NEVŞEHİR(MHA) Ülkemizin doğal yeryüzü oluşumu, kayadan oyma Kilise ve Şapelleri, yer altı şehirleri, Peribacaları ile ünlü kültür turizmi merkezi Kapadokya’da yıllardır süre gelen yanlış hala devam ettiriliyor. Sürdürüle gelen o yanlış yüzünden Kapadokya bölgesine tam olarak ne kadar turistin geldiğinin de belirlenemediği belirtiliyor.

Kapadokya Bölgesinin başkenti Nevşehir’de mevcut durumda ziyarete açık 17 ören yeri bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİM’e bağlı olarak faaliyet gösteren ören yeri gişelerinden alınan rakamlarla Bölgeye gelen turist sayısının 2.5 Milyon rakamına ulaştığı ifade ediliyor. Ve hemen hemen her ay Nevşehir Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından ilimizdeki basın yayın kuruluşlarına bu rakamlar servis ediliyor. Basın kuruluşları da o rakamlar üzerinden sene sonunda bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının 2.5 Milyon sayısına ulaştığını kamuoyuna duyuruyor.

Ancak burada ince bir hesap yanlışının yapıldığı yıllardır turizmcilerden tutunda bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının yanlış hesaplanıp kamuoyuna aktarıldığını düşünen önemli bir kesim tarafından da dillendiriliyor. Söz konusu bu kesime göre bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının 1 Milyonu ancak bulduğu ifade ediliyor. Bu düşünceyi savunanlara göre Kendi kendimizi kandırıyoruz, üstelik buna da tüm Nevşehir ve Ülke kamuoyunu da katarak katıyoruz.

20 bine yakın turistik yatağa sahip bulunduğu ifade edilen Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevşehir’de halen yerli ve yabancı turistin ziyaret edebildiği başta Göreme Açık hava müzesi olmak üzere Nevşehir Merkez Müze, Çavuşin Kilisesi, Derinkuyu Yer altı Şehri, Karanlık Kilise, El Nazar Kilisesi, Açıksaray harabeleri, Gülşehir St Jean Kilisesi, Kaymaklı yer altı şehri, Özkonak yer altı şehri, Tatlarin yer altı şehri, Zelve Ören yeri, Hacıbektaş Veli Müzesi, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Ürgüp Müzesi ve Vasıllıos - Eleni Kiliselerini sadece eylül ayında 285 bin dolayında yerli ve yabancı turist ziyaret etmiş. Bu veriler Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün rakamları.

Genel itibariyle bakıldığında bölgedeki ziyarete açık ören yerlerinin bunca yerli ve yabancı turist tarafından gezilmiş ve ören yeri gişelerine ücret ödenmiş olması bölge turizmi açısından son derece güzel bir gelişme olarak görülebilir. Ancak son yıllarda giderek daha fazla ilgi görmeye devam eden Müze kart uygulamasıyla birlikte bir turistin bölgedeki bütün ziyarete açık ören yerlerini tek ücret ödeyerek gezebiliyor olması, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük bir bölümünün birden fazla ören yerini geziyor olması açıklanan turist rakamlarının gerçekliğini de tartışılır hale getiriyor.

Böyle bir durumda bölgeye gelen yerli ve yabancı turist rakamlarının ören yeri gişelerinden alınan rakamlarla tam ve doğru bir şekilde tespit edilebilmesi de mümkün olmuyor.

İlin ileri gelenleri ve bazı turizmcilere göre bölgenin hedefi 10 Milyon turist rakamına ulaşması. Ancak doğruluğu tartışılan bu sistemle henüz bölgeye gelen turistin sayısını bile tam ve net bir şekilde hesaplayamaz iken, bölgeye 10 Milyon turistin gelmesini beklemekte hayalcilikten ileri gitmiyor.