Nevşehir, Uçhisar'da mahkeme, kentsel sit alanına zarar verdiği gerekçesiyle iki otel hakkındaki yıkım ve mühürleme kararları kamuoyuna yansımıştı. Kararın yanlış anlaşıldığını dile getiren Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, "Mahkeme yeniden yargılama istedi" dedi.

Nevşehir'de bulunan Uçhisar alanına zarar verdiği gerekçesiyle 2 otel hakkında yıkım ve mühürleme olarak kamuoyuna yansıyan haberler, Belediye Başkanı Ali Karaaslan tarafından reddedildi. Mahkeme kararının yanlış aksettirildiğini belirten Karaaslan, "Mahkemeden mühürleyin, yıkın gibi bir karar gelmedi. Danıştay, Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nden yeniden bilirkişiyle inceleme istedi" dedi.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTENDİ

Radikal Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre, sit alanında mevcut yapılaşmaya aykırı şekilde CCR Otel ve Arinna Otel'in inşaatı son birkaç yıldır Uçhisar'da tartışılıyor. Kayseri 2. İdare Mahkemesi'nde Mimarlar Odası tarafından plan ve ruhsat iptaline yönelik dava açıldı. Mahkeme bilirkişisi inşaatlar için koruma kurul kararlarının alındığını, arazilerin imar planı alanında kaldığını, plana uygun yapılaşma olduğunu, SİT alanlarında uygulanan ilke kararlarına göre yapılaşmanın yapıldığını söylemişti. Mahkeme de bilirkişi tespitlerine uyarak davayı reddetti.

Ancak otel inşaatlarına izin veren Nevşehir Koruma Kurulu üyelerine, Kültür Bakanlığı müfettişlerince inceleme sonucunda görevden el çektirildi. Yapılan inşaatların 2863 sayılı yasaya uygun olmadığı tespit edildi. Bunun üzerine Danıştay Kayseri 2. İdare Mahkemesi'nin kararını yeniden gözden geçirmesi ve yeni bilirkişiyle inceleme yapması için dosyayı mahkemeye geri gönderdi. Şimdi yeni karar Kayseri 2. İdare Mahkemesi'nden bekleniyor.

"KURUL, 'BU PROJE SİT ALANINA UYGUN DEĞİL DEMELİYDİ'"

Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan otelleri mühürlemediği gerekçesiyle Mimarlar Odası tarafından eleştiriye maruz kaldı. Başkan Karaaslan, Kapadokya'da silüeti bozan otellerle ilgili, "Mahkeme kararıyla bazı işletmelerin kapatılması kararı verilmiş gibi değerlendirilerek Uçhisar Belediyesi tarafından bu işletmelerin mühürlenmediği, kapatılmadığı dillendiriliyor. Bize herhangi bir kapatma kararı, hangi işletme için olursa olsun ulaşmış değil. Danıştay yeniden yargılanmasına karar vermiş" dedi.

Karaaslan sözlerine şöyle devam etti:

"Benden önceki dönemde inşaat ruhsatları verilmiş. Belediyemiz proje sahiplerine koruma kurulundan izin al demiş. Koruma Kurulu projeyi onaylamış. Belediye ruhsatı vermek zorunda. Ama şimdi de mahkeme yeni bir karar alır da yıkılacak derse yıkarız, mühürlenecek derse de mühürleriz. Mahkeme kararı karşısında durmamız mümkün olabilir mi? Ancak proje sahiplerinin de suçu yok. Koruma kurulu projesini onaylamış. Kurul, 'bu proje sit alanına uygun değil' demeliydi.

Tüm yasal izinlerini alan projeyi bugün mahkeme yasaya uygun görmez ise inşaat izinlerini veren herkes tazminat ödemeye mahkum kalır. Eski dönemde verilmiş bir izinden dolayı belediyemiz de tazminat hükmü altında kalır."


Kaynak: Turizmde Bu Sabah
http://www.turizmdebusabah.com/haberler/nevsehirde-kentsel-sit-alani-bilmecesi-74516.html