2018 yılının Çin'de Türk yılı ilan edilmesiyle kültürel ve ekonomik işbirliği tüm Türkiye de olduğu gibi Nevşehir Kapadokya’ya da yatırımları beraberinde getirdi.

Nevşehirli Bürokratlar ve İşadamları Derneği (NEVBİAD) ile İstanbul'daki Çinli İşadamları Derneği arasında karşılıklı Ticaret, turizm ve ekonomik işbirliği protokol anlaşması imzalandı.

NEVBİAD Başkanı Kazım Tekin ile İstanbul Çinli İşadamları ve Sanayicileri Derneği (Istanbul Chinese Businessmen And Industrialist Association - ICBIA) Başkan Vekili Gao Xiangyang arasında karşılıklı yatırımların artırılması, Çin'den Kapadokya'ya daha fazla turist çekilmesi ve ortak kültürel, turistik ekonomik faaliyet düzenlemek amacıyla Uçhisar beldesinde turistik bir otelde işbirliği protokolü imzalamak için bir araya geldi.

İşbirliği Potokol törenine Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehirli Bürokratlar ve İşadamları Derneği (NEVBİAD) Başkanı ve Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin, İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı İsmail Uçar, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Gaffar Demir, Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, İstanbul Çinli İşadamları ve Sanayicileri Derneği (Istanbul Chinese Businessmen And Industrialist Association - ICBIA) Başkan Vekili Gao Xiangyang, Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler, TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Coşkun Kırtıl, NEVBİAD Yönetim Kurulu üyeleri RoyalCert Yönetim Kurulu Başkanı M. Alphan Namlı, Eroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Eroğlu, Rem Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Köybaşı, JMK Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Vejni Büyük, Limak Enerji  Genel Müdürü Birol Ergüven, Tesan Yönetim Kurulu başkanı Bekir Erdoğan, Sağlam İnşaat Yönetim Kurulu başkanı Muhittin Sağlam, Santoryo Tekstil Genel Müdürü Mehmet Taşkın, Çekirdekçiler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Çekirdekçi , Madammos un sahibi işadamı Mustafa Büyük, eski Göynük Belediye Başkanı Recep Özbek ve Çinli girişimciler katıldı.

Vali Aktaş, Çin heyetinine kendilerini Kapadokyada ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Tüm Çinlileri Dünya kültür miras listesinde yer alan Kapadokya'ya davet etti. Yapılan işbirliği protokolünün ülkeler arası dayanışmayı güçlü kılarak Kapadokya’nın tanıtıma büyük oranda katkı sağlayacağını belirterek imza altına alınan işbirliği protokolünün hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu tüm katılımcılara teşekkür etti.

 Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı'da Çin heyetini selamlayarak, gelecek yıl NEVÜ bünyesinde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne öğrenci alımı yapılacağını belirterek,  Konfüçyüs Enstitüsü'nün açılması için ise görüşmelerin hala hazırda devam ettiğini ifade etti.

 NEVBİAD Başkanı Kazım Tekin ve İstanbul Çinli İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkan Vekili Gao Xiangyang, Çin ile Türkiye arasında ikili İlişkilerin güçleneceğini,  iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin turizme ve ekonomiye artı değer olarak yansıması adına bir iş birliği protokolü için burada olduklarını ifade ederek protokolün her iki tarafa da hayırlı olması temennisinde bulundular.

 Daha sonra NEVBİAD Başkanı Kazım Tekin İşbirliği protokolünün hayırlı olması dileğinde bulunarak protokol imza törenine katılarak kendilerini yalnız bırakmayan  Vali İlhami Aktaş’a ve beraberindeki tüm katılımcılara ile Çinli Heyete teşekkür etti.