırmalar sonucunda çok şaşırtıcı bilgilere ulaştım. Bu hafta sizlerle Kapadokya'ya rakip peri bacalarıyla ilgili edindiğim bilgileri paylaşacağım. Peri bacaları Kapadokya Bölgesi haricinde Van, Erzurum, Konya, Manisa ve Afyon'da da 

VANADOKYA ( Van Peri Bacaları)
Van ili Başkale ilçesi Yavuzlar Köyü'nde bulunan Vanadokya, oluşum yönünden Kapadokya yöresindeki peri bacaları ile benzerlik göstermektedir.
Volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların aşınmaları sonucunda peri bacaları oluşmuştur.

 

KULADOKYA ( Kula Peri Bacaları)

 

Kula peribacaları İzmir-Ankara Karayolunun l56.ncı kilometresinde, Kula'ya l6 kilometre uzaklıkta Burgaz köyü civarındadır.

 

Volkanik bir yapıya sahip olan Kula'da peri bacaları yağmur ve ereazyonun etkisiyle oluşmuştur.

 

Konya Peri Bacaları

 

Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki peribacaları, vadinin zamanla aşınmasıyla meydana gelmiştir. Birkaç dönem öncesi ormanlık olan bölge, erozyonun etkisinde kalmış, rüzgar ve yağmurun da aşındırmasıyla peribacaları ortaya çıkmıştır.
Kapadokya'daki peri bacalarına benzerliğiyle dikkat çeken bu doğa harikasını gezenler, "Burası Ürgüp mü ?"diye hayretlerini dile getiriyorlar.

 

Narman Peri Bacaları (Kırmızı Periler Diyarı)

 

Bu jeolojikoluşumlar, Erzurum'un Narman İlçesinin 7 km güneyinde yer almaktadır.

 

Rüzgar ve yağmurun kumlu toprağı aşındırmasıyla kırmızı kaya başlıklı peri bacaları ve dar vadiler oluşmuştur.

 

Afyon Peri Bacaları

Afyonkarahisar ilinin jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları bulunmaktadır.
Bunlardan Bolvadin İlçesine bağlı Özburun Kasabası'nın Minareli Deresi'nde yer alan peri bacaları, diğer yörelerdeki peri bacalarından farklı oluşumlarıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca Bayat İlçesi'nin İnpazarcık Mevki'i ile Mekân Yaylası'nın karşısında bulunan Eyerli Dağı'nın yamaçlarında peri bacalarına rastlanılmaktadır.