Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir Ünal, Nevşehir-Kapadokya Kültür ve Turizm Çalıştayı'na katıldı.

Nevşehir Kültür ve Turizm Çalıştayı, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın Katılımıyla Lykia Lodge otelde yapıldı.

Kapadokya Bölgesi turizm sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıya Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hasan Ünver, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri ve Yerel Yönetimlerle , STK ve çok sayıda turizmciler yer aldı.

Toplantının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Nevşehir Kapadokya Bölgesi’nin sahip olduğu turizm potansiyelinin geliştirilmesinin ve tanıtımının önemli olduğunu belirtti. 
 
Türkiye Algısı ve İmajı Üzerinde Son Üç Yıldan Beri Bir Son Derece Bilinçli Olarak Operasyon Yürütülüyor
 
“Kültürümüzle harmanlanmış bir turizm potansiyelini ikliminde ve bu iklimi bünyesinde barındıran ve bu vesileyle bu çalıştayımıza ev sahipliği yapan Nevşehir'imizde bulunmaktan son derece mutluyum.
 
İlimiz ve Kapadokya Bölgemizi temsil eden tüm Milletvekillerimiz, yerel idarecilerimiz, özel sektörümüz ve STK’larımızla yaptığımız bu toplantı aslında bu anlamda bir ilk olma özelliğini de taşıyor diyerel ülkemiz turizmi ve gündemine dair bilgilendirici açıklamlarda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal , bakanlığı tarafından düzenlenen  Nevşehir Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayına katılmak üzere  Nevşehir’e geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ,Nevşehir Kapadokya Havalimanında Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri; Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ile turizmciler tarafından karşılandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal,daha sonra Uçhisar beldesi yakınlarında Lykia Lodge Otel’de turizm sektörü temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıya katıldı. 

İZMİR SEFERLERİ BAŞLIYOR
Toplantının açılışında konuşan  AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider,içerisinde yaşanılan zorlu günlerin en kısa süre içerisinde biteceğini belirttti.Böyle bir süreçte turizmcilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı bir toplantının düzenlenmesinin önem taşıdığına işaret eden Gizligider, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bundan sonraki süreçte de turizmcilere olan desteğinin devam edeceğine inandığını vurguladı. Turizm sektöründe son 13 yıllık süreçte en az 3 katı oranında bir büyümenin yaşandığını kaydeden Gizligider : “ Böyle bir organizasyonun gerçekleştirilmesi  bölge turizmcilerine  büyük bir moral kazandırdı. Turizmci arkadaşlarımız da bizlerde İçerisinde bulunduğumuz zor günlerin sona ereceğine inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının bundan sonraki dönemde de  ciddi katkılar sunacağına  inanıyoruz. Kapadokya bölgesinde hükümetlerimiz döneminde en az 3 kat büyüdük.  Turizm konusunda ulaştırma bölgemiz adına da önemli bir temel sorun idi geçmişte.  AK Parti hükümetleri döneminde havalimanımızla ilgili ciddi gelişmeler sağladık. Geçmişte  ‘Acaba bir gün uçak inecek mi?  Hava limanında yeterli yolcuya ulaşabilir miyiz’ diye başladığımız bu yolda Nevşehir Kapadokya Havalimanı’ nda önemli gelişmeler kaydedildi. İstanbul’da hem Avrupa ve Anadolu tarafında uçuşlarımız var. Yine  geçtiğimiz yıl itibariyle Antalya seferberini de açtık. Nisan ayı itibariyle de İzmir seferlerine başlanacak.”dedi.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de, Kapadokya bölgesinin kongre turizminin her yönü ile gelişmesi ve büyümesi için Türkiye’de dünyada en önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi. Ünver şöyle konuştu : “ Ne Kapadokya bölgesi , 10-15 yılın öncesinin Kapadokya’ sı, ne de Türkiye 10-15 yılın öncesinin Türkiye’si . Bu tür toplantılarda turizmin daha köklü bir yapılanma içerisinde olabilmesi için oldukça önemli olduğu için, göreve geldiğiniz günden itibaren bu tür toplantıları düzenlemeniz, hedeflenen noktaya ulaşmada önemlilik arz ediyor. Bu nedenle teşekkür ediyorum sizlere.  Göreve ilk başladığım dönemde 2 bin kilometre yol kat ederek dünyanın birçok ülkesinden 1500 civarında yerel yönetici ve akademisyenin katılım yaptığı ve Birleşmiş Milletler HABİTAT’ ın da  önemsediği dünya genelinde bir ilke imza atarak, Uluslararası Dünya Barış Konferansı’nı düzenledik ve oldukça da dünya ölçeğinde geniş yankı yaptı. O dönemki hükümette önemli bir destek sağladığı bu organizasyona. “diye konuştu.

KONGRE TURİZMİNDE BİZLERDE DOLU OLALIM
Türkiye’de kongre turizmi denildiğinde sadece birkaç şehrin akla gelmemesi gerektiğini ifade eden Ünver daha sonra şöyle konuştu: “Türkiye’de kongre turizmi denildiği zaman, kültür turizmi içerisinde bir toplantı yapılacak denildiğinde akla ilk olarak İstanbul geliyor, Antalya  geliyor, son dönemde de biraz Ankara hareketlenmeye başladı. Kongre turizminde insanlara bilimsel tartışma ortamı sağlarken, kültürel ve sosyal yaşam noktasında da ciddi çabaların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Nihayetinde bilimsel odaklı çalışmalarda kongre turizmi yönünde yapılsa da  bir kere bu insanlar makine değil Sadece birkaç gün kalıp gidecek . Gittiği yeri sırtlanıp yaşadığı yere dönmeyecek sonuçta.  Anadolu’nun göbeğinde bu organizasyon yapılırken, kongreye katılanlar birkaç saatlik verilen aralarla çıkıp kültürel yaşamın içerisinde bulsun kendini. Gitsin Ağ Baklanın tandırda nasıl yapıldığını görsün, örneğin peribacaları içerisinde o mükemmel güzelliği yaşasın . Kahramanmaraş’ ta da  dondurmasının tadına baksın. Malatya’da kayısı bahçelerine gitsin, Gaziantep’ de aynı şekilde kültürel ve sosyal yaşamı özümsesin. Büyük şehirlere bakıyorsunuz bir kongre için ‘Efendim biz 2022 yılına kadar doluyuz” diyorlar, Yahu siz dolusunuz da peki biz niye boşuz. Biz de dolu olalım. Ulaşım imkanımız var, 55 dakika sonrasında peribacalarına gelebiliyorsunuz ”dedi.
KAPADOKYA GİBİ DÜNYADA KAÇ KONGRE TURİZM DESTİNASYONU VAR ?
Turizm içerisinde özellikle kongre turizminin tüm dünya genelinde önemli bir yer tuttuğunu aktaran Ünver daha sonra şöyle konuştu : “ Dünyanın çeşitli ülkelerinde insanlar Kongre merkezi  oluşturuyorlar. Mesela dibimizdeki Mısır’da Şarh-El Şeyh diye bir bölge var ve turizmciler burada büyük bir merkez oluşturmuşlar.  İnsanların hoşça vakit geçirebildiği,  bilgi alışverişinde bulunduğu, sosyal iletişimler kurduğu oldukça büyük Kongre merkezi oluşturmuşlar.  Bizim elimizde Kapadokya gibi oldukça büyük bir potansiyel, var. Kapadokya  Türkiye’nin ve dünyanın merkezinde bir yer. Bu müthiş bir potansiyel. Ama  Kapadokya’nın bilimsel olarak öne konulmuş bir dosyası yok. Bu çok acı verici. Ben bunun için çaba harcıyorum. Kapadokya bölgesinin oluşumu ile ilgili bile bilimsel anlamda net bir bilgi bile yok. Bir yanda 5 milyon yıl önce oluştu deniliyor, bir tarafta 7 milyon yıl önce, bir diğer tarafta da 60 milyon yıl öncesi oluşumlar deniliyor. Nevşehir Belediyesi tarafından TOKİ ile işbirliği halinde   geçtiğimiz yıllarda Nevşehir Kalesi Kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşimi ortaya çıktı. Biz yine boş durmadık ve Başbakanlık Devlet Arşivlerinden Nevşehir ile ilgili  85 bin bilgi ve belgeye ulaştık. Bunları incelediğimiz de su yollarına, insan yerleşiminde önem taşıyan evsel mekânların yanı sıra savaş atlarının barındığı merkezlere ulaştık. İnsanlar kendini korunak altına aldığı sürgü taşları bulduk. Burası bizim olsun, bir an önce temizleyelim, belediyenin olsun diye bir derdimiz yok. Çok önemli bir yerleşim burası. Geçenlerde bir kilise bulduk. Bilim adamları tarafından bu kilise tartışılmaya başlandı, ne güzel bir şey. Gerek ulusal ve gerekse uluslararası medya organlarında da oldukça fazla yer aldı bu mekanlar. Burada Kapadokya’nın tarihi yapısı içerisinde belki yeni bir şeyler ortaya çıkacak. Bölgenin turizmcileri bu işleri bilen insanlar, bu siyaseten söylenmiş söz değil. Türkiye’nin İstanbul’un da daha kaliteli oteller yapılıyor. O zaman bizim bunların önüne açması gerekir. Yaz kış hareketli bir kongre turizmi  alt yapısı için ideal bir merkez, bu yönde de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerekli desteği vereceğine inanıyorum. “şeklinde konuştu. 


SORUNLARIMIZI EL BİRLİĞİ İLE AŞABİLECEĞİMİZE İNANIYORUM
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’ da  böyle bir toplantının Nevşehir’de düzenlenmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Ceylan şöyle konuştu: “ Kapadokya  da burada sürdürülen turizm faaliyetlerin ne aşamada olduğu, sorunların ve önerilerin neler olabileceği, bölge turizminin daha iyi seviyeye getirilmesi yönündeki düşünceleri masaya yatıracağız. İnanıyorum ki bu başarılı bir çalışma olur. Türkiye ve gerekse Kapadokya bölgesindeki turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmaları, Bakanlığımız ve özel sektörümüzle birlikte ciddi çalışmalar ortaya koyuyoruz, elbette bunlar yeterli değil, bölge ve ülke turizmine katkı sağlama adına daha çok yapılacak çalışmalar var, ben bunların tamamının üstesinden gelineceğine inanıyor ve bölgenin turizm gelişmişliği hedeflenen düzeye ulaşacaktır. “dedi
SORUNLARI YERİNDE GÖREREK ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ da toplantının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin özellikle son 10 yıllık süreçte dünyada büyük ilerlemeler kaydettiğini,turizmin de bu yönde potansiyel büyüme içerisine giren sektörlerin başında geldiğini kaydetti.
Ünal toplantının düzenlenmesi amaçlarını ifade ederken “,Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak öncelikli olarak tekrardan sorunları yerinde görmek, yerinde  incelemek ve turizmin gelişim yeteneğini değerlendirmek için bu toplantıları yapıyoruz. Bürokratlarımızla birlikte meseleyi bizzat sektör temsilcileri ile birlikte  ve yerinde dinlemek bizim için son derece önemli. Bu nedenle bu toplantıları yapıyoruz. Türk turizmi özellikle son 10 yıllık süre içerisinde Türkiye çok büyük bir gelişme gösterdi, hatta mucizevi bir gelişme gösterdi.  Dünyada 6. Sırada, Avrupa’da 4. Sıradayız. 36 Milyar dolarlık bir döviz girdisine sahibiz. Tedarikçilerimizle birlikte baktığımızda yaklaşık 100 milyar dolarlık bir hacminden den söz edebiliriz. Turizm sektörünün bugünkü durumunu daha geriye baktığımızda,  başlangıç olarak bunu geliştiren teşvik eden ve bunun alt yapısına dönük çok önemli bir misyon  oluşturan Turgut Özal’ı rahmetle anmak gerekir. Onun o dönemki destekleri bugün gelinen noktada önemli bir yer tutuyor. Son 13 yıl da Türkiye’nin her alanda gösterdiği gelişmeyi turizm alanında göstermesi ve bizim hükümet tarafından turizme gösterdiğimiz destek ve hem kültür ve hem de turizm alanında zikretmek gerekir  kişi başına düşen milli gelirin    2900 dolar olduğu bir ülkede toplumun turizm ve kültür talebi ile kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar düzeyine çıktığı bir ülkede, toplumun bu yöndeki talebi elbette farklılık gösterecektir. “ dedi.
Açılış konuşmalarının ardından daha sonra bölge turizmcilerinin de katıldığı Nevşehir Kültür ve Turizm Bölge toplantısına geçilerek, bölgedeki sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. 

Çalıştay için Nevşehirde bulunan Bakan Ünal, Kapadokyada A Haber'in konuğu olarak yaptığı açıklamasında, Bugün Türkiyemizin önemli turizm kentlerinde düzenlediğimiz çalıştayların devamında Nevşehir Kapadokya Turizm çalıştayı için buradayız.

 Kapadokya gibi önemli bir kültür turizm merkezinde turizmcilerimizin sorunlarını ve önerilerini masaya yatırıyoruz. Ayrıca Nevşehir'e bu gelişimin bir başka sebebide , TOKİ tarafından Kentsel dönüşüm sırasında,Nevşehir Kalesi altında bulunan kaya kilise konusunda da , nasıl bir planla burayı turizme kazandırabiliriz adına, bu alanı yerinde incelemek için bugün Nevşehir'deyiz.

2023 Türkiyesi için turizmdeki hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz.Yeni turizm paketini yarın açıklayacağız.Bu konuda yeni ek tedbirlerimiz var. Telafi edici ve yapısal tedbirlerle ilgili konularda açıklamada bulunulacağını ifade etti.