TALİHSİZ OLAY BÖLGEYE MALEDİLMEMELİ

 

Ortahisar ve Göremeyi Tanıtma ve Turizm Derneği olarak; 09 Eylül 2013 tarihinde Göreme Kasabası Zemi Vadisinde Japon turistlere yapılan saldırının sonucunda ölen ve yaralanan turistler için büyük üzüntü duymaktayız. Ancak bu talihsiz olay bölgeye maledilmemelidir.

2013 yılında ülke turizmi adına komşu Suriye’de yaşanmakta olan Esed rejimi katliamları ve İstanbul Gezi Parkı eylemleri; bölge turizmi adına da geçtiğimiz aylarda yaşanan balon kazasının ardından yine Göreme’de böyle elim bir olayın yaşanması, Kapadokya turizm esnafları ve bölge halkı adına çok üzücü ve can sıkıcı bir durumdur. Bu olayı dernek olarak şiddetle kınıyoruz.

Son günlerde turizm kamuoyunu meşgul eden ve bazı çevrelerin karşı çıktığı “Göreme Milli Parkı Alan Kılavuzluğu” uygulaması derhal başlatılmalı ve yetiştirilecek Alan Kılavuzlarından bu vadilerde faydalanılmalıdır. Önemli olan bu tür vadileri hizmete açmak değil, gerekli güvenlik önlemlerini de üst düzeyde sağlayabilmektir. Bunun yanı sıra böyle vadilerde belli aralıklarla doğayı bozmayacak özel girişimler teşvik edilerek otokontrol sistemi de sağlanabilir. Ayrıca vadilerin giriş ve çıkışlarına güvenlik görevlileri ile güvenlik kameraları yerleştirilmesi bu tür riskleri azaltacaktır.

Sayın Valimizin üzerinde hassasiyetle durduğu bu olayın faillerinin emniyet güçleri tarafından en kısa sürede yakalanarak adalete teslim edileceğine inancımız tam olup, böyle bir olayın tekrar yaşanmamasını dileriz.

 

 

 Mustafa ATEŞ

   Ortahisar ve Göremeyi Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı