Kültür ve Turizm Bakanlığı, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleriyle de cazibe merkezi haline gelen Türkiye'nin kültür varlıklarını korumaya ve tanıtmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre,  2013 yılında Bakanlığın girişimleriyle koruma altına alınan alan sayısı 38'den 41'e yükseldi. 

"Dünya Mirası Geçici Listesi"ne bu yıl, "Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri (Manisa)", "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" ve "Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Alan"ı da dahil edildi.

-Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Türkiye

Türkiye'nin ilk kez 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne iletilen geçici listesi, 2000, 2009, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında güncellendi.

Bu listede 2 karma (kültürel/doğal) 1 doğal ve 38 kültürel olmak üzere toplam 41 varlığımız bulunuyor. 

Listede yer alan varlıklarımız şunlar:

"Efes (İzmir), Karain Mağarası (Antalya), Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları (Bitlis), Alahan Manastırı (Mersin), Alanya (Antalya), Bursa ve Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri (Bursa), Diyarbakır Kalesi ve Surları (Diyarbakır), Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Şanlıurfa), İshakpaşa Sarayı (Ağrı), Konya Selçuklu Başkenti (Konya), Mardin Kültürel Peyzaj Alanı (Mardin), Selçuklu Kervansarayları (Denizli-Doğubayazıt Güzergahı), St. Nicholas Kilisesi (Antalya), St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve Çevresi (Mersin), Sümela Manastırı (Trabzon), Afrodisias Antik Kenti (Aydın), Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Antalya ve Muğla), Perge Antik Kenti (Antalya), Sagalassos Antik Kenti (Burdur), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Beyşehir Eşrefoğlu Camisi (Konya), St. Pierre Kilisesi (Hatay), Bergama (İzmir), Ani Tarihi Kenti (Kars), Aizanoi Antik Kenti (Kütahya), Beçin Ortaçağ Kenti (Muğla), Birgi Tarihi Kenti (İzmir), Gordion (Ankara), Hacı Bektaş Veli Külliyesi (Nevşehir), Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı (Muğla), Niğde'nin Tarihi Anıtları (Niğde), Mamure Kalesi (Mersin), Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi (Eskişehir), Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep), Zeugma Arkeolojik Siti (Gaziantep), Laodikeia Antik Kenti (Denizli), Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri (Manisa), Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri; "Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya)", "Kekova (Antalya) kültürel olarak; "Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Alanı" ise doğal miras olarak listede yer alıyor."

-UNESCO Dünya Mirası Listesi

Dünya Mirası Geçici Listesi'nin yanı sıra 1972 tarihli UNESCO "Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi"ne göre, dünyada "evrensel seçkin değer" ölçütlerine uyan kültürel ve doğal varlıklar da "Dünya Mirası" sayılıyor.

"Dünya Mirası Listesi" adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran yerler, dünya çapında statü, prestij, turistik çekicilik, kaynak ve teknik yardım imkanı elde ediyor.

Üye ülkeler ise bunun karşılığında söz konusu yerlerin "otantikliğini ve bütünselliğini" bir Yönetim Planı çerçevesinde korumak üzere gerekli idari önlemleri alma yükümlülüğünü üstleniyor.

-Dünyanın 936 ortak varlığı bulunuyor

2011 yılı sonu itibariyle dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı 936 kültürel ve doğal varlık bulunuyor.

Bunların 725'i kültürel, 183'ü doğal, 28'i ise karma (kültürel/doğal) varlık statüsünde. Her yıl gerçekleşen Dünya Miras Komitesi toplantıları ile bu sayı artıyor. 

Sözleşmenin uygulamasının izlenmesinden, uluslararası uzmanların seçilerek yer aldığı Dünya Miras Komitesi sorumlu. Listeye girecek yerleri de aynı Komite tespit ediyor. Dünya Mirası Listesi, Dünya Mirası Komitesi'nin önemli evrensel değer olarak değerlendirdiği, kültürel ve doğal mirasın bir parçasını oluşturan 936 varlığı içeriyor. 

Türkiye'nin ise UNESCO Dünya Miras Listesi'nde 11 varlığı bulunuyor.

Bu varlıklardan, "İstanbul'un Tarihi Alanları, Safranbolu Şehri (Karabük), Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla), Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası (Sivas), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camisi ve Külliyesi (Edirne) kültürel olarak, Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir)" hem kültürel, hem doğal miras olarak listeye alındı.