Dünya’nın en önemli Turizm Fuarı olarak gösterilen 2016 ITB Fuarı, Almanya’nın Başkenti Berlin’de 09-13 Mart 2016 tarihleri arasında Messe Berlin fuar alanında gerçekleştirildi. Dünya Turizm Pastası’ndan pay alan 150’ye yakın ülke ve bu ülkelerden binlerce firma / dernek vs. bu fuara katılarak kendisini Dünya Turizm Arena’sında göstermeye çalıştı.

Türkiye yine her zaman olduğu gibi 3.2 nolu salonda, çok iyi hazırlanmış şekilde bu fuarda yerini aldı. Fuar alanında seçilen pastel renkler, standların yerleşimi bir çok kişinin takdirini aldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Home of Turkey” sloganının ağırlıklı olduğu salonda Türkiye’nin dört bir yanından bir çok katılımcı ITB Berlin 2016 fuarında yerini alarak bölgesini ve işletmesini tanıtmaya çalıştı.

Kapadokya olarak biz de 3.2 nolu salonda yerimizi aldık. Nevşehir Valimiz Sn. Mehmet Ceylan’ın himayesinde oluşturulan yeni yapılanmaya göre KAPTiD, KAPHiB, Ahiler Kalkınma Ajansı, THY, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret Borsası, Ürgüp Belediyesi, Uçhisar Belediyesi ve Göreme Belediye’sinin destek verdiği yeni tanıtım stratejisi çerçevesinde Kapadokya’nın bölgesel tanıtımı yapıldı. Bu vesileyle yukarıda isimleri geçen kuruluşlara ve kuruluşların yetkililerine bu oluşuma verdikleri koşulsuz destek sebebiyle teşekkür ederiz.

Bölgemizi KAPTiD Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yakup Dinler ve Almanca Profesyonel Kokartlı Rehber Sn. Ali Kaya görevli olarak temsil etti. Ayrıca Uçhisar Belediye Başkanı Sn. Ali Karaaslan ile Ürgüp’ten Seyahat Acentası Sahibi Sn. Hicran Yüksekkaya standımızda gönüllü çalışmaları ile Kapadokya'ya tanıtım yolunda büyük destek verdiler.

Tanıtım materyali olarak aşağıdaki broşür ve kataloglar standımızda hazır bulundu:
- Ahiler Kalkınma Ajansı’nın Kappadokien Kitapçığı (Almanca)
- KAPHiB’in Balon ve Cave Oteller Broşürü (İngilizce)
- KAPTİD’in Üye İşletmeler Kitapçığı (İngilizce / Türkçe)
- T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kapadokya ile ilgili 3 broşürü (Almanca)
- Ayrıca ilgili ziyaretçilere Kapadokya temalı buzdolabı mıknatısı, şişe açacağı ve balon maketi hediye edildi.

Münferit olarak bazı Kapadokyalı işletmeciler standımıza gelip şahsi tanıtım yapmaya çalışmış olsa da buna katiyen izin verilmedi ve bölgesel tanıtım adına sadece Kapadokya markası ön planda tutuldu.

İlk 3 günün profesyonellere son 2 günün ise halka açık olduğu fuarda ülkemizin ve yakın coğrafyamızın içinde bulunduğu durumdan ötürü eski yıllardaki canlılık maalesef yoktu. Daha çok güvenlik ile ilgili sorular ön plana çıktı. Bunun dışında en çok soru Mağara Oteller ve Balonlar noktasında geldi. Fuarın 1. günü T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mahir Ünal Kapadokya standını ziyaret ederek KAPTiD Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yakup Dinler ile Uçhisar Belediye Başkanı Sn. Ali Karaaslan ile Kapadokya hakkında bir süre sohbet etti ve Kapadokya’da yapılan çalıştayın verimliliği noktasında memnuniyetini dile getirdi. TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Osman Ayık ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Başaran Ulusoy da standımızı ziyaret ederek bir takım görüşmelerde bulundular.

Genel olarak değerlendirmemiz gerekirse ve daha öncede belirttiğimiz gibi bu fuarda maalesef güvenlik sorunu tanıtımın önüne geçti ve beklentilerimizin aksine daha düşük bir enerjiyle Türkiye’ye geri döndük. Almanya, artık Rusya’nın olmadığı Türkiye Turizm pazarında ülkemizde lider konumda ve daha bir çok Alman misafir rezervasyonlarını gerçekleştirmemiş vaziyette. Rakiplerimiz olan Batı Akdeniz (İspanya, Portekiz)  ülkelerinin ve Yunanistan’ın almış olduğu yoğun rezervasyonlardan ötürü dolmaya yakın oldukları bu dönemde her türlü olumsuzluğa rağmen Türkiye ve Kapadokya Almanların yine tercih edeceği bir nokta olacağı kesin fakat 2016’da bu sayı biraz geçmiş yılları aratacak gibi gözükmektedir. Umut ediyoruz ki Türkiye olarak kara bulutların dolaştığı bu zor günleri bir an önce atlatır, yine Türk Misafirperverliğini yabancı dostlarımıza yoğun bir şekilde gösterebilme şansına sahip olabiliriz.