Nevşehir Rehberler Derneği Nevşehir’de,turist rehberi Odası kurmak için Nevşehir Valiliğine başvurdu

 Nevşehir Rehberler Derneği Nevşehir’de Rehber Odası kurmak için Nevşehir Valiliğine başvurdu. Böylelikle İstanbul, Antalya, İzmir,Aydın,Muğla Rehber Odaları’ndan sonra Kapadokya Bölgesi olarak ilimiz Nevşehir’de de Turist Rehberlik Meslek Odası kuruluyor.

Konu hakkında FİB Haber Merkezine çok önemli açıklamalarda bulunan Bölgemiz Kokartlı Profesyonel Turist Rehberi Sami Yılmaz şu açıklamalarda bulundu.

 

Artık Herkes Turist Rehberliği Yapamayacak

Turist rehberliği meslek yasası,Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle birlikte artık Rehberlik için biraz katı da gözükse aslında Profesyonel rehberlerimiz için çok önemli avantajları içeren bir takım yasal düzenlemeler getirildi.

Yasaya göre, üniversitelerin turist rehberliği bölümlerinden ya da diğer bölümlerden en az lisans düzeyinde mezun olmak gerekecek.

Aktif turist rehberi olabilmek için bir yıl süreyle geçerli olan çalışma kartının alınması gerekecek.

Yalan veya eksik bilgi veren, çalışma kartı almadan veya çalışma kartında belirtilen diller dışında faaliyet gösteren, bölgesi dışında çalışan rehberler meslekten geçici men cezası alabilecek.

Ülke yararına ve milli onura aykırı davranışlarda bulunan, sahte belge kullanan, çalışma kartı almadan hizmeti sunduğu iki kez tespit edilenler için ise meslekten çıkarma cezası verilecek.

Turist rehberlerinin ücret tarifesi Bakanlık tarafından belirlenecek. Taban ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında turist rehberliği hizmeti sunulamayacak.

TBMM Genel Kurulu’ndan 7 Haziran 2012’de geçen Turist Rehberliği Meslek Kanunu Tasarısının, Resmi Gazete’nin 22 Haziran sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile rehberlik örgütleri arasında yeniden yapılanma için ilk adımlar atılıyor.

Şu anda rehberlerin yarısından fazlası hiçbir oda ve derneğe üye değilken yasa ile hepsi zorunlu olarak meslek kuruluşu üyesi olacak. Yasada; “Turist rehberlerinin yerleşim yerinin bulunduğu ilde kurulmuş odalardan birine, yerleşim yeri olan ilde oda kurulmamışsa en yakın ilde kurulmuş odalardan birine üye olmaları zorunludur” deniliyor.

Sınırları içinde en az 150 turist rehberinin yerleşim yerinin bulunduğu her ilde, 50 turist rehberinden az olmamak üzere, il bazında kayıtlı olan toplam turist rehberi sayısının en az yüzde 20′sinin valiliğe başvurusu üzerine, tüzel kişiliğe sahip ve kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan odalar kurulabilecek. Odaların merkezleri kuruldukları il olacak. Aynı ilde birden fazla oda kurulabilecek.   Yasaya göre Rehber Odaları yönetimleri 3 yıl görev yapmak üzere seçilecek. Birlik başkanı seçilen oda başkanı, oda başkanlığı sıfatını yitirecek. Öte yandan aynı kişi, üst üste iki dönemden fazla başkan olarak seçilemeyecek.

 

Sami yılmaz Ayrıca Bu yeni yasal düzenlemelerle birlikte standart yükselecek.Artık rehberler sözleşmesiz çalışamayacak.Nevşehir de şuan İl Turizm Müdürlüğüne bağlı 400ü aşkın ve Bakanlığa kayırlı 600 ün üzerinde rehber bulunuyor.Bu yasa ile birlikte artık Rehberlik bir meslek statüsü resmen kazanmış oldu Odamızın açılması ile birlikte alacağımız yeni sorumluluk ve yetkilerle birlikte artık Nevşehir ve Kapadokya bölgemize rehberleri için çok hayırlı olacağını ümit ediyorum dedi.

 

FİB Haber Merkezi olarak Sami Yılmaz ve nezdinde tüm Profesyonel turist rehberlerine yeni yasanın ve kurulacak olan Nevşehir Kapadokya Rehberler Odasının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.

Haber Kaynağı: FİB Haber

Anahtar Kelimeler: Nevsehir-kapadokya-rehber-odasi-kuruluyor-turist-rehberleri-fibhaber

Mevcut Turist Rehberi Odaları, Yeni Oda veya Bölgesel Odaların Kurulması...

MEVCUT ODALAR, YENİ ODA VEYA BÖLGESEL ODALARIN KURULMASI, ODALARIN YETKİ ÇEVRESİ, ODA ÜYELİĞİNE KABUL KOŞULLARI VE REHBERLİK KİMLİK KARTLARININ RUHSATNAME İLE DEĞİŞTİRİLMESİ

 22/06/2012 tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 07/06/2012 tarih ve 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince çıkarılacak olan Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliğinin henüz yayınlanmamış olması nedeniyle hizmetlerin aksatılmadan yürütülebilmesi ve rehberlerin mağdur olmamaları açısından; mevcut odalar ile kurulması muhtemel odaların ve bölgesel odaların yetki çevresinde yer alan iller ile oda üyeliğine kabul koşulları ve rehberlik kimlik kartlarının ruhsatname ile değiştirilmesine ilişkin hususlar belirlenmiştir.

Buna göre, oda veya bölgesel oda kurulması, oda üyeliğine kabul, rehberlik kimlik kartlarının ruhsatname ile değiştirilmesi, müracaatların nereye yapılacağı ve istenen belgeler ekli metinlerde yer almaktadır.

 

BÖLGESEL ODA KURULMASI 

 

            Oda olmayan illerde, yerleşim yeri bölgesel odanın yetki çevresindeki illerde olan en az elli turist rehberinin oda merkezinin bulunacağı ili belirten başvurusu üzerine Bakanlık tarafından tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan bölgesel odalar kurulabilir.

Bölgesel oda kuruluş başvurusu, oda olmayan illerde yerleşim yeri bölgesel odanın yetki çevresindeki illerde olan en az elli turist rehberinin odanın kurulacağı veya merkezinin bulunacağı ili belirten imzalı dilekçesiyle Bakanlığa yapılır. Dilekçeye, başvuran turist rehberlerinin

 

1- Yerleşim yeri belgeleri

 

2- Ruhsatnamelerinin noter onaylı birer örnekleri, (ruhsatname basılmamışsa rehberlik kimlik kartının örneği)

           

3- Müracaat tarihinden önce, son üç ay içerisinde alınmış adli sicil belgesinin aslı, ( Kamu kurumuna verilmek üzere alınmış olan)

 

 Bakanlık ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde başvuruyu inceler ve uygun gördüğü takdirde bölgesel oda kurulduğuna dair bir belge düzenleyerek, kurulan odaya teslim edilmek üzere bölgesel oda merkezinin bulunduğu valiliğe gönderir.

Bölgesel odalar da odalar hakkındaki hükümlere tabidir.

REHBER ODALARININ YETKİ ÇEVRELERİ

 

İSTANBUL BÖLGESİ:

İSTANBUL

BOLU

DÜZCE

EDİRNE

KIRKLARELİ

KOCAELİ

SAKARYA

YALOVA

 

İZMİR BÖLGESİ:

İZMİR

MANİSA

UŞAK

 

ANTALYA BÖLGESİ:

ANTALYA

BURDUR

ISPARTA

 

KAYITLI REHBER SAYILARINA GÖRE ODA KURULABİLECEK İLLER VE YETKİ ÇEVRELERİ

 

AYDIN BÖLGESİ:

AYDIN

DENİZLİ

 

MUĞLA BÖLGESİ:

MUĞLA

 

ANKARA BÖLGESİ:

ANKARA

AFYONKARAHİSAR

BARTIN

ÇANKIRI

ÇORUM

ESKİŞEHİR

KARABÜK

KARAMAN

KASTAMONU

KIRIKKALE

KONYA

ZONGULDAK

 

NEVŞEHİR BÖLGESİ:

NEVŞEHİR

AKSARAY

KAYSERİ

KIRŞEHİR

NİĞDE

SİVAS

YOZGAT

BURSA BÖLGESİ: (kurulması halinde)

BURSA

BALIKESİR

BİLECİK

KÜTAHYA

 

MEVCUT KAYITLI REHBER SAYILARINA GÖRE  BÖLGESEL ODA KURULABİLECEK İLLER VE YETKİ ÇEVRELERİ

 

ÇANAKKALE BÖLGESİ:

ÇANAKKALE

BALIKESİR

BİLECİK

KÜTAHYA

TEKİRDAĞ

 

GAZİANTEP BÖLGESİ:

GAZİANTEP

ADANA

HATAY

KAHRAMANMARAŞ

KİLİS

MALATYA

MERSİN

OSMANİYE

 

ŞANLIURFA BÖLGESİ:

ŞANLIURFA

ADIYAMAN

AĞRI

BATMAN

BİNGÖL

BİTLİS

DİYARBAKIR

ELAZIĞ

HAKKARİ

MARDİN

MUŞ

SİİRT

ŞIRNAK

TUNCELİ

VAN

 

TRABZON BÖLGESİ:

TRABZON

AMASYA

ARDAHAN

ARTVİN

BAYBURT

ERZİNCAN

ERZURUM

GÜMÜŞHANE

GİRESUN

IĞDIR

KARS

ORDU

RİZE

SAMSUN

SİNOP

TOKAT

 

 

ADANA BÖLGESİ:( kurulması halinde)

 

ADANA

HATAY

MERSİN

OSMANİYE

 

MERSİN BÖLGESİ: ( kurulması halinde)

 

MERSİN

ADANA

HATAY

OSMANİYE

 

(XX) Bölgesel odaların yetki çevresi dahilinde hangi ilde Bölgesel Oda kurulmuş ise diğer iller Bölgesel oda kurulan il kapsamında olacaktır.

 

Mevcut Turist Rehberi Odaları, Yeni Oda veya Bölgesel Odaların Kurulması...