TOKİ Başkanı Ergün Turan Nevşehir'de 'dünyanın en büyük yeraltı şehri' nin bulunduğunu 'Nevşehir Kalesi çevresinde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projesinde dünyanın en büyük yeraltı şehrini keşfettik.' diyerek duyurmuştu.

2018 yılında turizme açılıyor...

Çalışmaların tamamlanmasının ardından 2018 yılında turizme açılacağı belirtilen şehrin, araştırma ve temizlik çalışmalarına 100'ü aşkın kişi katılıyor. 11 mahalleyi içine alan 360 bin metrekarelik alanda rastlanan bulgular ziyaret için binlerce kişi tarafından heyecanla bekleniyor.Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilen “Nevşehir Kalesi Etrafı Kentsel Yenileme Projesi” uygulaması sırasında ortaya çıkartılan ve günümüzden 1400 yıl öncesine uzandığı tahmin edilen yeraltı şehrinde tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor. 1600 yıllık Ortodoks yeraltı kilisesi de bulgular arasında!


Kazı çalışmalarının sürdüğü tarihi kiliseyle ilgili Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver gazetecilere açıklamada bulundu: "Çeşitli tarihi eşyalar bulunuyordu ama çok daha önemli ve tarihi anlamda ciddi bir veriyle karşı karşıyayız. Dünya Ortodoksluğunun tarihi akışına yön verecek bulgularla karşı karşıyayız.

Kazı çalışmalarında yeni bulunan Ortodoks yer altı kilisesindeki freskler çok özgün. Sadece bu kiliseye ait olabileceği düşünülen bugüne kadar karşılaşılmayan resimler. Toprak temizleme çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar sonunda kilisenin bölümlerinin ne kadar ileriye uzandığını, büyüklüğünü de tespit etmiş olacağız. Burası turizme açıldığında, Kapadokya bölgesi ve Nevşehir belki de Ortodoksların hac yeri haline gelecek. Belki de bölgeye gelen 3 milyon turist sayısını 15 milyona ulaştıracaktır.” Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, aynı zamanda keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde başlatılan temizleme çalışmalarında bugüne kadar Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda dini, askeri ve sivil mimarlık değerlerinin de ortaya çıkartıldığını belirtti.

Kaynak: Kamu Saati‎ 


İŞTE NEVŞEHİR'DEKİ DÜNYANIN EN BÜYÜK YERALTI ŞEHRİNİN GÖRÜNTÜLERİ...