6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Yasası' nda turist rehberi olabilmenin şartlarından bir tanesinin en az bir yabancı dili iyi seviyede bilmek olduğu belirtilmektedir.
Aldığımız duyumlara göre, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ( TURSAB ) yabancı dil bilmenin bir şart olmaktan çıkması ve Türkçe rehberlik adı altında da belge verilmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Üniversitelerin ilgili bölümlerine gönderilen ve Başaran ULUSOY imzası taşıyan yazıda bölüm başkanlarından Türkçe rehberlik hususunda görüş ve destek istenmektedir.
Öncelikle şunu belirtmeliyim; son 2 yılda Türkiye turizminin içinde bulunduğu şartlardan en çok etkilenenler turist rehberleri olmuş ve bu dönemde yabancı turist sayısının çok fazla düşmesi sebebiyle, iş bulabilen rehberler daha çok dönemsel olarak yerli turistlere hizmet vermiş, bulamayan çok sayıda arkadaşımız ise maalesef krizden son derece kötü etkilenmiştir. En az bir yabancı dil bilen bir turist rehberi yabancı dilde anlatabildiği herşeyi kendi ana dilinde de anlatabileceğine göre Türkçe rehberlik mevzusu sadece abesle iştigaldir. Türsab' ın bu girişiminin ve birlik yönetiminin şimdiki tutumunun altında rehberlik mesleğini daha da zor duruma sokarak ucuza istihdam sağlamanın ve hatta denetim yetkilerimize müdahalede bulunarak rehbersiz turların önünü açma isteğinin yattığını söylemek herhalde yanlış olmaz. Hali hazırda ülkemizde 10 bine yakın Türkçe rehber olmasına rağmen Türkçe rehberlik konusunda ki ısrarı başka türlü açıklanamaz.
Nevşehir Rehberler Odası olarak, en yoğun dönemler olan Nisan-Mayıs aylarında dahi odamıza acentalardan gelen rehber talepleri  karşılanmış ve sıkıntı yaşanmamıştır. Türkiye' de şu anda turist rehberi bulma konusunda kesinlikle sorun yaşanmamaktır.
Tüm bunlar göz önüne alındığında dileğimiz ve beklentimiz Türsab yönetiminin bize göre çok yanlış olan bu tutum ve girişimlerden vazgeçip, diğer kurum ve kuruluşlarla el ele vererek Türkiye turizminde hali hazırda bulunan sorunların çözümüne katkıda bulunma konusunda birşeyler yapabilme yönünde çalışmasıdır.