Kayakapı Turizm Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yakup Dinler, 200'e yakın konut ve konak ile birlikte kilise, cami, kervansaray ve hamam gibi kültürel değerleri turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Dinler, 5 yıllık bir süreçte 230 bin metrekarelik alanda Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi adı altında yürüttükleri çalışmalarda projeyi sadece karlı bir turizm yatırımı olarak görmediklerini, bölgenin sosyo-ekonomik ve kültürel yaşantısı ile istihdamına ciddi katkı sağlayacak, doğal ve kültürel dokunun özgün bir şekilde yansıtmayı amaçladıklarını belirtti.
Kapadokya bölgesinde Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi tarihi değerlerini bir arada barındıran Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki Kayakapı Mahallesi'nde yüzlerce tüf kayaya oyma yerleşimler ile taş bina ve konaklar, onarılarak bölge turizminin hizmetine kazandırılıyor. Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi adı altında yürütülen çalışmalarda yaklaşık bir yıllık süreçte onarılan merkezler arasında ilk etapta, geçmişte bu alanda yaşamlarını sürdüren kişilerin isimlerinin yer aldığı yerleşimlerden oluşan toplam 16 yatak kapasiteli birim turizme kazandırıldı.

TÜRKİYE'DE UNESCO'NUN DESTEKLEDİĞİ TEK PROJE

Kayakapı Turizm Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yakup Dinler, UNESCO tarafından Dünya Doğal ve Kültür Mirası Listesinde Türkiye genelinde yer almayı başarmış tek merkez konumundaki Göreme Milli Parkı ve Kapadokya kayalık alanları sınırlarına giren Kayakapı Mahallesi'nde uyguladıkları proje ile 800 yılık bir kent yaşamının bugünlere kadar ulaştırılmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye genelinde Roma döneminden başlayıp Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine kadar uzanan 8 asırlık bir süreçte yer alan kültürel ve tarihsel değerlerin aradan geçen onca zamana karşın halen ayakta durduğunu belirten Dinler, "Türkiye'de UNESCO'nun desteklediği tek proje konumunda olan Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesini 5 yıllık bir süreçte tamamlamayı planlıyoruz. 230 bin metrekarelik alanda 200 civarında konut ve konak ile birlikte kilise, cami, kervansaray ve hamam gibi kültürel değerleri turizme kazandıracağız. Projenin birinci kısmı konaklama, ikinci kısmı gezi ve günü birlik ziyaretçi ve üçüncü kısmı ise tarım alanlarından oluşuyor. Bugüne dek 20 konağın restorasyonunu tamamlandık ve misafir kabul etmeye başladık." dedi.

Çalışmalarında tüm yapıların doğal dokusuna uygun bir şekilde yapılmasına özel özen gösterdiklerini ifade eden Dinler, şunlaır söyledi: "Proje kapsamında mahallede bulunan tarihi evler, konaklar aslına uygun olarak restore ediliyor. Bir yandan restorasyonu biten bölümde misafir ağırlarken diğer taraftan çalışmalarımız devam ediyor. Burasını yaklaşık 5 yıllık bir süreçte tamamlamayı planlıyoruz. Restorasyonu yapılacak her bir yapı için Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan proje izinleri alınıyor. 2011 yılında bu çalışmalara başlandığından bugüne proje konumunda epey bir mesafe kat ettiğimize inanıyorum. O dönemde bir tedirginlik vardı. Ama biz buna kısa sürede adapte olduk. Çok kapsamlı bir danışman ekibimiz var. Konusunda uzmanlaşmış mimar arkadaşlarımızla aynı çatının altında çaba harcıyoruz. Tek amacımız ise Kayakapı'nın gerçeğe uygun bir şekilde onarımını yapıp doğal dokusuna uygun bir halde bölge ve ülke turizmimize kazandırabilmektir."

KONAKLAR ASLINA UYGUN RESTORE EDİLİYOR

Tarihi ev ve konakları eski fotoğraflarını dikkate alarak aslına tam olarak uygun olarak restore etmeye çalıştıklarını belirten Dinler şu bilgileri verdi: "Restorasyonu tamamlanan evlere içinde yaşayanların ya da sahiplerinin isimlerini veriyoruz. Kayakapı Mahallesinde bugüne kadar gerçekleştirilen restorasyon ve konservasyon çalışmalarında kesinlikle evlerin geleneksel dokusunu da bozmamaya gayret ettik. Örneğin restorasyonu biten bir konutta bulunan şırahane, banyo yapılan bölüm, tandırlar, depo ve su tünelleri gibi kültürel birikimlerde korunarak ve hiçbir değişiklik yapılmadan kullanım alanlarına katıldı. Geçmişi bugün ile özdeş hale getirip, insanlara geçmişte insanların bu değer bütünleri içerisinde yaşamlarını sürdürdüklerini aktarıyoruz. Zaten misafirlerimiz de, bu yerleri gördükten sonra geçmişe döndüklerini, çocukluklarını, köylerini hatırladıklarını söylüyorlar. Her evde ilçemizin birçok yerinden elde ettiğimiz bölgeye özgü kaftanlar var. Bunları cam bir muhafaza içinde duvarlara astık. Burası otel projesi olmadığı için her oda aynı değil. Evlerin özelliklerine göre farklı konseptte konaklama mekanları oluşuyor."

ETAP ETAP ONAYA SUNULUYOR

Proje kapsamında Kayakapı Mahallesi'nde 5 yılda 200 odalı konut ve konak, Aziz Yuhannes Müzesi, Geleneksel El Sanatları Çarşısı, cami, kilise, hamam, kervansaray ve bir de sergi salonunun yer alacağını vurgulayan Dinler, "Kayakapı Mahallesi'nde yol ve alan içi temizliği yaptık ve çalışmalar halen devam ediyor. Temizlenen kısımlarda ise belgeleme çalışmaları yapıldı. Belgelemesi tamamlanan kısımların projeleri mimarlarımızca yapılarak etap etap Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na onay için sunuluyor. Proje tamamlandığında karlı bir turizm yatırımı olmaktan bölgemizin sosyoekonomik ve kültürel yaşantısı ile istihdamına ciddi katkı sağlayacak ve turizm olgusunun ağırlıklı olarak doğal ve kültürel dokuya özgü bir şekilde yansıtılacağı bir ortak oluşacaktır diye düşünüyorum." açıklamasında bulundu.