Kapadokya Üniversitesi Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Erasmus Kurum Koordinatörlüğü işbirliğinde, İtalya’nın Matera şehrindeki Basilicata Üniversitesi’nden davet edilen Teknik Mimar Prof. Antonella Guida ile Doç. Dr. Graziella Bernardo’nun katılımıyla Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan KAPTİD Başkanı Yakup Dinler, Mustafapaşa Köyü Muhtarı Gültekin Kan, Akademisyenler ve Öğrencilerin katılımıyla başladı. 

“Dünyada Başka Kapadokya Var mı?” söyleminden yola çıkılarak planlanan proje çalışmaların başlangıç noktası niteliğindeki çalıştayda, İtalya’nın “Küçük Kapadokya’sı” şeklinde anılan ve 2019 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Matera şehrinin geçirdiği restorasyon süreci, Matera’daki mimarlık ve restorasyon konusunda uzman isimlerin katkısıyla ele alınacak. 4 - 5 Nisan tarihlerinde üniversitemizi ziyaret edecek olan akademisyenler, bölgenin geçirdiği bu süreci  aktaracak ve deneyimlerini paylaşacak.

Matera, stratejik planlar oluşturarak bunların hepsini başarıyla uygulayan ve kültür başkentliğine aday birçok iddialı şehri geride bırakarak yarışı önde tamamlamış bir şehir. Kapadokya’ya benzerliğiyle dikkat çeken bu küçük bölge, tarihi ve doğal yapılarını son derece titiz bir şekilde restorasyon çalışmalarına tabii tutmuş. Ürgüp'ün kardeş şehri olan Matera'dan gelen misafirlerin de katılımıyla çeşitli saha çalışmaları yapılacak. 

Matera/İtaly