Uçhisar Belediyesi Emitt Fuarı’nda fark yarattı...Emitt 2015 Fuarı’nın Yıldızı Uçhisar Oldu.
Türkiye'nin önde gelen seyahat acenteleri, tur operatörleri, otelleri, 200'ün üzerinde il, ilçe, belde ve 70'den fazla ülkeden 4 binin üzerinde katılımcının yer aldığı "19. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı-EMITT 2015" İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

  Uçhisar ve Erciyes “Kültür Kayağı” için birleşti

Erciyes ve Kapadokya bölgesi turizmcileri “Cultural Skiing” ( kültür kayağı) projesi için güçlerini birleştirdi. Proje kapsamında iki turizm bölgesi farklı turizm potansiyellerini birbirine entegre ederek yeni bir bölgesel destinasyon oluşturuyor.

Emitt Turizm Fuarı sebebiyle İstanbul’da buluşan yerli ve yabancı tur operatörleri ve seyahat acentalarını Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Uçhisar Belediyesi Wyndham Hotel’de düzenlenen gala yemeğinde bir araya getirdi. Kapadokya’nın emsalsiz turizm hazineleri ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes Master Planı dahilinde oluşan Erciyes Turizm Merkezi’nin kış turizm potansiyelini “Cultural Skiing” (kültür kayağı) konseptiyle birleştirecek stratejinin anlatıldığı yemeğe turizm profesyonelleri yoğun ilgi gösterdi. Tarihte Kapadokya krallığının başkenti olan Kayseri ile dünyanın 8. Harikası Kapadokya, turizm potansiyelini artırmak ve yepyeni bir seyahat deneyimi yaşatmak amacı ile dünyada bir ilke imza atıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu devasa yatırımlarla kayak ve kış sporları konusunda dünyanın sayılı merkezleri arasına girmeyi başaran Erciyes ve kültür turizmi ile yılda 3 milyon turist ağırlayan Kapadokya,  “Cultural Skiing” (kültür kayağı) konseptiyle iki turizm bölgesini farklı seyahat deneyimleri ile birbirine bağlayarak bölgesel bir destinasyon oluşturuyor. 

Milyonlarca yıl öncesi başlayan işbirliği

Bilim insanlarına göre Erciyes yanardağının milyonlarca yıl önce püskürttüğü lavlar zaman içinde rüzgar ve yağmurun etkisiyle soğuyarak Kapadokya’nın simgesi olan peribacalarının oluşmasına sebep oldu.  Dolayısıyla Erciyes Kapadokya işbirliğinin tarihi aslında milyonlarca yıl önceye dayanıyor. Bu işbirliğini bugün de bölge turizmine gönül veren yerel yöneticiler ve yatırımcılar devam ettiriyor. İki bölgeyi de içine alan haftalık paket turlar hazırlanarak hem kültür turizmini hem de kış turizmini içine alan bu yeni destinasyon özellikle Avrupa pazarında yoğun ilgi görüyor.

Turizmi bölgede dört mevsim canlı tutmak için güçler birleşti

Kapadokya’da özellikle cip safarileri ve balon turları büyük ilgi çekiyor ve dünyanın pek çok ülkesinden gelen turistler kış mevsiminde dahi bu deneyimi yaşamak istiyor. Konforlu mağara odalardan oluşan oteller de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Burada en büyük sıkıntı ise bölgeye gelen turistin kısa süreli konaklıyor olması. Özellikle kış mevsiminde azalan turist sayısı mevcut konaklama potansiyelini negatif etkilediğinden turizm profesyonelleri durgun bir sezon geçirmekte. Turizm açısından kış aylarında ciddi bir hareketlilik gösteren Kayseri'nin amiral gemisi ise Erciyes. Özellikle son dönemde Erciyes Master Planı çerçevesinde yapılan önemli yatırımlar Kayseri kış turizmini hareketlendirdi.  Farklı zamanlarda turistik güce sahip bu iki değerin turiste dört mevsim ev sahipliği yapması için belediyeler, valilikler ve turizmciler bir araya gelerek “Cultural Skiing” ( kültür kayağı) konsepti üzerine yoğunlaştı. Böylece Kapadokya kış mevsimindeki ziyaretçi sayısını arttırırken yazın da Erciyes Kapadokya’nın yarattığı büyük turizm potansiyelinden faydalanmış olacak. 

"Dayanışma iki şehire de katkı sağlar"

Kayseri Valisi Orhan Düzgün Gala da yaptığı konuşmasında;  kültür turu için gelenlere kayak merkezi imkanı sunulmasının, kayak merkezi için gelenlere Kapadokya imkanı sunulmasının satılabilir bir turizm paketi olacağını ve bölgenin turizm çeşitliliğini de artıracağını söyledi. Kayak turizmi için ülkemize gelenlerin ağırlıklı olarak Avrupalı turistler olduğunu, Kapadokya’yı ise Uzakdoğu ağırlıklı turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Vali Düzgün, Uzakdoğu’dan gelenlere kayak turizminin, kayak için Avrupa’dan gelenlere de Kapadokya’nın tanıtılacağını kaydetti.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan da, EMİTT Finalinde düzenlenen bu anlamlı toplantıya katılmanın mutluluğunu, her iki ilin turizm potansiyellerinin entegre edilmesine yönelik çalışmanın da heyecanını yaşadığını söyledi. 
Kayseri’nin her yönüyle kendini kanıtlamış bir il olduğunu, Erciyes Master Planı ile kış turizmine yönelik önemli bir hamle yaptığını ifade eden Vali Ceylan, “Turizm alanında gösterilen atılımdan dolayı ve bu güzel organizasyonu hazırladıkları için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslanı kutluyorum. Kayseri, Kapadokya Bölgesi’nin bir parçasıdır. Erciyes, kış turizmi alanında önemli bir atılım göstermiştir. Nevşehir’e gelen turistlerin Erciyes’i ve Kayseri’nin diğer kültür turizmini tanıması, aynı şekilde Erciyes’e gelen turistlerin de Nevşehir’i tanıyıp ziyaret etmeleri çok önemli. Bu anlamda iki ilin turizm açısından entegre olması önemli kazanımları da beraberinde getirecektir” dedi.

Bölgesel güç birliği başkanların önceliği

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki gala yemeğinde yaptığı konuşmada Kayseri’nin turizm potansiyelini harekete geçirmek için 2005 yılında başlanılan Erciyes Master Planı ile Erciyes’in dünya çapında bir kayak merkezi haline geldiğini ve Belediye olarak şimdiye kadar 150 Milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını söyledi. 21 adet otelin inşa halinde olduğunu ve özel sektör yatırımlarıyla toplamda 300 Milyon Euro’luk bir yatırımın Erciyes’e yapılacağını belirten Başkan Özhaseki önümüzdeki yıllarda Erciyes’in 200 km’yi bulan pistleriyle ve saatte 36.500 kişi taşıma kapasitesine sahip liftleriyle tüm dünyanın tercih edeceği bir kış ve yaz turizm merkezi olacağını ifade etti. Başkan Özhaseki, master planın ana hedeflerinden birisinin de Kapadokya, Kayseri ve Erciyes’i birleştirmek olduğunun da altını çizdi. 

Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan da Kapadokya bölgesinin zirvesi Uçhisar ile Kayseri’nin zirvesi Erciyes’in turizm potansiyeli bir birine entegre edildiğinde bölgenin bu birliktelikten önemli ölçüde istifade edeceğini belirtti. Kapadokya’nın emsalsiz tabiatı, mistik atmosferi, muhteşem vadileri, yer altı şehirleri, mağara otelleri ile bir dünya markası olduğunu vurgulayan Başkan Karaaslan, yerel yöneticiler olarak bu güç birliğinin sağlanması için bütün desteği vereceklerini sözlerine ekledi. 

Kayseri Güzelöz Köyü'ne Brezilyalıların dini önderi Aziz George anıtı yapılacak

Erciyes Kapadokya birlikteliğine yönelik somut bir adım da iki bölge arasında bir köprü olan Yeşilhisar ilçesinin Güzelöz köyünde yaşadığı bilinen ve Brezilyalıların dini lideri olan Aziz George adına anıt yapılarak atılıyor. Özellikle Latin Amerika ülkeleri, Portekiz, İspanya, İngiltere ve Rusya’da yüz milyonlarca seveni bulunan Aziz George’un Güzelöz köyünde yaşadığı ve hıristiyanlığın bölgede yayılması için mücadele ettiği tarihi kaynaklarda yer buluyor. Brezilyalı TV yapımcılarının da yoğun ilgi gösterdiği bölgede bulunan turizmci Ziya Daşdeler’e ait vadide kurulan sette Salve George isimli 260 bölümlük bir dizi de çekilmişti. Bu diziyle şöhreti iyice artan Kapadokya bölgesine Anıtı görmeye Brezilya'dan milyonlarca turistin gelmesi bekleniyor. 


Emitt Turizm Fuarı sebebiyle İstanbul’da buluşan yerli ve yabancı tur operatörleri ve seyahat acentalarını Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Uçhisar Belediyesi Wyndham Hotel’de düzenlenen gala yemeğinde bir araya getirdi. EMİTT 2015 Turizm fuarı gala yemeğine Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Eski Kültür ve Turizm Bakanı aynı zamanda TÜRSAB Başkan Danışmanı  Bülent Akaracalı, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan,Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Slovenya, Macaristan, Sırbistan Başkolonsları , Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Cıngı ile yerli yabancı seyahat acentaları, Kapadokya Bölgesi’nden turizmciler ve tur operatörleri katıldılar.