Türkiye genelinde hakim olan Kobani eylemlerinin etkileri yurtdışına yansımaya başladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını Türkiye'ye seyahat etmemeleri konusunda uyarırken, özellikle doğu bölgelerinde iptallerin yaşandığı açıklandı. Turizmciler, Türkiye'nin tanıtımını olumsuz etkileyen bu olayların bir an önce son bulması ve gündemden düşmesi gerektiği düşüncesinde.

Kobani Gösterilerinin Turizme Etkisi
Dışarıya verilen fotoğrafın çok önemli olduğunun altını çizen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Şu anda Türkiye'nin yurtdışına verdiği fotoğraf hiç hoş değil. Olaylar bu şekilde devam edecek olursa turizmi ciddi şekilde etkileyecektir. Hem şu an ülkemizde bulunan misafirlerin huzurunu kaçırır, hem de yeni gelecek rezervasyonları etkiler" dedi. Bugünlerde önümüzdeki yıl ile ilgili katalogların yayımlanmaya başlayacağını dile getiren Ayık, şunları söyledi:

"2015 SATIŞLARINI DA OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

"Şu an erken rezervasyon döneminin de devam ediyor. Önümüzdeki günlerde 2015 sezonu için satışlar yoğun bir şekilde başlayacak. Bütün bunların böyle bir döneme denk gelmesi, 2015 satışlarını da etkiler. Şu an için çok dikkate değer bir iptal söz konusu değil. Ancak, yeni rezervasyon akışları hemen etkilenebilir. Turizmciler olarak olaylar böyle devam ederken yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Elimizde sihirli bir değnek yok. Olayların bir an önce yatışması gerekiyor. Bu görüntülerin gündemden düşmesi lazım. Ondan sonra mutlaka yapılacak şeyler olacaktır. Geçmişte buna benzer çok olaylar yaşadık. Dolayısıyla bunu düzeltmek için yeterince deneyimimiz var." 

"2015'İN BAŞI NEREDEYSE KAYBEDİLİYOR"

Turizm ancak huzurun olduğu yerde yapılabileceğini hatırlatan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise, "Sulh ve huzurun olmadığı yerde turizm yapmak imkansız bir hale geliyor. Dolayısıyla bir an önce bu gösterilerin bitmesi gerektiğini düşünüyorum. Umarım ülke bir an önce huzura kavuşur. Biz de ne yapacağımızı biliriz. Çünkü, rezervasyon iptalleri almaya başladık. 2015'in başı neredeyse kaybediliyor. Bu konuda bir şeyler yapmak için harekete geçmemiz gerekiyor. Rezervasyon iptalleri yalnızca doğu bölgelerde değil, Türkiye'nin her bölgesinde etkili oluyor" diye konuştu. 

"OLAYLARIN YOĞUN SEZONUN SONUNA DENK GELMESİ ZARARIMIZI AZALTIR"

Öte yandan bu tür olayların Türkiye genelinde turizmin gelişimine engel olduğunu ifade eden Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, Türkiye'nin yurtdışındaki tanıtımının olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, "Güvensiz bir ortam görünümü yaratıyor. Ciddi bir tedirginlik yaratıyor. Bu yüzden olayları tasvip etmiyoruz. Olayların, yoğun sezonun sonuna denk gelmesinin zararları hafifleteceğini düşünüyorum. Özellikle Anadolu turizmi bundan çok etkileniyor. Talebi düşürüyor. Turizmciler olarak bu tür olayların önüne geçilmesi için çalışmalarda bulunmamız gerekiyor. Gazetelerden iptaller olduğuna dair haberler okuyoruz. Ancak Ankara için iptaller olduğunu söyleyemeyiz. Süreç normal bir şekilde devam ediyor" dedi.

Kaynak.http://www.turizmdebusabah.com

Öte yandan Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok, IŞİD'in Kobani'yi kuşatması ve sonrasında Türkiye'de yaşanan olayların Kapadokya turizmini ciddi oranda etkilemediğini ancak Suriye'ye bir kara harekatının turizme zarar verebileceğini kaydetti.