Dünyaca ünlü UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödüllü çini ustası Sıtkı Olçar’ın çini sanatçısı kızı Nida Olçar Ürgüp Sacred House Butik Otelde  7. Kişisel sergisi olan "Mozaik ve Çininin Dünyası" isimli sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu. 

Serginin açılış kurdelesini AK Parti Nevşehir Milletvekili Av.Murat Göktürk ile birlikte Bir önceki Avanos Belediye Başkanı Dr.Mustafa Körükcü ve çini sanatçısı kızı Nida Olçar birlikte kesti. Sergiye Koleksiyonerler, ünlü turizmciler ve çok sayıda davetli katıldı.

 Sıtkı Usta [OLÇAR]-[ 1948 –  . . . ] 

‘Sıtkı ‘ seramiğe atılan bu imza ,peşinden bir çok koleksiyoner sürüklüyor.Onu,yaşayan Kütahya seramikçileri arasında hep kendini yenileyen,sanatçı tavrını önde tutan biri olarak tanıdık.Bugüne kadar dünya’nın bir çok yerinde sergi açma imkanı bulunan ender sanatçılardandır.Paris,Newyork,Tokyo,Viyana,İsviçe,Madrid,Zurih,Londra gibi bir çok şehirde  özel sergileri olmuş,eserleri koleksiyonerler tarafından kapışılmıştır.

O,Türkiye’nin ünü yurt dışına taşmış seramik sanatçısı Sıtkı Usta’dır.Sıtkı Olçar’ın bu kadar ünlü olmasının sebebi nedir?dersek,onun sıcak kişiliğini,diğer özelliklerinin önüne koymak gerekir.Yöresel tavırlarını bilinçli olarak önde tutması daha da kolay sevilmesine vesile olur.

 

‘Sıtkı ‘ imzası bir değerdir.Onun seramiği,imzası ile sanat eseri değerine yükselir.Peki o imza bugüne nasıl geldi?Şimdi ona bakalım…

 

Almanya’nın önde gelen dergilerinden ‘Der Spiegel’ Sıtkı Olçar’ı Kütahyalı Çılgın Picasso’ başlığını kullanarak tanıttı.

 

1948 de Kütahya’da doğdu.Zaman zaman-espri olarak-sergi davetiyelerine imza yerine parmak basarak okuma yazma bilmediği izlenimini bırakmaya çalıştığı olduysa da lise mezunudur.1973 yılında ‘OSMANLI ÇİNİ’ Adını verdiği atölyesini kurdu.1980 den itibaren eski İznik motiflerini uygulayan diğer çini atölyeleri arasında  dikkati çekerek öne çıkmayı başladı.Bir türlü ulaşılmayan İznik kırmızısı peşinde çaba harcadıysa da,gerçek ününü desenlerinde ki isabet ve dost kişiliği ile sağladı.

Gerek sanat dünyası gerekse toplumun önde gelen isimleri ile kurduğu dostlukların seramik üreten atölye konumundan sanatçı düzeyine yükselmesinde önemli rolü oldu.Sanat ve fikir dünyasının eleştirilerini önemseyip fikirlerini uygulama konusunda çabuk ve akıllı davranması ile hep gündemde kalmayı başardı.

 

UNESCO’nun ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülüne layık gördüğü Sıtkı Olçar  tüm çini ve seramik çalışmalarını yepyeni bir yorumla sanatseverlere sunmayı hep başardı.

 

TAKLİT EDEN DEĞİL,TAKLİT EDİLEN OLMAYI HEDEFLEDİ.Böylece yenilikler peşinden koşan,hemen her yıl özgün,farklı eserlerle sevenlerinin  karşısına çıkan bir sanatçı oldu.Eserleri pek çok özel müze tarafından korumaya alındı.

 

ÇİNİNİN PİCASSO’SU ‘SITKI USTA’ KIZI NİDA OLÇAR’A EL VERDİ

Eski sanatçıların gizemi,kavranamayan becerisini,yeteneğini öğrensin diye yanlarına verilen çıraklar,bir süre sonra olgunlaşıp iyi birer sanatkar haline geldiklerinde,ustalardan el aldıklarına inanılırmış.Diğer bir deyişle usta,becerisini ve yeteneğini çırağına bir anlamda miras bırakırmış.Nida Olçar Babasından Devraldığı Sanat Atölyesinde Geleneksel El Sanatlarının modern hatlarında çiniler tasarlıyor.Sıtkı Usta’nın çinilerini ölümsüzleştirerek ,geleneksel çini sanatına ve büyük bir sanatçı olan babasına vefa borcunu ödüyor.

 

NİDA OlÇAR’IN  SERGİLERİ

 

- 2011 Çırağan Sarayı ‘Çiniden Çeşmeler’

-2012 Antalya Orkun Ozan Sanat Galerisi ‘Anadolu Kartalları ‘

-2012 İzmir Türk Amerikan Derneği ‘Pir-i Reis Koleksiyonları’

-2013 T.C Dışişleri Bakanlığı ‘Keşkül-ü Fukara ‘

-2013  The Ritz Carlton Ekavart Sanat Galerisi ‘ Saatler ‘

-2014 Museum Hotel Sanat Galerisi ‘Karma Çini Sergisi’

-2014 Cemal Reşit Rey ‘Geçmişten Günümüze ‘

 

 

 

USTA’NIN ESERLERİNE EN ANLAMLI SAYGI DURUŞU

 

 

Sıtkı Usta’nın Atölyesinden çıkan yeni ürünler ‘’ Sıtkı II ‘’ Olarak imzalanıyor.

Türkiye’de ve dünyada adı ‘Çini’ kelimesiyle birlikte anılan ve 2010 Kasım ‘ında aramızdan ayrılan Ünlü çini ustamız Sıtkı [Usta] Olçar ‘Sıtkı’ imzasını yaşatacak olan isim Nida Olçar olacak.Nida Olçar Sıtkı Olçar’ın mirasına şimdiden hak ettiği değeri veriyor. Karakteristik ‘Sıtkı’ imzasını Nida Olçar babasının koleksiyoncularına saygıdan  ‘Sıtkı II ‘ olarak imzalıyor.

 

 

25-28 EKİM 2014  SACRED HOUSE  SITKI USTA-NİDA OLÇAR

 ‘MOZAİKLER VE ÇİNİ’NİN DÜNYASI ‘ SERGİSİ

Çinicilik Sanatında Kütahya şehrinin yetiştirdiği ve ülkemizin dünyaya açılan bir ekolü olan Sıtkı Olçar( Sıtkı usta) ile çini sanatçısı olan kızı Nida Olçar'ın eserlerinin sergileneceği "Mozaikler ve Çininin Dünyası ‘ Sıtkı Olçar ve Nida Olçar Çini sergisi" 25  Ekim Cumartesi günü 17.00'de Sacred House –Kapadokya’da sergilenecek. Sergi 28 Ekim Pazar gününe kadar gezilebileceği açıklandı.