Güray Çömlekçilik Firma sahibi Güray Tüysüz, yaptığı açıklamada,  çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta çömlekçiliğin tarihinin çok eskilere dayandığını söyledi.
Avanos'un, Hititler'den bu yana çömlek sanatında söz sahibi olduğunu ancak bu kadar köklü geçmişine rağmen bölgede bir çömlek müzesinin olmamasından üzüntü duyduğunu belirten Tüysüz, "Bölgeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin, 'atalarınızdan kalan çömlekleriniz var mı? Onları görebilir miyiz' soruları bizde bir müze kurma fikri oluşturdu" diye konuştu.

Avanos'ta ailesinin 5 kuşaktır çömlek ve seramik işiyle uğraştığını anlatan Tüysüz, ilçede Yeni Mahalle'deki atölyesinin altında bir kaya oyma müze oluşturmak amacıyla çalışmalara başladıklarını, bölgenin sit alanı olması nedeniyle sürecin biraz uzadığını aktardı.

5 yıl devam eden çalışmaların ardından atölyenin altında tüften oluşan zemini kazarak bin 500 metrekarelik büyük bir kaya oyma mekan oluşturduklarını belirten Tüysüz, 3 bölümden oluşan Türkiye'nin ilk yer altı müzesinin Temmuz ayında açılmasının planlandığını kaydetti. 

 

Eserlerin toplanması 15 yıl sürdü

 

Tüysüz, Müze'nin para kazanma amaçlı kurulmadığını, ailelerinin kültürel projesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Burası bizim gelecek nesillere bırakacağımız bir hediye. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı özel bir müze olacak. Müze'de sergilenecek 650 tarihi eserin tamamı Nevşehir Müze Müdürlüğüne kayıtlı. Eserlerin birçoğunu parayla satın aldık. Nevşehir Müze Müdürlüğüne yaptığımız başvurular sonucunda talebimiz olumlu karşılandı. Eserlerin toplanması 15 yılı buldu ve koleksiyoner belgemizi aldık. Son hazırlıkların ardından Temmuz ayında resmi açılış için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü davet edeceğiz."

 

Yer altı müzesinde toplantılar, etkinlikler ve konserler yapılabilecek

 

Müze'nin ilk bölümünde orijinal tarihi eserlerle ilk çağdan 20. yüzyıla kadar seramik alanında Anadolu'da neler yapıldığını göstereceklerini ifade eden Tüysüz, ikinci bölümde ise yaşayan ünlü sanatçıların seramik eserlerinin yer alacağını söyledi.

Üçüncü bölümde ise sergi salonu olacağını belirten Tüysüz, "Burada kafeterya, kütüphane yer alıyor. Gündüz müze olarak değerlendirilecek tesiste akşamları da toplantılar, etkinlikler ve konserler yapılabilecek" dedi.

Müzenin gelecek nesillere bir hediye olacağını ve halkın hizmetine sunulacağının altını çizen Tüysüz,  Nevşehir Valiliği, üniversite, belediyenin prestij toplantılarının burada yapılacağını belirterek, öğrencilere de açık olacağını kaydetti.