Nevşehir merkezde bulunan bir otelde turist rehberlerini 6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu ile birlikte ortaya çıkan mali sorumlulukları hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıya,  TUREB Genel Sekreteri Naim Yenice, SGK Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Kerem Bozkurt, Sosyal Güvenlik Denetmeni Serhat Akdaş, Kayseri Vergi Dairesi Müdürü Sultan Çalış ile birlikte Nevşehir Rehberler Odası (NERO) yönetim Kurulu üyeleri ve turist rehberleri katıldı.

Turist Rehberleri Birliği (TUREB), Nevşehir Rehberler Odası (NERO), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nca düzenlenen toplantıyla turist rehberleri mali konulardaki sorumlulukları konusunda bilgilendirildi.

TUREB Genel Sekreteri Naim Yenice, turist rehberlerinin 6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu ve buna bağlı çıkarılan yönetmelikle birlikte önemli çok sayıda sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Meslek kanunu ile birlikte turist rehberlerinin iki şekilde çalışabileceklerini anlatan Yenice “bunlardan birincisi İş Kanunu’na bağlı, ikincisi ise Serbest Meslek erbabının bağlı olduğu kanundur. Rehberlerimizin bu konularda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını saptayarak Maliye Bakanlığı ve SGK Başkanlığı ile birlikte bilgilendirme toplantıları düzenlemeyi kararlaştırdık. Toplantıların ilkini 14 Ocak 2015 tarihinde İzmir’de yaptık. Burada gündeme gelen konulardan birisi, serbest meslek erbabının vergi mükellefi olup olmayacakları idi. Bu konuda Maliye Bakanlığı yetkilileri ile görüştük. Görüşme sonrasında Bakanlıkça görevlendirecek bir yetkilinin konuyla ilgili bilgi vermesi kararı çıktı. Bugün Maliye Bakanlığı ve SGK başkanlığı uzmanları da bilgilendirme yapacak. 30 Ocak’ta Antalya, 06 Şubatta Ankara’da, 12 Şubat’ta istanbul’da da bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz. Toplantılar sonrasında 7 bin 500 turist rehberini bilgilendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Toplantıda SGK uzman ve denetçileri ile Maliye Bakanlığı yöneticileri tarafından rehberlere, 6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu ile birlikte rehberlerin hak ve hükümlülükleri hakkında bilgiler verilerek soruları cevaplandırıldı.