Kapadokya’da mimarlık ve restorasyon, 21. yüzyılda hala, ne ülkenin ne de meslek ortamının dağarcığında ciddi yer tutmayan bir konu. Bu alanda, örneğin sivil mimarlık konusunda yapılmış bir doktora tezine rastlamak mümkün değil. Bölgenin Bizans dini mimarisine ait önemli miktarda çalışma-araştırma var ama burada da temel kaynaklar genellikle yabancı kökenli. Kapadokya’nın gözardı edilmiş, bilgi yüklü, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olduğunu söylemek yanlış olmaz. Böyle bir alanda, 15 yıldır mimarlık ve restorasyon konularıyla uğraşmak, modern mimarlık öğretisinin ve restorasyon mottolarının pek çoğunu gözden geçirmeye, yeniden değerlendirmeye vesile olan ilginç bir sürece dönüşebiliyor. Uçhisar’da bir “köysel dönüşüm” projesi diyebileceğimiz Argos in Cappadocia oteli, 1996’dan bu yana sürmekte olan kendine özgü restorasyon-canlandırma sürecinde, bu tartışmalar için çok elverişli bir zemin hazırlıyor.

İşte bu maksatla 9 Ocak 2018 Salı günü saat 19:30’da Ankara'da “Modern Korumanın Kapadokya Sınavı: Uçhisar’da Argos Deneyimi” başlıklı Mimar Aslı Özbay’ın sunumu büyük ilgi gördü.

Sunuma ilişkin değerlendirmede bulunan TRT Emeklisi Fotoğraf ustası Tahir Uzun; Mimarlar Derneği 1927'de, 9 Ocak 2018 Salı günü, Kapadokya Bölgesinin turizmine gönül vermiş, ''Korumacı'' yaklaşımıyla isim yapan, Argos Yapı Genel Müdürü, Mimar Aslı Özbay'ın sunumu vardı.
Konu: ''MODERN KORUMANIN KAPADOKYA SINAVI: UÇHİSARDA ARGOS DENEYİMİ.''
Salon tıklım tıklım doluydu. Aslı Hanım, Daha önce çalıştığı Kapadokya'nın güzide bölgelerinden Mustafapaşa, İbrahimpaşa deneyimlerinin ışığı altında Uçhisar'daki yapılanları, karşılaştıkları sürprizleri, güçlükleri ve yapmak istediklerini anlattı. Ankaralı mimarların ilgi ile izledikleri; soru-cevap ile devam eden sunum Benim için de çok yararlı oldu.
Yıllar boyunca hoyratca verilen zararlardan sonra, korumacı yaklaşımla Uçhisar'ımıza hizmetlerinden dolayı Kendisine çok teşekkür ederim. Dileğim odur ki, Aslı Hanım gibi düşünen uygulamacıların Bölgede artması ve söz sahibi olmaları!

 
Aslı Özbay:
1987-1990 yılları arasında Mimarlar Odası Genel Merkezi’nde,  Mimarlık  Dergisi ve oda yayınları Yayın Sekreterliği, Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Çağdaş Türkiye Mimarlığı Sempozyumları, Mimarlık Müzesi vb mesleki etkinlikler ağırlıklı konularda, 6 yılı profesyonel olarak, etkin görev üstlendi. “Mimarlık Meslek Yasası” çalışmalarının Oda gündeminde yoğun olarak yer aldığı 1992-95 döneminde, Genel Sekreter Yardımcısıydı. 2000-2001 döneminde Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve Şube Sekreteri oldu. 2002-2004 yılları arasında Mimarlık Dergisi ve Ankara Şubesi yayın kurullarında görev aldı. 1990-1992 yıllarında Yapı-Endüstri Merkezi Ankara Şube Müdürü oldu. 1996-1998 yıllarında Vanlı Mimarlık Vakfı Genel Sekreteri ve TSMD Yayın Sekreteri olarak çalıştı. 1998-2002 yılları arasında free-lance yayın editörlüğü yaptı. 2002’den sonra TH-İDİL Mimarlık Şehircilik AŞ ekibiyle birlikte serbest mimarlık çalışmalarına katıldı ve restorasyon işlerinin yürütücülüğünü üstlendi. 2010’dan buyana Kapadokya’da, Uçhisar merkezli mimarlık ve uygulama firması Argos Yapı’nın genel müdürü olarak restorasyon işlerine devam ediyor.

FİB Haber Merkezi olarak keşke bu tür faydalı çalışmaların kamuoyu ile de paylaşılarak farkındalık oluşturuılması sağlanmış olsa çok daha amacına uygun ve verimli olabilirdi ama biz yinede bu değerli sunumları için Mimar Aslı Özbay'a teşekkür ediyoruz.