PKK ve IŞİD'in gerçekleştirdiği terör eylemleri yabancı turistlerin Türkiye'yi tercih etmesini engelliyor. Özellikle Suriye sınırında ve Güneydoğu'da yaşanan terör eylemleri sebebiyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Peri Bacaları'yla ünlü Kapadokya Bölgesi'ne gelen turist sayısı geçen yıla göre yarı yarıya düştüğü ifade ediliyor. Sektör temsilcileri önlem alınmazsa gelecek yılın da bu şekilde geçmesinden endişeleniyor. 

 Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı, haziran ayı giriş-çıkış yapan yabancı ve vatandaşlar verilerine göre 2015 yılı haziran ayında ülkeyi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,89'luk bir azalışla 4 milyon 123 bin 109 oldu.

'ÖNCEKİ YILLARDA TURİSTLER ODALARIN BOŞALMASINI BEKLERDİ'

Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistlerin yoğunlukla tercih ettiği Ürgüp Göreme bölgesinde otel doluluk oranları geçen yıla göre yüzde 50'ye yakın azaldı. Durumdan şikâyetçi olan sektör temsilcileri, geçmiş yıllarda tam kapasiteyle çalıştıklarını belirtirken, 2015 yılının ilk 7 ayına bakıldığında durumun endişe verici olduğunu belirtti. Turizmde dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı daralma yaşandığına dikkat çeken Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Yakup Dinler, son zamanda yaşanan terör faaliyetlerinin bu krizi etkilediğini kaydetti. Kapadokya'da 2 oteli bulunan Suat K. ise bir otelini turist olmadığı için kapalı tuttuğunu belirterek, “Turistler önceki yıllarda yer bulmak için kapıda odaların boşalmasını bekliyordu. Bu yıl durum çok kötü.” ifadelerini kullandı.

JAPON TURİST YÜZDE 80 AZALDI

Bölgedeki turizmciler, yaşanan düşüşü Türkiye'nin içinde bulunduğu terör eylemlerine bağlıyor. Dünyada da yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı turizmde bir daralma olduğunu söyleyen Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Yakup Dinler, seyahate çıkan turistlerin harcamalarını daha az yaptığını belirtti. Dinler, IŞİD eylemleri yüzünden yüzde 80 Japon turist azaldığını söyledi.


Turizm Güncel