Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi haberine göre; Her yıl binlerce kişinin uçmak için akın ettiği Kapadokya’ya yüksekten bakıp hayran bırakan sıcak hava balonu, şimdi KKTC’de.  Yaklaşık 1 ay önce İskele bölgesine kurulan Uçan Kıbrıs Hava Sporları (Flying Cyprus) isimli firma ile Kapadokya’nın balon turizmini KKTC’ye taşıyarak turizme fayda sağlamayı amaçlayan şirket, deneme uçuşlarının ardından önceki gün ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Kıbrıs Postası ekibinin de uçuşa katıldığı dev balon, hayran bıraktı. Balonla uçuş gerçekleştirenler, bölgeyi gözün alabildiğine kuş bakışı seyredip, güneşin doğuşu ile 1000 metre (3500 feet) yükseklikte harika bir güne uyandı. Yeni İskele bölgesinden havalanan dev balon, tecrübeli pilotu Vural Gül ile keyifli bir yolculuğun ardından yine işinin ustası bir ekip ile Boğaziçi köyüne güvenli bir iniş gerçekleştirdi. Şirket, uçuşun ardından tüm yolculara uçuş sertifikası takdim etti.


KKTC TURİZMİNE FAYDA SAĞLANMASI AMAÇLANIYOR 
Keyifli uçuş öncesinde Kıbrıs Postası ile bir söyleşi yapan Flying Cyprus yetkilisi Metin Kayhan, hem sıcak hava balonu hem de KKTC’de gerçekleştirilecek uçuşlar ile ilgili bilgi verdi. Sıcak hava balonu cenneti Kapadokya’dan geldiklerini belirten Kayhan, 12 yıldan beri Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonu ile Türkiye turizmine katkı koyduklarını dile getirdi. Balon turizmini KKTC’ye de taşımak istediklerini belirten Kayhan, bir yılı aşkın bir çalışmanın ardından KKTC’de de uçuş yapabilecek duruma geldiklerini ve yaklaşık 1 ay önce İskele bölgesinde ofislerini açtıklarını belirtti. Günde 3 bin, yılda ise 300 bin kişinin sadece balon turizmi için Kapadokya’ya geldiğini belirten Kayhan, KKTC turizmine de bu sayede katkı koyacaklarını belirtti.


“SİZ UÇMAK İSTEYİN YETER” 
Sıcak hava balonunun ilk defa 1786 yılında Montgolfier kardeşler tarafından uçurulduğunu anlatan Flying Cyprusyetkilisi Metin Kayhan, balonun tamamen ‘soğuk hava ile sıcak havanın yer değiştirmesi ile ısınan hava yükselir’ mantığı ile harekete geçilip yapılan en ilkel hava aracı olduğunu anlattı. Sıcak hava balonunun ulaşım aracı olmaktan çok turizm amaçlı kullanılıp, denenmesi gereken en keyifli şeylerden olduğunu belirten Kayhan, balonun ayrıca hava araçlarının içinde en güvenilirlerinden birisi olduğunu kaydetti. Sıcak hava balonu sepetlerinin 4 kişiden 24 kişiye kadar alabilecek seçeneklere sahip olduğunu kaydeden Kayhan, balonların da tıpkı bir uçakta olduğu gibi yapılması gereken tüm bakımları ve kontrolleri yapıldığını, pilotların ise 1 yıl süren zorlu bir eğitim süresinin sonunda balon uçuşuna hak kazandıklarını belirtti.


Balonun havalanması için belirli meteorolojik koşulların oluşması gerektiğini söyleyen Kayhan, KKTC Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sıcak hava balonu için Dipkarpaz’dan Yeni İskele’ye kadar uzanan uçuş ve iniş hattı izni verdiğini belirtti.

Vatandaşların, şirkete ait irtibat numarası olan +90 (542) 864 80 00 numaralı telefondan arayıp sadece uçuş yapmak istediklerini söylemelerinin yettiğini belirten Kayhan, uçuşun mümkün olduğu en yakın sürede,  müşterilerin bulunduğu bölgeden sabah saatlerinde alınıp ve uçuşun ardından yeniden alındıkları noktaya bırakılmak sureti ile keyifli bir gün ile birlikte transferlerinin de yapıldığını bildirdi.  Kayhan, balon uçuşlarının hava durumunun müsait olduğu sürece gün ağardığı vakit ve gün batımında gerçekleştirilebildiğini söyledi.


KAYHAN, DESTEK GÖSTERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Kayhan, balon turizminin KKTC’de ilk olduğunu, bu ilki hayata geçirmekten son derece memnun olduklarını ve bu konuda bir yılın üzerinde bir süredir gerekli izinlerin alınması için gayret gösterdiklerini belirterek, sonunda tüm uçuş izinlerinin lisanslarının alınıp uçuşlara başlandığını ifade etti. Kayhan, bu konuda kendilerine destek gösteren tüm ilgili kurumlara kişilere, özellikle Ulaştırma Bakanı Sayın Kemal Dürüst’e, Turizm Bakanı Sayın Fikri Ataoğluna, İskele Belediye Başkanı Sayın Hasan Sadıkoğlu'na Sivil Havacılık yetkililerine ve Havacılık Federasyonu yetkililerine teşekkür ettiklerini belirtti.
İrtibat numarası: +90 (542) 864 80 00
Adres: Kordonboyu Bakırcı Sokak - İskele ( İskele - Boğaz ana yolu üzeri)


Haber Kaynak: Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi