En son Kapadokya doğal dokusuna uygun olmadığı gerekçesiyle yürütülen Uçhisar daki İnşaatlaşma FİB Haber Merkezi tarafından Turizm Bakanlığına kadar taşınmıştı.Sonrasında STK lar ve Yöre insanlarımızın tepkileri sonrasında konu Ulusal Basına kadar taşınmış Rahmetli Mehmet ali Birand da Kanal D ekranlarında Ana haberlerde bu konuyu eleştirmişti. Uçhisar da ki inşaatlaşama konusunda binlerce imza kampanyaları ile Kapadokyadan yükselen tepkiler gittikçe büyürken Şimdide MHP Ankara milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Kapadokya’daki inşaatlarla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

 

Edidniğimiz bilgilere göre MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Nevşehir merkeze bağlı Uçhisar kasabasında geçici olarak durdurulan Arinna Lodge ve CCR Hotels ek inşaatları ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. 23 Ocak 2013 tarihli ve 17016 sayılı önergede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, Uçhisar’daki söz konusu projelere ve benzeri projelere Koruma Kurulu’nun nasıl izin verdiğinin açıklanması talep ediliyor.

TBMM Başkanlığı tarafından “imzada” olduğu belirtilen önergenin tam metni şöyle:

 

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 22.01.2013

 

UNESCO tarafından doğal ve kültürel miras listesine alınan Kapadokya bölgesinin doğa, siluet ve tarihi dokusu hızla tahrip edilmektedir. Bundan hareketle;

 

1) Yakın zamanda bakanlığınızın girişimiyle Uçhisar Kalesi çevresinde yapımı durdurulan otellere ve benzeri projelere Koruma Kurulu nasıl izin vermektedir?

 

2) Bu otellerden Arinna adlı otelin bir parselinin doğal sit alanı içinde yer aldığı doğru mudur?”

 

Konuyla ilgili TBMM içtüzüğü ne diyor?

TBMM’nin “Denetim Yolları” başlıklı altıncı kısmında yer alan 99. Madde’de yazılı sorunun cevabı konusunda şöyle deniyor:

 

MADDE 99 Yazılı soruların cevabı, Başbakanlık veya ait olduğu bakanlık eliyle Başkanlığa sunulur. Başkan, bu cevabı derhal soru sahibine iletir. Cevap ayrıca soru metniyle birlikte Başkanlıkça alındığı günkü veya bir sonraki birleşim tutanağının arkasına eklenir. 

Yazılı sorular, Başbakanlığa veya ait olduğu bakanlığa gönderildiği tarihten itibaren en geç on beş gün içinde cevaplandırılır. 

Başkan, bu süre içinde cevaplandırılmayan yazılı sorular için Başbakanın veya ilgili bakanın dikkatini çeker. 

Yazılı sorular, dikkat çekme yazısının gönderildiği tarihten itibaren on gün içinde de cevaplandırılmazsa, önergenin süresi içinde cevaplandırılmadığı gelen kâğıtlar listesinde ilan edilir.

Hükümet, yazılı sorunun cevabını, gereken bilgilerin derlenebilmesi için Başkanlığa bilgi vermek suretiyle bir ayı geçmemek üzere geciktirebilir.

 

Kaynak: Peribacası Dergisi