Ürgüp Taşkınpaşa köyü son zamanlarda adından çok sık söz ettirdi... Korona virüs döneminde köyden yaklaşık 70 kişi hastalığı geçirmiş ve 28 gün karantina uygulanmıştı.
Şimdilerde hastalıktan eser kalmayan köyün güzellikleri ile tarihi ve turistlik yerleri gündeme oturdu.

İşte o eserlerden biriside KESİKBAŞ adlı türbe.

Yapım Tarihi Karamanoğulları Dönemi
Kültür Dönemi Osmanlı
Genel Tanım

Ürgüp İlçesinde Taşkınpaşa Köyünü Şahinefendi Köyüne bağlayan yol üzerinde, yolun hemen kuzeyinde yer almaktadır.

Ürgüp İlçesinde Taşkınpaşa Köyünü Şahinefendi Köyüne bağlayan yol üzerinde, yolun hemen kuzeyinde yer alır.

Beden duvarlarında büyük boyutlu düzgün kesme taşın kullanıldığı türbenin örtüsünde moloz taş kullanılmıştır. Yaklaşık kare planlı türbe dört yönden sivri kemer ile dışa açılmış ve bu şekilde biçimlenen baldaken plan şeması oluşturulmuştur. İçerisinde doğu batı doğrultusunda uzanan bir mezar bulunmaktadır. Türbenin örtüsü içten kubbe, dıştan ise sekizgen külahla örtülüdür. Külahın üstten kesik olması nedeni ile halk arasında Kesikbaş Türbe olarak anılan yapı, üstten farklı biçim ve boyuttaki bezemesiz silmelerle hareketlendirilmiştir. 

Kesikbaş Türbesi
Taşkınpaşa köyü şahinefendi çıkışında sol tarafta yola 50 metre mesafede ve köyün eski mezarlığı içinde bulunmaktadır .
Rivayete göre; Kesikbaş diye bilinen bir kişinin.Bölgemizde bir savaşta başı kesilmesine rağmen bu halde savaştığı ve şuan ki medfun bulundugu alana defnedildiği söylenir.Daha sonra anlatıldığına göre mezarı kaybolmuş, bir zaman sonra köyden bir kadının (Cemilli ana) rüyasına girmiş ve kendisinin gömülü oldugu yeri söylemiş ve bir mezar yaptırmasını istemiştir.Hayırsever kadın bu sebeple bir türbe yaptırmıştır.
Bu gün bu türbe belkide köyün manevi mimarlarındandır
Son olarak 2008 yılında dönemin köy muhtarı Mehmet Aydın ve köy halkından kalıp ve duvar ustası Mevlüt Erkal’ın çaba ve gayretleri ile Kayseri Tomarza ilçesinden aslına uygun taşlar getirilip onarımı yapılmıştır. Bu günkü halini almıştır.
 Taşkınpaşa köyü halkı bu kültür miraslarının daha çok tanıtılıp köye turizm olarak katkı yapmasını bekliyor...


Ali Özcan / Taşkınpaşa.