Kültür ve inanç turizminin dünü, bugünü ve yarınının masaya yatırılacağı, bu konudaki son gelişmelerin ele alınacağı “II. Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı” bugün başladı. Kültür ve İnanç turizmin Başkenti olarak gösterilen Kapadokya’dan ise tek bir katılımcı bile yok… Nerede KAPTİD ? Nerede Yerel Yönetimler ? Nerede Turizmin Müdür? Nerdeler???

 

Kapadokya, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden birisidir.Binlerce aile bölgede turizmden ekmek yerken milyonlarca yerli yabancı turist her yıl bu bölgeyi ziyaret ediyor olmasıylada Türkiye nin inanç ve kültür turizmi açısından İstanbul ile birlikte zirvede yer alıyor.

 Özellikle tarih, kültür ve inanç turizmi değerleri açısından dünyada tek örnektir.Kapadokya bölgesinde özellikle Nevşehir e bağlı Ürgüp,Gülşehir,Derinkuyu, Avanos,Mustafapaşa, Göreme, Uçhisar,Kaymaklı,Özkonak,Çavuşin gibi ilçe ve beldelerde yüzlerce tarihi kiliseleri,Alevi inanacının merkezi olarak Hacıbektaşı Veli Hazretlerinin Türbe ve dergahının yer aldığı Hacıbektaş ilçesi gibi önemli değerleriyle Gerek Müslümanlığın gerekse Hristiyanlığın merkezi olarak biliniyor.

Böylesine Dünya ve ülkemizin önemli İnanaç ve kültür turizm merkezi Kapadokya nın bu önemli toplantı ve fuarda yer alamayışı anlaşılı gibi bir şey değil….

Sonradan çıkıp Kapadokyanın iyi anlaşılması ve iyi tanıtılmasından bahsediyoruz.Gerçekten çok yazık ve büyük ayıp…Kapadokya nın STKları,Turizmcileri,Yerel Yönetimleri,Turizm İl Müdürlüğü …vs.vs seçilmiş ve atanmışları hepsini kınıyoruz.

Gelelim Başkentteki toplantıya:

 

Ankara´da düzenlenen "II. Kültür Turizmi Zirvesi" programı çerçevesinde, kültür ve inanç turizminin dünü, bugünü ve yarınının değerlendirildiği, bu konudaki projelerin ve hedeflerin açıklandığı bir panel gerçekleştirildi. Panelde Anadolu´nun zengin tarihi mirasına sahip kent yöneticileri projelerini ve hedeflerini anlattılar.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Bursa Büyükşehir Belediyesi´ni temsilen Aziz Elbas ve Konya Büyükşehir Belediyesi´ni temsilen Mücahit Sami Küçüktığlı da illerindeki tarihi miras ve yeni projelerle ilgili bilgi verdi.

 

Kültür ve inanç turizminin dünü, bugünü ve yarınının masaya yatırılacağı, bu konudaki son gelişmelerin ele alınacağı “II. Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı” başladı.

 

“Kültür Yolları ve İnanç Turizmi” temasıyla ATO Congresium Uluslar Arası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlayan zirvenin açılışına Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin, eski bakanlar, milletvekilleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Her şehrin, ülkenin ve büyükelçiliklerinin, yöresel kıyafetleriyle tatlarını ve kültürlerini tanıttıkları stantlarının yer aldığı zirvede en çok ilgi çeken bölümlerden biri de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “Ankara Evi” stantı oldu. İçerisinde Büyükşehir Belediyesi’nin Hacı Bayram Camii ve çevresinde yaptığı çalışmaların fotoğraflarının yer aldığı bölümü katılımcılarla birlikte gezen Vali Yüksel, “Çalışmaları takdirle takip ediyorum. Ankara Kalesi, Hisarpark Caddesi ile Ulus tam bir turizm havzası olmuş. Çok güzel çalışmalara imza atılıyor. Çalışmalar tamamen bittiği zaman bir cazibe merkezi olacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

-ALİ GÖKŞİN: “ANKARA TURİZMİ İÇİN BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTIK”

 

 

 

Stantları tek tek gezen ve bilgi alan Vali Yüksel ve Gökşin, daha sonra Zirvenin yapıldığı salona geçerek, birer konuşma yaptılar. Çeşitli illerin vali ve belediye başkanları, büyükelçiler, öğretim üyeleri ile kurum ve kuruluş temsilcilerinin turizm ile ilgili her şeyi masaya yatıracakları oturumların düzenleneceği zirve öncesi, konuyu değerlendiren Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gökşin, yaptığı konuşmada, turizmin ülkelerin ve şehirlerin can damarları olduğunu, hem geçim kaynağı hem de imaj oluşturma açısından önemli bir araç olduğunu söyledi.

 

“Biz Ankara turizmini canlandırmak adına birçok projeye imza attık. Dünya çapında almış olduğu birçok ödül sayesinde Ankara’yı artık herkes tanıyor” diyen Gökşin, “Hem konum hem de işlev itibariyle Türkiye’nin kalbi olan Ankara, binlerce yıllık geçmişi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmaya kadar uzanan tarihiyle bu zenginliğin izlerini her yanında taşıyor” diye konuştu. Başkent Ankara’nın son yıllarda büyük ivme kazanan turizmine ilişkin bazı istatistiki değerleri de izleyenlerle paylaşan Ali Gökşin, “Başkent Ankara’nın turizminin gelişmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.

 

 

 

-VALİ YÜKSEL: “1 MİLYAR İNSAN SEYAHAT EDİYOR”

 

 

 

Gökşin’in ardından kürsüye çıkan Ankara Valisi Yüksel de Dünya Turizm Örgütü’nün dünyada seyahat eden insan sayısını bir milyar kişi, sektörde dönen parayı da 855 milyar dolar olarak açıkladı.

 

Yeni turist profilinin de değiştiğini ve deniz, kum ve güneşin yerini, “çevreye duyarlı, otantik ve kültürel yapıya ilgi duyan” turist profilinin aldığını anlatan Vali Yüksel, “İyi restoranlar arayan, mahalli mutfakla buluşmak isteyen bir profil. Kültür aktivitelerine iştirak eden, sanat galerileri ve müzeleri gezmek ihtiyacı duyan, gittikleri ülkelerin sosyal yaşamını merak eden bir profil ortaya çıkıyor” diye konuştu.

 

 

 

- MEDENİYETLER BEŞİĞİ ANKARA

 

Ankara’nın dünya medeniyetlerine 3 defa başkentlik yapmış dünyadaki tek şehir olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Alaaddin Yüksel, “Ulus bölgesine baktığınızda her tarafında tarih var. Her tarafta ayrı bir doku var. İşte bu da kültür turizmini ifade ediyor” dedi.

 

Konuşmaların ardından Vali Yüksel ve Gökşin, kurum ve kuruluş temsilcileri ile zirveye katkı sağlayanlara birer teşekkür plaketi sundu.

 

 

 

-ZİRVE ­3 GÜN SÜRECEK

 

“Kültür Yolları ve İnanç Turizmi” temalı zirvede dünyadan ve Türkiye’den şehir yöneticileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile uzmanlar 23 Aralık’a kadar toplam 5 oturumda; “Kültür Turizmi ve Kültür Yolları, İnanç Turizmi: Dünü-Bugünü-Yarını, Sektörün Bakışı, Kültür Turizminde Başarılı Uygulama Örnekleri, Oturumların Değerlendirilmesi” konularında görüş alışverişinde bulacaklar.

 

 

Etiketler : Ankara , Turizm,fib, Haber,kapadokya