Dizayn-e Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Evren Küçükdoğan FİB Haber Merkezimize yaptığı açıklamasında,Ortahisar Kalesinde Koruma ve Sağlamlaştırma projesi kapsamında gelinen son nokta hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mimar Küçükdoğan Ortahisar Kalesinin ilk teras katının Nisan 2013 de ziyarete açılacağını belirtti.

Mimar Küçükdoğan yaptığı açıklamasında Ortahisar Kalesinde yürüttükleri Koruma ve Sağlamlaştırma projesi kapsamında ayrıca burada eski yaşam izlerine rastladıklarını belirtti.

Dizayn-e Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Evren Küçükdoğan,Kalenin üst kodlarında bir çilehane odası bulunduğunu belirti. Bulgular hakkında sağlıklı bilgiye ulaşılması için Sanat tarihçileri tarafından döneme ait araştırmalar başlatılacağının altını çizen Küçükdoğan,şahsen ben buranın Çilehane olduğunu düşünüyorum bu düşünceme destek veren  objeler olarak odanın duvarlarında cami resmi ile odun isiyle yazılmış işaretlenmiş günleri belirten farklı bulgularda yer alıyor dedi.

Ortahisar kalesinde yaptığımız çalışmalarda Bunun yanında yine farklı odalar çıkardık.Bu odalarda da farklı hayvan figürleri ve fosiller bulduk.Bu bulguların en az 100 yıllık olduğunu düşünüyorum.Yine eski devirlere ait çeşitli tabaklar  ve küpler tarzında objelerde bulundu.Dönemin Savunma amaçlı kullanıldığını düşündüğüm taştan yuvarlak top güllelerde dikkat çekici.Ortahisar kalesini savunma ve koruma amaçlı bulduğumuz irili ufaklı taştan yapılmış top gülleleri hakkında da tarihsel döneme ışık tutacak araştırmalar yapılacak dedi.

Mimar Küçükdoğan açıkcası bizim ihale ve onarım kapsamı dışında bulduğumuz tamamıyla kültürel tarihi değer arz eden bulduğumuz bu objeler koruma altına alındı.İlerleyen günlerde bulgular hakkında bilgiler verilecektir dedi.

Mimar Küçükdoğan Ortahisar Kalesinin önümüzdeki turizm sezonuna Nisan ayı gibi bir kısmını mutlaka yetiştirileceğinide müjdeledi. 

Şimdi Mimar Evren Küçükdoğan ın o açıklaması...

DİZAYN-E MİMARLIK ORTAHİSAR KALESİ KORUMA YAŞATMA DESTANI (10 fotoğraf)

GÖKYÜZÜNDE ÇILGIN RAPSODİ....


KAPADOKYA ORTAHİSAR KALESİNDE GÖKYÜZÜNDE ÇILGIN RAPSODİ.... Resimleri görebilirisiniz...